SG.hu

A drónhadviselés felforgatja a védelmi ipart

A kisebb szereplők által tervezett, gyorsan fejlődő technológia kihívást jelent a lassú ipari óriások dominanciája ellen.

Egy kelet-ukrajnai frontváros szélén lévő egykori téglagyárban a katonák szorgalmasan gyártják a gyilkos drónokat. A kis üzemben 3D nyomtatóval készítik el azokat az alkatrészeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a szórakozásra vagy légi fotózásra tervezett technológiát halálos fegyverré alakítsák. A pilóta nélküli légi járművek (UAV-k) használata az elmúlt két évben gyorsan eszkalálódott Oroszország ukrajnai háborújában. Az első átalakított példányok 2022 júniusában, négy hónappal az orosz invázió után szálltak fel, azóta pedig több száz, az internetre feltöltött videóban volt látható olyan jelenet, ahol az utolsó képkockákon az orosz katonák meglepett arcát láthatjuk, amint a drón közeledik. A dróngyártás azóta Ukrajna egyik legfontosabb iparágává vált. Az invázió a drónháborút az intenzitás új szintjére emelte.

A legfontosabb, hogy az olcsó, de hatékony FPV támadó drónok segítettek betömni a tüzérségi lövedékek hiánya okozta lyukat, amely az ukrán hadsereget az elmúlt évben sújtotta. Az országban az invázió előtt hat dróngyártó volt, mára ez több mint 200-ra emelkedett, és évente egymillió drónt képesek gyártani. "Kijevben minden partnerünk - az antennagyártótól kezdve a szoftverprogramozóig vagy a védelmi tisztviselőig - 20 percen belüli távolságra van" - mondja Lorenz Meier, akinek amerikai székhelyű cége, az Auterion olyan szoftvert fejleszt, amely egymással kommunikálni képes, autonóm, ukrán gyártmányú drónok rajait működteti. "Az új technológiák fejlesztésének és bevezetésének ciklusideje nagyon-nagyon alacsony".

A hatékony új harctéri technológia gyors elterjedése felborítja a világ védelmi iparának kialakult hierarchiáját, ahol a nagyvállalkozók hosszú ideig domináltak. A hagyományos fegyverek kifejlesztése évekig, néha évtizedekig tart, és jelentős kormányzati költségvetésre, valamint nagy kutatási és tesztelési létesítményekre támaszkodik. Ezzel szemben a drónok olcsók, halálosak és gyorsan elkészíthetők, ami segít kiegyenlíteni a kisebb szereplők és a bevett ipari óriások közötti versenyt. Ukrajna azt mutatja, hogy "fontos a piacra jutási idő és az agilisabb fejlesztés" - mondta Micael Johansson, a svéd Saab védelmi vállalat vezérigazgatója. "Ahelyett, hogy egy tökéletes terméket fejlesztenénk, ami sok évig is eltarthat, fontos, hogy gyorsan olyan termékeket fejlesszünk, amelyeket tesztelni, módosítani és újra tesztelni lehet. A sebesség döntő fontosságú."


A Saab Skeldar V-200 inkább felderítésre és megfigyelésre használható

Nem csak az iparnak kell megváltoznia. A kormányzati védelmi minisztériumoknak át kell alakítaniuk a fegyverek beszerzésének módját, hogy lépést tudjanak tartani az egyre inkább szoftveresen definiált fegyverek és a mesterséges intelligencia által vezérelt autonóm rendszerek sokkal gyorsabb fejlesztési ciklusaival. A tisztviselőknek a megszokott beszállítói körön kívülre kell nézniük, és kisebb cégeket kell bevonniuk, amelyek közül sokan technológiai háttérrel rendelkeznek. A leckét máris megtanulták. "Ha Ukrajna megtanított minket valamire, akkor az az, hogy gyorsabban kell haladnunk" - mondta Sir James Hockenhull tábornok, a brit stratégiai parancsnokság vezetője. A kormányok számára a végeredmény a védelmi tervezők szent grálja lehet: valódi forradalom a hadviselés terén.

