Berta Sándor

Szolidáris a Telegrammal a Google

Az azonnali üzenetküldő blokádja miatt nehezen lehet hozzáférni a webes konszern számos szolgáltatásához és az intézkedés az Android-üzenetek továbbítására is hatással van.

Április közepén rendelte el egy moszkvai bíróság a Telegram oroszországi hozzáférésének blokkolását, miután az üzenetküldő szolgáltató az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) követelése ellenére sem szolgáltatta ki a felhasználók kommunikációjának dekódolási kulcsait a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB). Az ítélet felhatalmazta a Roszkomnadzort, hogy haladéktalanul hozzákezdjen a Telegramhoz való hozzáférések letiltásához. Később ismertté vált, hogy a döntés a Google-t és az Amazont is érinti.

A Google most megerősítette, hogy a Telegram betiltása nagyon komoly hatással van a szolgáltatásai működésére. A blokád érinti a társaság keresőjét, a Gmailt és az Android-üzenetek továbbítását. Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy az orosz hatóságok közel 19 millió IP-címet blokkolnak. A Google szóvivője közölte, hogy olyan jelentések vannak a birtokukban, melyek alapján néhány felhasználó nem tud hozzáférni bizonyos termékekhez, ugyanakkor konkrét szolgáltatásokat nem nevezett meg. Az Amazont szintén érinti a betiltás, de az óriáscég még nem adott ki közleményt az ügyben és nem is kommentálta azt.

A Telegram egy olyan technikát alkalmaz a blokkolás ellen, amelyet korábban a Zello nevű üzenetküldő alkalmazásban már közel egy évig sikeresen használtak a szolgáltatások korlátozásának kikerülésére. A Zello a Google és az Amazon infrastruktúrájára is támaszkodott, s folyamatosan váltogatta a használt IP-címeket. Ezért a Roszkomnadzor áttért arra, hogy teljes IP-cím alhálózatokat blokkoljon, hogy megnehezítse a nem blokkolt IP-címekre való átváltást. Az intézkedés már akkor is érintette a Google és az Amazon IP-címeit, emiatt a két vállalat felszólította a Zellót, hogy a technikát többet ne használja. A mostani ügyben viszont mindkét óriáscég szolidáris a Telegrammal és a lehetőségeikhez mérten még segítik is. Ez azonban örökké nem folytatódhat.

Ilja Andrejev, a Vee Security nevű proxy-szolgáltató alapítója és ügyvezetője szerint viszont Oroszország nem fog tartósan több millió IP-címet blokkolni. Moszkva keményen dolgozik azon, hogy javítsa a külföldi megítélését a közelgő labdarúgó-világbajnokság miatt, de ebbe nem fér bele az, hogy turistákat csalogat az államba, akik aztán megállapítják, hogy a Google szolgáltatásai nem működnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #9
  Szolidáris a nagy szart. A Telegram tulaja pedig elég, ha ugyanannyit megtesz mint cukerberg, és a kutya nem fogja bántani. Persze ez is a marketing része, hogy "ő" nem cukerberg.
 • overseer-7 #8
  Ez a cikk hazugság és liberális tömeg manipuláció.
 • MuldR #7
  USA-ban is le kell adni a titkosítások mesterkulcsát. Persze az demokratikus, ha Putyesz kéri ugyanezt az meg diktatórikus. :)
  Itthon is van ilyen szolgáltató és ők sem adják le. Persze itthon nincs erre törvény, mert még kémkedni sem tudunk normálisan. :)
 • Macropus Rufus #6
  azért van némi difi kína meg a ruszkik közt.
 • Cat #5
  "mikozben fejlesztenek sajat gányokat helyettük, ami szart nem fog ėrni."
  A kínaiaknak bejött, az elzártságukban nagyon menő szolgáltatásokat lopkodtak/rakosgattak össze.
 • TokraFan #4
  Valójában ezzel maga alatt kéne vágja a fát, az más kérdés, hogy az átlag orosz van olyan sötét, ami alapot teremt a megvezetésére és be is adják majd neki, hogy a blokkolás "össz nemzeti jó dolog". Kozben pitying szépen elszigeteli az országot, kizárnak minden "Nyugati mételyt", mikozben fejlesztenek sajat gányokat helyettük, ami szart nem fog ėrni.

  Ez pont az a barom mentalitás, ami a mindenki másétól eltérő vasúti szabványt is szülte. Minden esetre, ha ezekhez még szorosabban dörgölődzik a mi kis mini cézárunk, akkor azt hiszem ideje lesz gyorsan lépni innen a p*csába családostól, mindenestől. Amíg még lehet...
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.04.25. 07:39:27
 • Skylake #3
  "Moszkva keményen dolgozik azon, hogy javítsa a külföldi megítélését a közelgő labdarúgó-világbajnokság miatt" - atya ég, mintha a felcsúti egyik hangkiadó végberendezése böfögte volna ide. Ez a lényeg b*zmeg!

  Nem tetszik a gúglikának putler blokkolása? Semmi gond, lesznek szívesek fizetni a ruszki felhasználókért, per kopf, átutalással putler magánbankszámlájára: alázatosan kegyeskedjen putler a szolgáltatásikat engedélyezni! Előtte az erre vonatkozó könyörögvényt természetesen a Google helyi képviselője Putler színe előtt földre borulva, a lehető legalázatosabban adja elő.

  Oroszország dönt, nem a Google! Állítsuk meg a Google-t! Ha Oroszországban szolgáltatsz, be fogod tartani a törvényeinket!

  (# a gúny megvan, ugye?)
 • TokraFan #2
  Ez egy diktátor, aki semmi máson nem dolgozik, mint a sajat hatalmának megtartásán.
 • arty #1
  jaja, putyin folyamatosan dolgozik, hogy a ruszkik jobb megítélés alá essenek :D
  már vagy 10+ éve.... :DD

  haggyukmá'