SG.hu

Musk beperelte a hirdetőit, de azok inkább feloszlatják a szövetségüket

Musk azzal vádolt meg egy hirdetői csoportot, hogy bojkottot szerveznek az X ellen, de a Global Alliance for Responsible Media nem tudja vállalni a pereskedéssel járó költségeket, ezért feloszlatják magukat.

A reklámipari csoport közölte, hogy befejezi működését, miután a héten beperelte Elon Musk közösségi médiavállalata, az X - derül ki a tagjaiknak kiküldött levélből. A Global Alliance for Responsible Media egy hirdetőket tömörítő nonprofit koalíció két nappal azután szünteti be működését, hogy Musk megvádolta a csoportot egy X elleni bojkott megszervezésével. A keresetben azt állítják, hogy a GARM néven ismert csoport megsértette a trösztellenes törvényeket azzal, hogy márkákkal egyeztetve lebeszélte őket arról, hogy pénzt költsenek a közösségi médiaplatformon. Bár a hirdetők szövetsége tagadta, hogy a GARM munkája törvénybe ütközött volna, közölték azt is, hogy a nonprofit szervezetnek nincsenek meg a pénzügyi forrásai a bíróságon való harchoz. Az X a Hirdetők Világszövetségét (World Federation of Advertisers) is megnevezte a keresetben. Stephan Loerke vezérigazgató e-mailben közölte a tagokkal, hogy a GARM azonnal leállítja működését. "Ezt a döntést nem könnyen hoztuk meg, de a GARM egy nonprofit szervezet, és erőforrásai korlátozottak" - írta Loerke.

Az X vezetése ünnepelt a hír hallatán, hogy a GARM bezárja kapuit. "Egyetlen kis csoport sem monopolizálhatja azt, amit pénzzé tesznek" - írta Linda Yaccarino, az X vezérigazgatója egy bejegyzésben. "Ez egy fontos elismerés és egy szükséges lépés a helyes irányba. Remélem, hogy ez azt jelenti, hogy az ökoszisztéma egészére kiterjedő reform következik." A vita abból ered, hogy Musk 2022-ben 44 milliárd dollárért megvásárolta az X-et, pontosabban akkor még a Twittert. Musk a szólásszabadság új korszakát ígérte, és a platform számos, a gyűlöletkeltő tartalmak és félretájékoztatás elleni szabályát érvénytelenítette. Válaszul számos márka kivonta hirdetését az X-ről, attól tartva, hogy a márkájuknak ártanak, ha gusztustalan posztok mellett jelennek meg.

A GARM azt követően alakult, hogy a 2019-es új-zélandi Christchurchben történt tömeges lövöldözésről készült videót élőben közvetítette a Facebook. A hirdetők összefogtak, és csatlakoztak a nonprofit szervezethez, hogy nyomást gyakoroljanak a közösségi platformokra szigorúbb tartalommoderálási irányelvek elfogadása érdekében. Musk akciója nyomán a GARM azt javasolta a hirdetőknek, hogy szüneteltessék a költéseiket, és több nagyvállalat - köztük a CVS és az Unilever - így is tett. Ezt a két vállalatot az X keresete is megnevezi. A GARM "összeesküdött" vezető márkákkal, hogy "közösen több milliárd dollárnyi hirdetési bevételt tartsanak vissza" a közösségi médiavállalattól - áll az X egy texasi szövetségi bíróságon benyújtott periratában.


Egy Hitler-idézet, majd utána egy Oracle reklám - melyik cég akarna megjelenni ilyen környezetben?

A GARM elleni per része az X szélesebb körű kísérletének, amellyel sorban beperli azon szervezeteket, amelyek tanulmányozni kívánják, és vissza akarják szorítani a közösségi platformokon terjedő szélsőséges és radikális nézeteket. A Media Matters tavaly év végén készített egy elemzést az X-ről, melynek hatására pert is kaptak a nyakukba, majd a Center for Countering Digital Hate, azaz a CCDH ellen indítottak pert egy a gyűlöletbeszéd terjedését dokumentáló kutatás miatt. Az érdekvédelmi csoportok jellemzően nem tudják fizetni a perekkel járó költségeket, ami elbocsátásokhoz vezet náluk. A Media Matters-ügy tárgyalását jövőre tűzték ki.

Az X nonprofit szervezetek ellen indított peres ügyeinek tovagyűrűző hatásai szaporítják a szélsőségességet, dezinformációt és egyéb rosszindulatú online tartalmakat vizsgáló kutatók problémáit. A kutatók szerint ezek a perek hozzájárultak egy összehangolt jobboldali kampány felerősödéséhez, amelynek célja, hogy munkájukat a szólásszabadság cenzúrázására irányuló mélyállami összeesküvésként tüntessék fel. Ez visszavetette a témával kapcsolatos tudományos munkát és egyes projektek teljes megszüntetéséhez vezetett.


