SG.hu

Minden az X-en (Twitteren) lévő hozzászólást betölt MI-jébe Elon Musk

Ugyanazt csinálják, mint a Meta vagy az Adobe, a kimaradni akarást kell jelezni, nem pedig a beleegyezést.

Az Elon Musk vezette X közösségi médiaplatform a Grok nevű MI chatbotját a felhasználók adatain képzi ki. A cég opt-out, nem opt-in megoldást alkalmaz, azaz mindazon X-felhasználók adatai már benne vannak, akik nem közlik kifejezetten, hogy nem egyeznek ebbe bele. A platform felhasználói tegnap vették észre, hogy megjelent az X adatvédelmi beállításaiban egy új jelölőnégyzet, amellyel le lehet mondani erről az adatfelhasználásról. A felfedezést felháborodás kísérte, mert az erről szóló közösségi média-bejegyzések alapján úgy tűnik, mintha Grok képzését még csak most kezdték volna el az X-felhasználók adatain, de valójában már lehet régen lezajlott.

Az X biztonsági fiókja a következőket tweetelte: "Minden X felhasználónak lehetősége van arra, hogy szabályozza, hogy nyilvános bejegyzéseiket felhasználják-e a Grok, az MI keresőasszisztens képzéséhez”. A bejegyzés nem tisztázza sem azt, hogy a lehetőség mikor vált elérhetővé, sem azt, hogy az adatgyűjtés mikor kezdődött. A mobilalkalmazásokban jelenleg még nem lehet letiltani az adatátadást, de a mobilwebben igen, és az X szerint az opció hamarosan megjelenik az alkalmazásokban is. Az X adatvédelmi beállítások oldalán a következő szerepel: "Az élmény folyamatos javítása érdekében felhasználhatjuk az Ön X bejegyzéseit, valamint a Grokkal való felhasználói interakciókat, inputokat és eredményeket képzési és finomhangolási célokra. Ez azt is jelenti, hogy az Ön interakcióit, inputjait és eredményeit e célból megoszthatjuk az xAI nevű szolgáltatónkkal is."


A fejlemény felkeltette az X európai adatvédelmi felügyelőjének, az ír adatvédelmi bizottságnak (Data Protection Commission, DPC) a figyelmét, amely "meglepődött” a platform lépésén. A felügyelőszerv nyomon követi az ügyet és várja az X válaszát. "A DPC már hónapok óta kapcsolatban áll az X-szel ebben az ügyben, a legutóbbi interakcióra pedig nemrég, tegnap került sor” - mondta Graham Doyle, a DPC helyettes biztosa. „Ezért meglepődtünk a mai fejleményeken, a jövő hét elejére várjuk a jelentkezésüket.” A DPC vezeti az X EU-s általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) való megfelelés felügyeletét, amely egy olyan uniós szintű jogszabály, amely a globális éves forgalom akár 4%-áig terjedő büntetést tesz lehetővé megerősített jogsértés esetén. Az EU-ban a vállalatnak érvényes jogalapra van szüksége az emberek adatainak feldolgozásához a kontinens adatvédelmi törvényei szerint, de nem egyértelmű, hogy az rendelkezik-e ilyennel.

Egyre gyakoribb, hogy a felhasználói adatokat ilyen módon használják fel. A Meta hasonló tervét, hogy a Facebook- és Instagram-felhasználók adatait mesterséges intelligencia képzésre használja fel, a múlt hónapban függesztették fel Európában, miután a GDPR-panaszok miatt Írországban és az Egyesült Királyságban szabályozási ellenőrzésre került sor. Az is felháborodást váltott ki, amikor az Adobe frissítette a felhasználási feltételeit, hogy lehetővé tegye az ilyesmit. (Az Adobe gyorsan visszatáncolt, és megígérte, hogy „soha” nem fog generatív mesterséges intelligenciát képezni az alkotók tartalmain.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    "Komolyan a bezzeg a Meta?"
    Szerintem félreérted, a cikk azt írja, hogy a Facebook pont ugyanezt akarta csinálni, de leállította őket az ír hatóság. Ugyanígy le fogja állítani a Grokot is.
  • CommieSlayer #2
    Az sg nyugati cikkeket vesz át, a nyugati média meg 99%-ban szélsőbaloldali propagandát tol. Amióta Elon Musk elvette a balosok legfőbb szócsövét a Twittert és megengedi, hogy a többiek is elmondják rajta a véleményüket azóta próbálják besározni ahol lehet és a Tesla sem számít már annyira környezetbarátnak. Nyilván a google, microsoft, facebook százszor annyi szemétséget csinál, de ők elkötelezettek a globohomo/woke agenda mellett, szóval őket nem szekálják.
  • subertus #1
    Szörnyű ez a folyamatos állásfoglalása az SG-nek Musk ellen. Ennek érdekében bármilyen böhölységet lehet ide írni. Komolyan a bezzeg a Meta? A Meta pénz mentén híreket, embereket tol, és közben nemzeti beállítottságúakat tilt le. Pl egy hazai parlamenti, ellenzéki párt elnökének nevét nem lehet leírni, mert letilt. Az X-en mondhatsz bármit, Musk a szólás szabadságát hozta vissza. Nekem semennyi nem kell a Metából, és tök jó hely volt az SG 10 éve, hova lett?