SG.hu

Macron cáfolta, hogy a Telegram vezérét politikai okból tartóztatták le

Emmanuel Macron cáfolta azokat a vádakat, amelyek szerint a Telegram vezérigazgatójának, Pavel Durovnak a franciaországi letartóztatása politikai indíttatású. A váratlan lépés feszültséget keltett Moszkvával és kiélezte a szólásszabadságról szóló globális vitát.

A francia ügyészek közölték, hogy egy júliusban indított nyomozás részeként vették őrizetbe az orosz származású milliárdost, aki jelenleg francia-emirátuszi állampolgár. Közlésük szerint az üzenetküldő alkalmazáson lévő állítólagos bűncselekmények moderálásának hiánya a fő ok, előbbiek közé tartozik a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos anyagok terjesztése, kábítószer-kereskedelem, csalás és pénzmosás. A francia elnök is megszólalt, miután egyes orosz törvényhozók azt állították, hogy a letartóztatás politikai okokból történt, és a franciaországi orosz nagykövetség is közölte, hogy konzuli hozzáférést kért Durovhoz. "Hamis információkat olvastam itt Franciaországgal kapcsolatban Pavel Durov letartóztatását követően” - írta Macron az X-en. "A Telegram elnökének letartóztatása francia területen egy folyamatban lévő igazságügyi vizsgálat részeként történt. Ez semmiképpen sem politikai döntés. A bíráknak kell dönteniük”.


Az Oroszország „Mark Zuckerbergjének” nevezett Durov társalapítója volt a legnépszerűbb közösségi médiahálózatnak, a VKontakténak, de 2014-ben elmenekült az országból, miután állítólag nem volt hajlandó eleget tenni Moszkva azon követelésének, hogy adjon hozzáférést az oroszbarát kormányzat ellen tiltakozó ukrán felhasználók adataihoz. Letartóztatása az egyik vezető közösségi platform elleni eddigi legdrasztikusabb nemzeti fellépés, és az online biztonságért aggódó tisztviselők és szabályozók, valamint a szólásszabadság hívei közötti legújabb csatát jelenti. A hónap elején Elon Musk összecsapott Sir Keir Starmer brit vezetővel és Thierry Breton uniós biztossal, miután bírálta az Egyesült Királyság rendőri fellépését a southporti zavargások során, és félretájékoztatást és szélsőjobboldali tartalmakat osztott meg az eseményekkel kapcsolatban, ami a kritikusok szerint tovább szította az erőszakot. Az önmagát a szólásszabadság abszolutistájának valló Musk most a francia hatóságokat támadta, és a „#freepavel” hashtaget tett közzé a platformján.

A Durov letartóztatására vonatkozó elfogatóparancsot az Ofmin, egy tavaly létrehozott francia rendőrségi ügynökség adta ki, amely a kiskorúak elleni erőszak megelőzésére összpontosít. "Az ügy középpontjában a moderáció és az együttműködés hiánya áll a platform (amelynek közel 1 milliárd felhasználója van) részéről, különösen a gyermekek elleni szexuális bűncselekmények elleni küzdelemben” - írta Jean-Michel Bernigaud, az Ofmin főtitkára a LinkedIn-en. Az Ofmin a párizsi ügyészséggel és a vámhatósággal együttműködve dolgozik. Az ügyészek azt is közölték, hogy a vádak között szerepel „az illetékes hatóságok kérésére információk vagy dokumentumok átadásának megtagadása”.

Durovot szombat este vették őrizetbe a párizsi Le Bourget repülőtéren, miután odautazott magángépével Azerbajdzsánból. Vasárnap a nyomozási bíró 24 óráról 96 órára hosszabbította meg az őrizetbe vételét, amely idő alatt a bírónak döntenie kell arról, hogy vádat emel-e ellene. A dubaji székhelyű Telegram közölte, hogy vezérigazgatójának „nincs takargatnivalója, és gyakran utazik Európában”, hozzátéve, hogy moderálásuk „az iparági normáknak megfelelő és folyamatosan javul”. A vállalat azt is elmondta, hogy betartja az uniós jogszabályokat, köztük a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt, amely idén lépett hatályba, és amely előírja a platformoknak, hogy szigorúbban ellenőrizzék a káros tartalmakat és a dezinformációt, különben büntetést vagy korlátozást kockáztatnak. "Abszurd azt állítani, hogy egy platform vagy annak tulajdonosa felelős az adott platformmal való visszaélésekért” - közölte a Telegram. „Várjuk a helyzet gyors megoldását.”.

A 2013-ban alapított Telegram népszerűsége robbanásszerűen nőtt, mára megközelíti az 1 milliárd felhasználót, és az egyik legfontosabb kommunikációs eszközzé vált a konfliktusövezetekben és a humanitárius válságok, például az orosz-ukrán háború és az izraeli-Hamász konfliktus idején. Durov az alkalmazást a kormányok számára támadhatatlannak állította be, egyes kutatók azonban arra figyelmeztettek, hogy ennek következtében a tiltott tevékenység és a szélsőségesség központjává vált. Az elmúlt években Durov megpróbálta elhatárolni magát és az alkalmazást Oroszországtól, miközben a kritikusok azt állították, hogy a Kremlnek még mindig lehetnek kapcsolatai vagy befolyása a Telegramra. "Úgy gondolta, hogy a legnagyobb problémái Oroszországban vannak, és ezért elment. Ragyogó világpolgár akart lenni, aki jól él haza nélkül” - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, aki ma ismert jobboldali kommentátor. "Rosszul kalkulált. Közös ellenségeink számára ő még mindig orosz - kiszámíthatatlan és veszélyes, más vérből való”.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manypet #2
    Bárki is elhiszi még ezeknek a baloldali selejteknek azt, amit kérdeznek?
  • FICEK9 #1
    Egy kutya mindegyik nagyhatalom, csak a börtönök állapota más.