Bár a drónhadviselés Ukrajnában érlelődött meg, az UAV-k konfliktusok során történő alkalmazása nem új keletű. Az első kezdetleges típusokat, mint a Kettering Bug még az első világháború alatt fejlesztette ki az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, bár nem használták csatákban. Felderítő drónokat először az USA vetett be nagy léptékben a vietnami háború alatt, majd ezt követően más országok is elkezdtek befektetni pilóta nélküli légi technológiákba. Az olcsó, gyakran kínai gyártású drónok megjelenése, a gyorsan adaptálható és egyre inkább mesterséges intelligenciával működő szoftverekkel kombinálva azonban megmutatta, hogy az UAV-k hogyan változtathatják meg a háború jellegét. Ez a 2020-as hegyi-karabahi konfliktus során vált világossá, amikor az azerbajdzsáni erők drónokat használtak pusztító hatásfokkal a frontvonal mögötti örmény tankok és logisztikai bázisok ellen.

Azóta használatuk széles körben elterjedt. Ukrajna ma már nagy drónflottákat vet be, amelyeket autonóm navigációs és mesterséges intelligencia szoftver irányít, így ellenállóbbak, és az ellenség elektronikus zavarása ellenére is képesek az orosz célpontokat eltalálni. De ahogyan a drónok gyökeresen megváltoztatták a harcteret, úgy a drónok növekvő elterjedtsége a védelmi ipart is megváltoztatja. Újabb szereplők jelennek meg, akik kihívói az olyan már befutott vállalatoknak, mint a Lockheed Martin, a Raytheon és a BAE Systems, amelyek évtizedek óta uralják az ágazatot. "Az irónia az, hogy a nagyok már régóta próbálkoztak ezen a piacon" - mondja Byron Callan, a Capital Alpha Partners kutatócsoport ügyvezető igazgatója. A Lockheed például az 1970-es évek végén kifejlesztette az MQM-105 Aquilát, amely az amerikai hadsereg első távirányítású harcjárműve lett volna, de a programot végül törölték.


Az AeroVironment ismertette meg a világgal a loitering munition fogalmát, mely jobb híján öngyilkos lövedéknek fordítható

A feltörekvők között van az AeroVironment, egy kis amerikai védelmi vállalkozó, amely azután vált ismertté, hogy a Switchblade "kamikaze" drónja az ukrán ellenállás egyik szimbólumává vált. Az 1971-ben Kaliforniában alapított AeroVironment székhelye ma a Pentagon közelében, a virginiai Arlingtonban található, és több kormányzati szerződést is elnyert. Church Hutton, a vállalat kormányzati ügyekért felelős vezető alelnöke szerint "az amerikai kormányzat részéről érdeklődés mutatkozik, hogy bizonyos módon felgyorsítsák beszerzéseiket, hogy azok megfeleljenek az ipari innováció sebességének".

Az iparágba már betört technológiai startupok közé tartozik az amerikai adatelemző csoport, a Palantir Technologies, amelynek piaci tőkeértéke 58 milliárd dollár, az amerikai Rebellion Defense, valamint az európai MI védelmi specialista Helsing, amely jelenleg egy újabb forrásbevonási körben van, amelynek értéke 4,5 milliárd dollárra tehető. A Palmer Luckey kaliforniai vállalkozó által alapított Anduril Industries az egyik legnagyobb haszonélvezője a hadseregek új technológiák iránti növekvő keresletének. A Pentagon Altius-600M támadó drónok százait vásárolta meg és küldte őket az ukrajnai frontvonalra. Az amerikai légierő a General Atomics céggel együtt választotta ki a vállalatot drónprototípusok építésére és tesztelésre. Az együttműködésen alapuló harci repülőgép-program következő szakaszának célja pilóta nélküli légi járművek flottájának kiépítése.

Az Anduril már önmagában is jelentős szereplő, de a döntést kulcsfontosságú áttörésnek tekintették, miután a vállalat diadalmaskodott az olyan régi nagyokkal szemben, mint a Boeing és a Lockheed Martin. "Egy ilyen jelentős program megnyerése nagy pillanat volt" - mondja Luckey. "Több százezer dollárt fektettünk be a saját pénzünkből, mielőtt a kormányok bármit is adtak volna nekünk." A megnövekedett verseny miatt szorongatott és az ipari kihívásokkal tisztában lévő hagyományos szereplők gyakran úgy reagálnak, hogy összeállnak az újonnan érkezőkkel, vagy átveszik kisebb riválisaikat. "Különböző módjai vannak az együttműködések, partnerségek kialakításának, közvetlen vagy közvetett befektetéseknek, hogy kiegészítsék a belső technológiai fejlesztést" - mondja Johansson a Saabtól, amely tavaly 5 százalékos részesedést szerzett a Helsingben.


