SG.hu

Pavel Durov ügyvédje szerint "teljesen abszurd” a Telegram-főnök elleni vizsgálat

A Franciaországban vizsgálat alatt álló Telegram-főnök, Pavel Durov ügyvédje szerint „teljesen abszurd” azt állítani, hogy a közösségi hálózat vezetője felelős a platformon elkövetett bűncselekményekért - közölte a francia média.

Egy francia bíró hivatalos vizsgálat alá helyezte Durovot, mondván, hogy bűnrészességgel gyanúsítják egy olyan online platform működtetésében, amely lehetővé teszi a tiltott tranzakciókat, a gyermekek szexuális zaklatásáról készült képeket és a kábítószer-kereskedelmet. Emellett pénzmosás gyanúja és az igazságügyi hatóságokkal való együttműködés megtagadása miatt is nyomoznak ellene. Durovot - aki négy napot töltött rendőrségi őrizetben, miután szombaton letartóztatták egy Párizs melletti repülőtéren - óvadék ellenében szabadlábra helyezték azzal a feltétellel, hogy 5 millió eurót fizet, és nem hagyja el Franciaország területét. Durovnak emellett hetente kétszer jelentkeznie kell annak a városnak a rendőrségénél, ahol tartózkodni fog. Bizonyos meghatározott órákban otthon kell majd lennie - mondta egy igazságügyi forrás, anélkül, hogy elmondta volna, hol fog lakni, vagy hogy naponta hány órát kell ott tartózkodnia.

Letartóztatása vitát gerjesztett arról, hogy hol ér véget a szólásszabadság és hol kezdődik a törvény végrehajtása, és hogy a technológiai cégeket milyen mértékben kellene felelősségre vonni a közösségi média tartalmaiért. A Telegramot közel egymilliárd ember használja. "Teljesen abszurd az a gondolat, hogy egy közösségi hálózat vezetője akár közvetlenül, akár közvetve részt vehet olyan bűncselekményekben, amelyek őt nem érintik” - mondta David-Olivier Kaminski ügyvéd, aki Durovot képviseli Franciaországban. "A Telegram teljes mértékben betartja az európai digitális szabályokat." Az, hogy Franciaországban hivatalos nyomozás alá helyezik, nem jelent bűnösséget, és nem feltétlenül vezet bírósági eljáráshoz, de azt jelzi, hogy a bírák elegendő bizonyítékot látnak a vizsgálat folytatásához. A nyomozások évekig is eltarthatnak, mielőtt bíróság elé kerülnének, vagy felfüggesztik őket.

Közben a Kreml szerint az orosz származású techfőnök letartóztatása, amely tovább feszítette a francia-orosz kapcsolatokat, nem válhat „politikai üldözéssé”. Durov egyébként az orosz és a francia állampolgársága mellett az Egyesült Arab Emírségek és Saint Kitts és Nevis útlevelének használatára is jogosult. Az Egyesült Arab Emírségek kapcsolatban áll a francia hatóságokkal és az emirátusi állampolgárságú Pavel Durov képviselőivel - közölte egy kormánytisztviselő. Emmanuel Macron francia elnök - aki köztudottan lelkes Telegram-felhasználó - a hét elején azt mondta, hogy Durov letartóztatása „semmiképpen sem politikai döntés”, és hogy a vizsgálatról az igazságügyi hatóságok döntöttek, nem a kormány. Macron 2018-ban együtt ebédelt Durovval egy tech-vállalkozókkal folytatott találkozósorozat részeként, és Durov 2021-ben francia állampolgárságot kapott egy ritka eljárás keretében.


"Oroszország kész jogi segítséget nyújtani a Franciaországban őrizetbe vett Pavel Durovnak, a Telegram közösségimédia-szolgáltató társalapítójának, aki orosz állampolgár" - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. "Természetesen, tekintettel arra, hogy orosz állampolgársággal rendelkezik, készek vagyunk a szükséges segítséget és támogatást nyújtani. De itt a helyzetet bonyolítja az a tény, hogy francia állampolgár is" - mondta a szóvivő. Peszkov azt hangoztatta, hogy a Durov ellen felhozott vádak komolyak, és nem kevésbé komoly bizonyítást követelnek meg. Úgy vélekedett, ellenkező esetben úgy fog tűnni, hogy közvetlen kísérlet történik a kommunikáció szabadságának korlátozására és egy nagyvállalat vezetőjének közvetlen megfélemlítésére.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hangot adott álláspontjának, miszerint Durov őrizetbe vétele valójában a Telegram megbízhatóságának elismerése. "Ami ennek a platformnak a használatát illeti - nagyon kényelmes, valóban védett. Legalábbis, ha bármi kétség merült volna fel ezzel kapcsolatban, most, hogy Durovot nyilvánvalóan valakinek a tanácsára elvitték, és szörnyű büntetéssel fenyegetik, a jelek szerint arra számítva, hogy valahogyan hozzáférhetnek titkosítási kódokhoz. Most már a franciák cselekedetei is bebizonyították, hogy a Telegram egy valóban megbízható és népszerű hálózat" - fogalmazott az orosz diplomácia vezetője.

