Berta Sándor

Növekvő illegális adatkeres­kedelem zajlik a Telegramon

A felhasználók mellett a bűnözők is egyre többet használják a népszerű szolgáltatást.

A Financial Times és az Engadget arról számolt be, hogy a Telegram rendszerében egyre több kiberbűnöző kínálja eladásra az általa megszerzett különböző értékes adatokat. Az érintett személyek általában nem egyedül tevékenykednek, hanem csoportokba tömörülnek.

A szakemberek az elmúlt időszakban figyeltek fel arra, hogy a Telegram egyre inkább a lopott információk kereskedőhelyévé válik. Az elmúlt hetekben egyre gyakrabban kerültek ki a platform több tízezer előfizetővel rendelkező csatornáiba e-mail-címeket és jelszavakat tartalmazó adatcsomagok. Egyes eladásra kínált ilyen összeállításokban 300 000 - 600 000 e-mail- és jelszókombináció található, amelyek a játék- és levelezőszolgáltatók rendszeréből származnak. Ugyanakkor emellett előfordulnak pénzügyi információk is, például hitelkártya-számok, különböző banki számlamásolatok és hackereszközök.

A Cyberint egyik kiberveszély-elemzője azt nyilatkozta, hogy a Telegram rendkívül népszerű a lopott adatok értékesítésében és már majdnem népszerűbb ilyen célokra, mint a "sötét web". Ez utóbbi oka, hogy a platform sokkal kevésbé van a hatóságok látókörében, mint az ismert oldalak.

A Telegram egyébként mindent elkövet a jelenség ellen és amint tudomást szerzett az érintett csatornákról, azonnal bezárta azokat. A portál a feladatra moderátorokat alkalmaz, akik minden olyan információt eltávolítanak, amelyek terjesztéséhez az érintettek nem járultak hozzá. A szakemberek naponta akár 10 000 szabálysértő csatornát is törölnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!