A német Helsing drónja a vadászgépekkel párban repül

Gundbert Scherf, a Helsing társalapítója és társ-vezérigazgatója az együttműködés és a verseny keverékeként írja le a nagyokkal való kapcsolatot. A védelmi célú, mesterséges intelligencia alapú szoftvermegoldásokra szakosodott vállalat a Saabbal és az Airbus-szal is partnerségre lépett. Tavaly júniusban a német kormány a Helsinget és a Saabot választotta ki, hogy az Eurofighter vadászrepülőgép frissített változatához új, mesterséges intelligenciával támogatott elektronikai hadviselési képességeket biztosítsanak. Az Airbus azt mondja, hogy együtt fog dolgozni a céggel a jövőbeni Wingman rendszerének mesterséges intelligenciáján is, ahol drónok fognak együtt tevékenykedni emberes vadászrepülőgépekkel. "A védelem mindig is hardveres és szoftveres játék lesz, de úgy gondolom, hogy egyre inkább hardveres, de szoftveresen meghatározott lesz" - mondja Scherf. "A szoftver lesz a komplex rész, mely meghatározza a képességeket."

Az Egyesült Királyságban a BAE Systems kétéves partnerség után februárban vette át a Malloy Aeronautics nevű startupot. Neil Appleton - a BAE egyik vezetője, akit a Malloy vezérigazgatójává neveztek ki - elmondta, hogy a brit óriásvállalat ügyel arra, hogy ne fojtsa el a Malloy vállalkozói szellemiségét, amely egy sor pilóta nélküli, elektromos hajtású, nehéz teherszállító drónt fejlesztett ki rövid és közepes hatótávolságú logisztikai feladatokra. A terv az, hogy a Malloy egy "kisvállalatból egy nagyobb vállalattá" nőjön - tette hozzá. "Ha szükségünk van pénzre, akkor megkereshetjük a BAE-t, vagy akár az ügyfelek rendelésállományában lévő hiányosságok kezelésében is segíthetnek." Oriol Badia, a Malloy operatív igazgatója, aki 2016-ban csatlakozott a vállalathoz, azt mondja, hogy a felvásárlás óta "némi változás" történt a vállalat és a védelmi minisztériumok közötti kapcsolatok tekintetében. "Jó kapcsolataink voltak a végfelhasználókkal, aztán valakinek feljebb megtetszett a termékünk" - mondja Badia. Most már "képesek vagyunk olyan dolgokról is beszélni, mint például a stratégia. "Korábban nem voltunk képben."


A Malloy T150-es drónja akár 68 kilós terheket is képes szállítani

Egyes nyugati kormányok ilyen kezdeményezések hullámára mutatnak rá annak bizonyítékaként, hogy reagálnak a gyorsan fejlődő technológiára. Tavaly augusztusban a Pentagon létrehozta a Replicator kezdeményezést, amelynek célja, hogy 18-24 hónapon belül több ezer drónt tudjon beszerezni. Az AeroVironment az első részletben kiválasztottak között volt. Kathleen Hicks, a kezdeményezésért felelős védelmi miniszterhelyettes szerint a Pentagon mindössze öt hónap alatt elérte azt, ami "a védelmi minisztériumnak általában két-három évbe telik". "Ha nem tudja, mi az észbontóbb - hogy milyen gyorsan csináltuk, vagy hogy általában mennyi időbe telik -, nem hibáztatom érte" - mondta Hicks.

Bár az európai hadseregek még mindig jóval le vannak maradva az USA mögött, kezdenek felzárkózni. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma az éves költségvetésének 5%-át, azaz évi 2,7 milliárd fontot fordít kutatásra és fejlesztésre, további 2%-át pedig az ígéretes katonai technológiák és az alkalmazott tudomány támogatására. A tervezett Védelmi Innovációs Ügynökség (Defence Innovation Agency) - amely nagyjából az amerikai Védelmi Innovációs Egység (Defense Innovation Unit) mintájára létrehozott, lényegében egy kormány által támogatott kockázati tőkealap - eközben segíteni fog abban, hogy ezt a pénzt kis- és középvállalkozásokhoz irányítsák, hogy az ígéretes technológiák átjussanak a kockázati tőkések által "a halál völgyének" nevezett korai szakaszon, és bekerüljenek az alapvető katonai programokba.

