Berta Sándor

Él és virul a Telegram

Úgy tűnik, hogy az orosz hatóságok egyelőre nem tudnak mit kezdeni a kommunikációs szolgáltatással.

Tavaly áprilisban rendelte el egy moszkvai bíróság a Telegram oroszországi hozzáférésének blokkolását, miután az üzenetküldő szolgáltató az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) követelése ellenére sem szolgáltatta ki a felhasználók kommunikációjának dekódolási kulcsait a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB). Az ítélet felhatalmazta a Roszkomnadzort, hogy haladéktalanul hozzákezdjen a Telegramhoz való hozzáférések letiltásához. A bevezetett blokád számos oldal és szolgáltatás életére hatással volt. Nem csupán a Google és az Amazon került nehéz helyzetbe, hanem a Coinface kriptovaluta-platform és a Viber is. A cég később beleegyezett abba, hogy bírósági döntés alapján kiszolgáltassa az üzenetküldő szolgáltatását használó terroristák egyes adatait, de a blokkolás ellenére továbbra is elérhető.

Leonyid Jevdokimov orosz programozó a Chaos Computer Club (CCC) rendezvényén számolt be arról, hogy a Telegram működik. Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy az ajánlat számos proxy-szervert használ és azok szabadon hozzáférhetők. A szentpétervári szakember hozzátette, hogy jelenleg "civil kiberháború" zajlik a Telegramot használó emberek és a Roszkomnadzor között. Az ok az, hogy a 2017 áprilisi szentpétervári metrómerénylet után az FSZB egyre több adat kiadását kérte és a hatóságok információéhsége fokozatosan elharapódzott. Egyre több IP-cím került feketelistára. Volt olyan időszak, amikor 19 millió IP-cím szerepelt a listán. Az érintett vállalkozások között voltak felhőszolgáltatások üzemeltetői, akik a Telegramot használták kommunikációs célokra.

Jevdokimov úgy vélte, hogy a felhasználók és a hatóságok közötti, technikai eszközök bevonásával zajló versenyfutás folytatódni fog. Az elmúlt időszakban kiderült, hogy a bevezetett blokád miatt egyre több vállalat szenved, ráadásul ezek olyan társaságok, amelyeknek semmi közük nincs a Telegramhoz. A konfliktus tökéletesen bemutatja azt, hogy mi minden romolhat el az internetes szűrők alkalmazása során.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!