Azzal kapcsolatban, hogy az orosz fél jegyzékben követelt konzuli hozzáférést Durovhoz, Lavrov kijelentette, hogy a kérés "elbírálás alatt áll", és hogy Moszkva várja a választ. Lavrov szerint Oroszország és Franciaország kapcsolatai mélyponton vannak, egyebek között azért, azon álláspont miatt, amelyet Párizs "a szólásszabadság, az információterjesztés szabadsága és általában az újságírói hivatás tiszteletben tartásának kérdéseiben" képvisel.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese azt javasolta a francia hatóságoknak, hogy Durovot követően vegyék őrizetbe Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját a közösségi hálózatán zajló tevékenység miatt. Medvegyev szerint ha a Telegramon bűncselekményt követtek el, nem jelenti azt, hogy ez szolgáltató alapítója jóváhagyásával történt. A volt elnök és kormányfő rámutatott, hogy a Telegramot nagyon sok orosz használja, köztük "a különleges hadművelet" részvevői is. Emlékeztetett rá, hogy Oroszország ellenségei az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban megjegyezték: nem tudják az üzenetküldőn keresztül nyomon követni az orosz hadsereg kommunikációját. Medvegyev a Telegramot olyan platformnak nevezte, amely lehetővé teszi Oroszország számára, hogy anyagokat tegyen közzé és juttasson el "az átlagos ukránokhoz", azt bizonyítva, hogy "a dolgok némileg másképp mennek, mint ahogyan a televízióban mutatják" Ukrajnában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #8
    "Ilyen alapon az összes bankot és a kriptovalutában érdekelt cégeket is lehetne bírságolni"

    Nem szukseges. A kriptovalutak nagyon jol kovethetoek, mert a fokonyv nyilvanos. Csak a bemeneti vagy kimeneti konvertibilis penzt kell valos szemelyez kotni es onnantol az adott szemely minden tranzakcioja visszakeresheto. Az EU-s torvenyek szerint pedig a bankok kotelesek minden ki es beifzetest rogziteni. Egyreszt ellenorizniuk kell a befizetett konvertibilis valuta forrasat a penzmosas elleni torveny szerint, masreszt a legkisebb tranzakcio eseten is osszeghatartol fuggetlenul rogzitik az illeto szemelyes adatait, aminek hatasara a kesobbi tranzakcios lanc mar kovetheto. Persze a rendszer kijatszhato stromanok segitsegevel, de a publikus blokklancnak koszonhetoen annak is nyoma van. Gyakorlatilag csak az tud az EU-n belul kriptoban illegalis tranzakciokat vegezni, akinek azt valamilyen okbol megengedik.

    A signal es a telegram tiltasa viszont beleillik az EU titkositast tilto rendelkezeseivel. Ezek egyebkent nagyreszt megegyeznek a regi 1980-as 90-es evekbeli francia szabalyozassal.
  • FICEK9 #7
    Ilyen alapon az összes bankot és a kriptovalutában érdekelt cégeket is lehetne bírságolni (és kellene is!)
  • Gabbbbbbbbbbbb #6
    Nem lehetetlen ez a forgatókönyv.

    Nekem azzal van a bajom, hogy az abszurd vádakkal precedenst teremtve Signal-t is támadják az EU-ban. Meg úgy alapból jogállamiság erodálódik az ilyen baromságok miatt.
  • nlght #4
    Értem, hogy mire gondolsz és miért gondolod, de ezek csak kamu indokok, hogy hivatalosnak tűnjön a letartóztatás és ne legyen nyílvánvaló, hogy Durov átállt a nyugati oldalra. Az egész botrány arról szól, hogy a Telegram az orosz hadsereg és így az orosz társadalom legnépszerűbb applikációja, egy komoly digitális bástya, ami most szintén a NATO kezébe kerülhet.
    Durovot már 2011 óta fingatja Putyin és az államrendőrök serege. Most lett elege ebből, illetve ő nem szopta be az orosz állami tv propaganda baromságait, nem hisz a nácikban és az nextgen ukrán biológiai fegyverek mitológiájában. Ideje lenne kinyílnia egy-két csipás szemnek ezen az oldalon is, túl sok az oroszok seggét nyaló hívő, akik vallásos buzgósággal bármit elhisznek Putyin propagandájából.
  • gosub #4
    Azért az több mint érdekes, hogy csak azokkal az üzenetküldő alkalmazásokkal van bűnözői probléma ahol kb szabadon, vagy titkosan lehet szólni.
  • Arnika19 #3
    Téved az ügyvéd, a bűnrészeség megáll. Zsebre teszi a cégből származó jövedelmet, de nincs felelőssége a törvényes működésért? Ugyan már.
  • nlght #2
    Az egész színjáték, Durov önként adta fel magát, hogy szájbakúrhassa a Putyin rezsimet.

  • Cat #1
    Ilyen erővel a SilkRoad tulaja sem volt felelős az azon elkövetett bűncselekményekért, vagy pl. az emagon nyugodtan lehetne árulni drogot.