A NATO is elkezdte megváltoztatni beszerzési folyamatait, és létrehozta a Diana nevű innovációs projektet, hogy elősegítse a startupokkal és más technológiai cégekkel való együttműködést. Bejelentették továbbá a kettős felhasználású technológiákra összpontosító NATO Innovációs Alap létrehozását. "Szövetségeseink látják mi történik Ukrajnában, és igyekeznek dolgokat leutánozni" - mondja Andrea Traversone, a NATO program ügyvezető partnere, aki szerint a konfliktus "a gyorsabb elfogadás nagy hajtóereje". Sok újonnan belépő védelmi vállalat számára azonban, akik látják, milyen gyorsan változik a háború Ukrajnában, a kezdeményezések túl kevésnek és túl későinek tűnnek. "Miért csak 1 milliárd euró a NATO alapja? Miért nem 10 milliárd euró?" - kérdezi Meier, az Auterion munkatársa, aki attól tart, hogy Oroszország és Kína a parancsuralmi gazdaságukkal megelőzhetik a Nyugatot, amikor hadseregük modernizációjáról van szó. "Nem teszünk eleget."


A dél-koreai hadsereg drónjai egy az amerikai hadsereggel közös hadgyakorlaton Pocheonban

Egyes vezetők attól tartanak, hogy az új megközelítések miatt meg kell szakítani a jelenlegi üzletmenetet, ahol a nagy védelmi vállalatok a kormányokkal fenntartott, barátinak mondható kapcsolatot ápoltak. A valódi változás azt is jelentené, hogy fel kellene hagyni azzal a beszerzési modellel, amely szerint a katonai tervezők hajlamosak voltak fixálni a követelményeket, ami költségtúllépésekkel és hosszadalmas késedelmekkel terhelt folyamathoz vezetett. "Néha végül kétszer vagy háromszor annyit fizettünk egy képességért, mert folyton változtattunk az igényeken" - mondta a brit Hockenhull újságíróknak. Ehelyett az Egyesült Királyság kormányának új beszerzési modellje szerint a Védelmi Minisztérium szorosabban kíván együttműködni az iparral az un. "spirális fejlesztés" alkalmazása érdekében, amelynek keretében az új technológiákat még azelőtt bevetik, hogy teljesen készen lennének, majd a terepen kiigazítják és korszerűsítik őket. "Sokkal jobban meg kell barátkoznunk azzal, hogy iteratívak legyünk" - mondta Hockenhull. Ez "azt is jelentheti, hogy egy ideig nagyobb kockázatot vállalunk a haderőstruktúránkban, mert lehet, hogy nem lesz meg minden, amire számítottunk".

Eegyes tisztviselők mindazonáltal, bár elismerik a gyorsaság szükségességét, úgy vélik továbbra is óvatosságra van szükség a technológiai vállalatokkal való üzletkötés során. "Vigyáznunk kell, hogy ne váltsuk át a nagy cégektől való függést a technológiai cégektől való függéssé" - mondja egy európai tisztviselő, utalva számos szoftveróriás monopolközeli helyzetére. Más szempontokat is figyelembe kell venni, nevezetesen a "békeidős és a háborús beszerzések közötti alapvető különbségeket" - mondja Johansson, a Saab munkatársa. "Számos fontos követelmény van a biztonsággal és védelemmel, a tárolási idővel, a beszerzési szabályokkal stb. kapcsolatban, amelyek háborús időkben sokkal kevésbé fontosak. A védelmi iparnak mindkét forgatókönyvet támogatnia kell" - teszi hozzá.

A legtöbb vezető úgy véli, hogy a sikeres védelmi iparnak mindkét típusú vállalatra és mindkét típusú berendezésre, hardverre és szoftverre támaszkodnia kell. A nagyvállalatok és az induló vállalkozások különböző szerepeket töltenek be, állítja Michael Schoellhorn, az Airbus Defence and Space vezérigazgatója. Míg az induló vállalkozások "nagyon gyorsan fejlesztenek ki új technológiákat", az iparnak továbbra is szüksége van olyan hagyományos vállalkozókra, amelyek "tapasztalatot és rugalmasságot" biztosítanak. Hozzáteszi, hogy fontos a két fél közötti együttműködés, és óva int attól, hogy "mindent elítéljünk, ami régi iskola". Mindazonáltal elismeri: "Nem szabad önelégültnek lennünk: vagy elfogadjuk a sebességet, vagy elveszítjük a játékjogunkat".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manypet #10
    Azért egy MI vezérelt vadászgéptől meg tanktól eléggé messze vagyunk még. Egyelőre az MInak azt kellene megtanulnia, hogy szakadó esőben hogyan ne üsse el az előtte álló gyalogost. Nem pedig azt, hogy egy rohadtul összetett, légvédelmi eszközökkel, radarokkal, rakétákkal, rádiózavarással, elektronikai ellen-tevékenységgel, ellenséges vadászgépekkel megtűzdelt környezetben hogyan repüljön 60 méter magasan pontosan egy adott útvonalon, és hogyan dobja le méteres pontossággal a bombát, na és persze (ami a legfontosabb) hogyan azonosítsa be minél pontosabban azt a célpontot, megkülönböztetve egymástól egy sima teherautót egy álcázott HIMARS sorozatvetőtől.