Bár az X bevételeinek nagy része reklámokból származik, Musk azt mondta, hogy háborút indít a platformot bojkottáló márkák ellen. "Két évig próbáltunk kedvesek lenni, de csak üres szavakat kaptunk" - írta Musk kedden az X-en közzétett bejegyzésében. "Most háború van". A GARM elleni per - és a csoport összeomlása - valószínűleg még inkább elidegeníti majd a hirdetőket - véli Claire Atkin, a Check My Ads, egy a digitális hirdetéseket figyelő szervezet társalapítója. "Nem akarnak kapcsolatba lépni Elon Muskkal, pont" - mondta. "Zaklatják őket. Tudja, mit tesz az ember, ha zaklatják? Eltávolodik, elhagyja a helyzetet."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • opinion #16
    haha, szarszájú illipsik lehúzták magukat a slozin :DDDDD menjenek a szélsőbalos X-re, ott szívesen látják őket...
  • nirriti #15
    Bocs, nem tudtam, hogy jól megfizetsz érte engem és határidőre megy.
    Van igazi munkám ahova járok GDP-t termelni, hogy legyen mit ennem, de nyugi egy kapitalista nyugati országban vagyok szóval nem az APEH-nek fizetem az adót és a te segélyedhez semmi közöm.
    Beszarás, hogy aki nem komálja Trumpot és nem győz meg téged róla határidőre, hogy te látod rosszul a narancssárga majmot az garantáltan egy "elvtelen komcsi".
    Semmi olyan infot nem rejtegetek amit gugli kereséssel ne találhattál volna meg eddig is, valamit mutat rólad, hogy vagy nem találod vagy nem vagy képes megkeresni még ha nem is értesz egyet.

    Durván 2 hete Trump elment a NABJ-hez és jól rápirítottak. Az egész vágatlanul is fent van, nem kell csak pár másodperccel beérned, megcsodálhatod ahogy nem hajlandó egyenesen válaszolni a kérdéseikre és elkezd mindenféle sértegetéseket dobálni a 3 fekete újságíró fele aztán egyre mélyebbre ássa magát.
    Nekem valahogy nem úgy tűnt, hogy ott egy rakat új szavazót szerzett volna. (a statisztikák szerint lejtmenetben van mióta Biden visszalépett)

    2019-ben Twitteren beszólt 4 szinesbőrű amerikai születésű demokrata képviselőnőnek, hogy "Why don't they go back and help fix the totally broken and crime-infested places from which they came. Then come back and show us how it is done."

    Aztán ugye ott volt az az affér amikor egy kis Ausztriai születésű német vezér könyvéhez kísérteties módon hasonlóan azt mondta USA vérét mérgezik a bevándorlók aztán tagadta, hogy onnan idézett volna. (Az USA népessége szó szerint bevándórlókból van az indiánokat leszámítva LOL)
    A felesége (Ivana Trump) monda még a 90-es években, hogy Trump egy könyvet tartott az ágy mellett a kis diktátor beszédeivel ami elég hiteles forrás szvsz.

    Obama-ról azt állította nem is amerikai (ami kizáró ok egy elnökjelöltnek) és nagyon rossz tanuló volt így be se juthatott a Harvardra meg a Columbia egyetemre és bizonyítékot követelt, hogy tényleg oda járt.

    Kamala-val is jól elvan.... Szegénynek gondot okoz felfogni, hogy ha apuci fekete anyuci meg Indiai akkor a gyerek kevert és mindkét kissebbségnek a tagja, hallgathatod ahogy értetlenkedik, hogy nem tudja hova tenni.

    2018-ban Haitit, El Salvadort meg úgy egész Afrikát "shithole"-nak titulálta.

