Berta Sándor

Törölni kell az Apple App Store kínálatából a Telegramot

A kaliforniai konszern gyakorlatilag ultimátumot kapott az illetékes orosz hatóságtól.

Április közepén egy moszkvai bíróság elrendelte a Telegram oroszországi hozzáférésének blokkolását, miután az üzenetküldő szolgáltató az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roskomnadzor) követelése ellenére nem szolgáltatta ki a felhasználók kommunikációjának dekódolási kulcsait a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB). Két héttel ezelőtt azonban kiderült, hogy a benyújtott fellebbezés miatt egyelőre nem hatályos az ítélet. Az orosz főváros bírói testülete június 4-ig adott haladékot a Telegramnak, hogy pótolja a kerületi bíróság által megállapított "hiányosságokat".

A Roskomnadzor most felszólította az Apple-t, hogy a szoftverboltjából távolítsa el a Telegramot és a lehető legrövidebb időn belül tájékoztassa a médiafelügyeletet a további intézkedésekről. A konkrét felszólítás szerint az Apple köteles terjesztési stopot bevezetni a Telegram alkalmazására az Orosz Föderáció területén. Emellett a hivatal azt is követeli, hogy az iPhone vagy iPad készülékek tulajdonosai ne kaphassanak értesítéseket a beérkezett Telegram-üzeneteikről. A Roskomnadzor közölte, ha az amerikai társaság nem teljesíti a követeléseit, akkor be fog avatkozni.

A Telegram betiltatása egyébként azért is érdekes, mert rendkívül népszerű az orosz közigazgatásban, nemrég még a Kreml is használta arra, hogy egy külön chatszobában kapcsolatot tartson az újságírókkal. A közintézmények azonban már inkább az ICQ-t alkalmazzák, amely 2010 áprilisa óta a Digital Sky Technologies orosz cég tulajdonában van.

A Telegram blokádja miatti kár összege néhány hónap alatt elérheti az egymilliárd dollárt. A Roskomnadzor akciója ugyanis nem csupán az Amazont és a Google-t érintette, hanem a Coinface kriptovaluta-platformot és a Vibert. Ezenkívül az intézkedés hatással volt az orosz gazdaságra, a helyi felhő- és fizetési szolgáltatásoknak éppúgy fennakadásokat és problémákat okozott, mint a helymeghatározásra és a mesterséges intelligenciára épülő ajánlatoknak, valamint a mobil applikációknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Omega #6
  Ezzel a szöveggel indokolják a sok felesleges állami alkalmazott meglétét, Magyarországon nyugodtan osztani lehetne a számukat 6-al (600.000 / 6 = 100.000) és meg így is elegendően lennének a valóban szükséges állami feladatok ellátására. Mivel túl sokan vannak inkább mindenféle haszontalan feladatot látnak el.
 • JoeBee #5
  Igen, bizony az van. Es teljesen megalapozottan. Mert az "allam" nagyon regota nem a baratod, hanem az ellenseged. Es a legborzasztobb, hogy te finanszirozod. Nem tartom magam ultraliberalisnak, inkabb Anarchistanak a szo eredeti es pozitiv ertelmeben, tehat konzervativ alapokon liberalis nezetekkel a szabad piacban bizva. Igazad van, minden "allamnak" (ami ugyebar az allampolgarok kozos gyulekezete lenne) 2 feladata van. Osszesen 2! Es ezen csuszik el a legtobb kormany. Feladat 1: Megvedeni az orszag hatarat a kulso veszelyektol. Feladat 2: Biztositani a hataron belul a jogi egyensulyt es kiszamithatosagot. Pont. Nem kerunk "Nanny Sate"-bol, mert amire te hivatkozol pici agymosas utan azt annak hivjak. Nem kell ellenoriznie kommunikaciot azon a szinten ahova mar elfajultak. Es nem kell az ovodas "nemzetbiztonsag es polgari vedelem" szentelye ala tenni semmit. Plane nem a tudtom nelkul ha kozom is van hozza. Ezt ki hiszi el meg mindig? Noljunk mar fel, 18 eves korodtol felnott ember vagy, teljes felelosseggel, mit szeretnel elvarni az "allamtol"? En semmit, koszi. Megoldom egyedul. Sot, egyutt mindannyian mint polgarok, kozos tulajdonosai az orszagunknak, hibatlanul megoldanank az osszes kihivast, ha nem lenne mar tobbsegben az ilyen beallitottsagu tarsunk, mint jomagad. No offence.
 • esemve #4
  a protube ot (pip youtube kliens) is torolte az apple a storebol, amiert pedig fizettem. azota se kaptam vissza az arat, de telepiteni mar sehogy se lehet, es hiztos ami biztos par verzio ota mar backupolt appot sem lehet visszatolteni itunesbol, igy lemondhatom a protube rol...
 • bunny #3
  Na ezért jó az android, ott levetethetük a store-ból, simán apk-ként is lehet telepíteni, és jóccakát. iPhone-on ilyesmi szerintem max jailbreak után.
 • Ayma #2
  Alapvető személetbeli különbségek vannak. Te teljesen az ember mint individum oldaláról közelíted meg a dolgot az ultraliberális felfogás szerint és az állap takarodjon a pi**ba mert szabadpiac van. Ugyanakkor egy államnak kötelességei is vannak a polgárai felé (mint ahogy a polgárnak nem csak jogai, hanem kötelességei is vannak). Ilyen az, hogy megvédik őket és ehhez tudnia kell, hogy mi folyik a területén (kommunikáció ellenőrzése egy fontos rész), hogy kiszűrje a nemzetbiztonságra és a polgáraira káros elemeket.

  Tehát ez nem egy ördögtől való dolog amit az Oroszok csinálnak. Más kérdés, hogy sejtjük, hogy az államra veszélyes elemek "halmazának" meghatározása problémás arrafelé.
 • JoeBee #1
  Vazzzeg.... Ez k**va gaz lesz lassan! Ha erre az Apple mint store tulajdonos precedenst teremt, hogy behodol egy kormany ultimatumanak (kozalkalmazottak kozpenzbol, tehat a te erdekeidet hivatottak kepviselni. Ha nem, ki kell oket rugni es masikra cserelni) es a kulsos kormany onkenye szerint korlatozza a magantulajdonban levo (megvetted az iPhone-od, nem olcson) keszuleked hasznalati lehetosegeit, az igen erosen megkerdojelezheto mind moralisan mind alapjogilag. Az Apple a sajat szoftware terjesztesi halozataba mindent, de mindent elerhetove kellene, hogy tegyen a megvasarolt keszulekeire, es csak egyetlen dolgot kellene biztositania, hogy azok nem tartalmaznak a keszulekre karokozot, tehat biztonsaggal hasznalhatom. Semmi mast, mivel azokat a szabad piac kereslet/kinalat ugyis mindig kezeli. Az Apple valaszanak egyszerunek kellene lennie, es egyertelmunek egyszer s mindenkorra minden korrupt es kozpenzegeto hivatalnok szamara: F*CK OFF!