    Persze, be lehet vetni, miért is ne? Csak a járulékos veszteség meg fog jelenni a sajtóban. Mint ahogy mellette nem kis rizikót jelenthet, ha az oroszok mondjuk át tudják venni a vezérlését egy ilyen gépnek, és leszállítják a saját reptéren. Nem csak a már meglévő 4+ generációs technológia jó része kerülne az oroszok kezére (az még nem akkora gáz, nyilván sok dolog már úgyis megvan nekik). Hanem maga a megszerzett vezérlő szoftver jelentené azt, hogy pár hónappal később már a ruszkik indítanák bevetésekre a régi, több ezer darabszámban rendelkezésre álló, 3. generációs gépek százait. Csak már a másik irányban. Ilyen technológiát nem rakna az USA a ruszkik elérhető közelségébe.
    Utoljára szerkesztette: manypet, 2024.07.14. 16:44:59
  • barret #9
    És mi lesz,ha az utolsó ukrán katona is elesett? 1 nap múlva vége az egésznek?
  • kvp #8
    Kaphatnak meg az ukranok MI vezerelt F16-ost, meg tankot is. Azokhoz nem kell ember, csak amerikaban par a monitor moge. Kaphatnak olyan raketakat amikkel porig rombolhatjak Moszkvat is. Minden azon mulik, hogy idot akar huzni az USA vagy ukran gyozelmet akar.

    A nagyobb gond, hogy egyiket sem, orosz osszeomlast akar, uj, nyugatrol kinevezett orosz elnokkel. Addig folytathatjak a haborut amig ez ossze nem jon, el nem fogy Ukrajna vagy le nem valtjak az amerikai vezetest. Kerdes melyik lesz.
  • manypet #7
    Az oroszok már megnyerték a háborút. Csak még meg kell várniuk Ukrajna kimerülését, ami várhatóan idén, legkésőbb jövőre megtörténik. A céljuk az volt, hogy Ukrajna ne legyen NATO tagállam, meg hogy ne legyenek nyugati rakéták (pláne ne taktikai atomtöltetek) ilyen közel Moszkvához. És a háború addig fog zajlani, amíg ez nem lesz nekik biztosítva. Addig nem fognak békét kötni, amíg akár csak lehetősége is van egy ukrán NATO tagságnak.

    Kimerülni Oroszország nem fog, sőt, éppen erősödik. A hagyományos gazdaságban voltak visszaesései, de cserében szerzett partnereket a nem nyugati világból. Az eddig EUnak eladott nyersanyagokat most Kínának, Indiának meg afrikai és dél-amerikai országoknak adja el, tehát nagy kárt nem szenvedett. Mindenképpen kisebbet, mint az EU országok, akik tökön szúrták magukat, amerika érdekeiért. A katonai termelése pedig éppen még erősödött is. Nagyobb mennyiséget képes már gyártani mindenből, mint a vesztesége. Felfuttatta a gyártását eléggé. Pl. tankból elveszít havonta 60-70 körüli mennyiséget (ebben benne van a megsemmisült meg a komolyabban sérült is), eközben legyárt újat meg felújít a régiekből havi 100at. A háborús veszteségek ellenére erősödik.
    Most pl. a légibombák lettek az új fegyverei. 1000 meg 3000 kg-os régi bombák, raktárról. Ezzel bármelyik ukrán védelmi állást szétkapják. Így hiába a kiépített ukrán védelem, az oroszok szisztematikusan, lépésről lépése szétlövik. Tanultak a korábbiból, már nem kapkodnak. Ráérnek, mert tudják, hogy nem ők fognak kimerülni. Ezt csinálták a második világháborúban is. Nem véletlen, hogy az ukránok őrjöngve akarnak még több Patriot és más légvédelmet, mert ez az egyetlen, amivel az orosz repülők bombáitól meg tudják védeni az állásaikat. A védelmi állásokban ki tudnának tartani az ukránok évekig, ha kapnak némi segítséget. De védelmi állás nélkül mindig vissza kell vonulniuk. Lassan, de biztosan mennek előre az oroszok, lépésről lépésre szétbombázva az ukrán állásokat. És nem egy nagy támadással, hanem minden frontszakaszon nyomást gyakorolnak, megállás nélkül.