    De ha nagyon érdekel akkor van egy "Racial views of Donald Trump" wiki oldal ahol 484 forrással támasztják alá amiket mondott, jó csemegézést!
    Utoljára szerkesztette: nirriti, 2024.08.15. 10:48:26
  • CommieSlayer #14
    Nahát! Kiderült hogy hazudozol össze vissza. Ki látta ezt előre? Se nem reagáltál érdemben egyik állításra sem amit írtam, most meg példát se tudsz mondani arra amit te állítasz. Te is csak egy elvtelen komcsi vagy.
    Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2024.08.14. 09:01:45
  • banjozsef #13
    Nyilvánvaló, hogy nagyon lényeges dolog a szólás és vélemény nyilvánítási szabadság, de persze azzal is tisztában kell lenni, hogy a jog és az igazság nem egy és ugyanaz a dolog, figyelembe véve azt a tényt is, hogy a jogot pénzzel és pénzen írják és persze egy bíróságon sok pénzzel még ezt a megírt jogot is simán meg lehet változtatni. Arról nem is beszélve, hogy a pereskedés nem ingyenes dolog és nem mindenkinek van annyi pénze és energiája, hogy akár még egy számára alap esetben kedvező döntés idejét, költségét és következményét meg tudja finanszírozni. Drága mulatság az igazság. A megoldás egyedül a bjos BjPress ( persze igazából csak nekem, de persze lehet másolni, utánozni és még jobbat is létrehozni ), meg persze a 22 -es csapdájának a feloldása újra és újra és mindig máshogy és másképpen és nemcsak azért mert a világ változik.
  • CommieSlayer #12
    "Trumptól nem nehéz gyűlöletbeszédet hallani."
    Mondj 3 példát, amit ő mondott és szerinted cenzúrázni kell, mert káros ha mások is hallják!
  • nirriti #11
    Trumptól nem nehéz gyűlöletbeszédet hallani. Majdnem minden alkalommal sikerül összehoznia valamit, csak 1-2 jólirányzott kérdést kell hozzá intézni és már ontja is a hazugságait.
    Ellentmond saját magának, kamu statisztikákat emleget, másokra keni a bűneit, egy darabig vicces tud lenni, de sajna komolyan gondolja amiket mond...
    Szabadságról papol miközben az emberek szabadságát próbálja megnyirbálni mindenféle tekintetben ha annyira odafigyelsz rá miket mond akkor tudod miről hadoválok, ha meg nem akkor sosem hinnéd el nekem ha ideírom.
    Jobban jártak volna ha inkább Nikit jelölik szerintem, de ha valahogy mégis ő nyer akkor vége annak a demokráciának amiről eddig híresek voltak.
    Project 2025-ről informálódj kicsit, hamar rájössz mér tagadja folyton, hogy bármit is tudna róla miközben a kitalálóival akarja telerakni a kormányát.
  • CommieSlayer #10
    Ez a mese habbal kategória. A twitteren a balosok mindig is nyugodtan terjeszthettek tömegesen hazugságokat, mocskolódhattak meg kívánhatták bárki halálát, se a politikusokat, se a média cégeket nem izgatta. De ha a többiek kulturáltan kritizálhatják a globalista baloldalt az egyből gyűlöletbeszéd meg álhír.
    De amúgy látszik, hogy nem is követtél eddig semmit, ami ezzel kapcsolatos. Az hogy az államok nyomást gyakorolnak a média cégekre fű alatt meg mindenféle kamu szervezeteken keresztül az már számtalanszor kiderül és világos mindenki számára aki nem dugja homokba a fejét.
    Az egyik EU fejes épp most szólította fel Musk-ot hogy cenzúrázza a Trump interjút mert azt már előre elkönyvelték potenciális gyűlöletbeszédnek. Ébresztő!
    Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2024.08.13. 01:54:29
  • nirriti #9
    Neked lehet zsarolásnak hangzik, de a cégeknek van egy image-ük aminek megfelelően tüntetik fel magukat.
    Például ha van egy sültcsirkés brand-ed és egy zsák pénzt akarsz arra költeni, hogy a fiatalok jobban megismerjék miben utazol és inkább hozzád járjanak mint a bohócos burgeres lánchoz akkor nem segít rajtad ha a pénzedér a reklámjaidat a nagyik vega gyümölcssali receptjei meg az állatok jogaiért küzdő aktivisták postjai mellett dobja fel a Twitter és beint neked mikor sérelmezed, hogy neked jobb szolgáltatásra van szükséged.
    Youtube is szórakozott hasonló lehúzással ami kidobott pénzzé tette a náluk hirdetést... (Adpocalypse)
    A hirdetők seperc alatt elhúztak melegebb éghajlatra a youtube meg nem beperelte a hirdetőit mer nem találták őket megfelelőnek hanem elkezdték kicsit átalakítani magukat.
    Összeesküvéselméletek gyártói például már nem nagyon tudják a videóikat telerakni reklámokkal, stb...
    A ló túlsó fele se jobb, lásd: Cambridge Analytica botrány

    Szóval a válasz valahol középtájt van és nem az extrém botrányok fokozásán keresendő.
  • Frekvency #8
    haha, szarszájú lipsik lehúzták magukat a slozin :DDDDD menjenek a szélsőbalos reditre, ott szívesen látják őket...
  • CommieSlayer #7
    A moderálás az nem cenzúra. Minden platformnak meg kell hagyni hogy a saját szempontjai szerint töröljön vagy ne töröljön, amit akar. A weboldal privát tulajdon. Egyedül a tulajdonos felel érte, így egyedül neki áll érdekében jól működtetni. Éppen ez az, ami itt nem teljesül ágazati szinten, mivel zsarolják a privát cégeket, hogy támogassanak egy politikai agendát. Ez nem egy magánkezdeményezés. Ebben állami pénzek és szervek is vannak és ez az államhatalom kisajátítására való törekvés.
    "Ez am. a GRAM véleménye a dologról"
    A zsarolás az nem vélemény csak te neked ez ajánlásként van tálalva. Azthiszed ezek csak ilyen ártatlan szervezetek akik csak puszta jószándékból, anyagi javaktól mentesen meg akarnak óvni téged a csúnya beszédtől.
    Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2024.08.12. 14:13:03