    Felőrlik az ukránokat, és Ukrajnának már nincs esélye, hogy ezt elkerülje. Amikor még az első évben sikereket értek el az első orosz támadás után, akkor kellett volna békét kötniük. Akkor még lehetett volna esély rá, a kezdeti orosz nagy veszteségek miatt. Később a "nagy ukrán ellentámadásnál", ha mégsem támadtak volna, hanem az erők meglétével megpróbálnak békét kötni, talán még esély lett volna rá. Mára viszont már nincs. Az orosznak nem érdeke a béke, amíg a céljait el nem éri. Az ukránoknál meg hiába kapnak eszközöket, arra sok idő kiképezni az embereket. Akik egyrészt már alig vannak, másrészt az idő dönt. Évekbe telik kiképezni egy F-16osra a pilótát. És az a pár darab egy 1000-1400 km-es arcvonalon semmit nem számít. Némi helyi sikereknél többre nem képes. Ha anno az amcsik a készleteikből adtak volna vagy 1000-1500 Abrams tankot a 30 helyett, ha kaptak volna pár száz önjáró löveget, meg vagy 100-200 HIMARS-t mellé, ezeket rengeteg lőszerrel és rakétával, ha kaptak volna vagy 10-20 Patriot üteget, meg egy rakás egyéb légvédelmet, nos akkor az ukrán támadás nem nyáron történt volna, mert addigra nem tudtak volna kiképezni ennyi embert ennyi eszközökre. Ennyi erő legalább kellett volna a meglévő mellé, hogy egyáltalán esélyük legyen a sikerre. De az arra való kiképzés elhúzta volna az idejét, ami meg a ruszkiknak is adott volna időt. Szóval az ukránok elvesztették a háborút, és az oroszok addig fogják folytatni, amíg el nem érik a céljukat. Addig még tűzszünet sem lesz, nehogy a NATO közben hipp-hopp felvegye Ukrajnát a tagjai közé. Ez addig fog tartani, amíg Ukrajna kimerül vagy meg nem adja magát. Én az ukránok helyében az utóbbit választanám, mert úgy némi kompromisszumra azért hajlandó lehet a ruszki fél. Minél gyengébb lesz a tárgyalóasztalnál az ukrán, annál kevesebbet érhet el.
    Utoljára szerkesztette: manypet, 2024.07.13. 11:49:30
  • manypet #6
    "Még a gyalogsági egységeket szállító Bradley is képes kilőni orosz tankokat egy 35 mm-es ágyúval. Több ilyen videó is felkerült már a netre."
    Mutatnál egy ilyen videót? Egyrészt mert a Bradleynek nem 35 hanem csak 25mm-es gépágyúja van. Másrészt meg azért, mert a gépágyúk lövedékeinek átütőereje még a GAU-8 esetében sem elegendőek egy mai tank leküzdéséhez. Kárt tud okozni benne, de átlőni a páncélt maximum csak felülről tudná, de azt is csak közelről és merőlegeshez közeli becsapódáskor. Régi szar 50es évek előtt gyártott tankoknál talán megy a dolog, későbbieknél már nem.
    Megjegyzendő, hogy felülről pl. a Leopard-2nek is csak 6 centis a páncélvédettsége. Azaz 60mm. Egy régi RPG_7-es meg 250 mm-t üt át, a modern RPG-k meg 4-500 mm-t. nem véletlen, hogy az oroszok is drónra pakolt régi RPG gránátokkal nyírják az ukrán tankokat. Még a nyugati tankokból is elkaptak párat így, pedig abból elég kevéske van a fronton.

    "A turret toss verseny még mindig megy: az orosz tankok versenyeznek, hogy melyik tudja magasabbra repíteni a tanktornyukat."
    Ennek oka, hogy korábban telepakolták a tornyot lőszerrel, mert a forgó lőszeradagolóba nem fér elég. Ezért egy találatnál berobbant az összes. Mostanában már nemigen teszik ezt az oroszok, azóta nem is robbannak úgy. De bármelyik tanknál ez a hatás, ha a lőszerkészletet találat éri, nem csak az orosznál. Nézd meg a Szíriában kilőtt Leopardokat:
    https://i.imgur.com/XcciD8m.jpeg
    Ott sem lesz más az eredmény.

    "Közröhej tárgya lett, hogy egy fészert építenek az orosz tankok köré fából"
    Meg az ukrán tankok köré is. Ezek régi tankok, amelyek feladata nem a közvetlen harcérintkezés, hanem a távolról, egyfajta "önjáró tüzérségként" való használat. Ott meg nem kell forgatni a tornyot, ellenség sincs körülöttük, ezért csak a drónok és a légierő jelent rájuk veszélyt. És mivel régi tankok, ezért nincs érdemi védelmük a drónok ellen. Emiatt csinált mindkét fél ilyet a tankjaival.

    "Ennyit az orosz tankokról. Se páncélzatban, se tervezésben, se támadóképességben nem jók."
    Mármint sikerült összehasonlítanod az 50es évekbeli T-55öst egy 2000es években legyártott Leopard-2A6-al? Te aztán zseni vagy, pajtás! :-)

    "kalkulálgatnak belőle, hogy mennyi orosz tank lehet még. Hát nem sok."
    Azért is adják meg magukat az ukránok már tömegesen, mert nyerésre állnak. És azért beszél már a korábban oroszok ellen hergelő nyugati mainstream is egyre inkább arról, hogy békét kéne már kötni velük, mert ez így nem lesz jó. Eddig az oroszok megbüntetését szajkózták, most meg pár hónapja hirtelen békét akarnak kötni. Mert már nem sok van hátra az oroszoknak. Aha. :-) Közben meg a ruszkiknak újabban eszükben nincs békét kötni. Vajon miért? Talán meg fogják várni az ukrán összeomlást, és odaraknak egy oroszbarát bábkormányt az ukránok nyakába és majd akkor véget ér a háború.

    "Nem hiába vetik be az oroszok a T-55 tankokat is."
    Ő elmagyarázza neked, miért van ez. Persze nem fogod érteni, mert nem racionálisan írsz, hanem csak a gyűlölet vette el az eszedet. Mindenesetre iderakom, hogy majd ha az oroszok megnyerik a háborút, visszanézhesd, mekkora barom is voltál:
    https://www.youtube.com/watch?v=IeupN_T_wu4

    "És nem hiába rendelte be Orbánt Moszkvába Putyin, hogy beszélni kéne már a békéről."
    LOL :-) Már a kínaiak és mások is ajánlottak békét az oroszoknak. Így ha a ruszkik annyira akartak volna békét kötni, kaptak volna az alkalmon. De éppen ők utasították el leginkább. Eszükben nem volt belemenni semmilyen kompromisszumba. Csak a saját feltételeik alapján hajlandóak a békére. Ez pedig nem egy vesztes helyzetben lévő fél szokása. Bizony öcsém, a ruszkik nyerésre állnak. Szépen kimerítik az ukránokat, megvárják az ukrán összeomlást, majd nyert helyzetből diktálnak.

    "szóval éppen a 3. hadsereget veszíti el Putyin, de ezek már nem is katonák, hanem 2 hetes gyors kiképzésben részesült civilek zöld ruhában (már ha jutott nekik ruha és felszerelés, iszonyatos korrupció van az oroszoknál, nem kapnak fegyvert az újoncok mert kevés van, hanem meg kell venniük egy tiszttől, katonatárstól, a golyóállómellény kerámia betéttel meg ritka mint a fehér holló)."
    Látom, sokat olvasod az ukrán propagandát. Remek. Ezek szerint olvasni már tudsz. Ez is valami. Még ha hülyeségeket is beszélsz mellé. :-)

    "Van egy videó egy kínai hadseregből szerencsét próbáló katonáról"
    Teljesen hiteles. Hiszen egy zsoldosra pont úgy költ az orosz fél, és pont úgy vigyáz rá, mint a saját katonáira. :-) Ja nem. Leszarják őket, golyófogónak kellenek. Kapnak lóvét és lehet menni megdögleni, nem az orosznak kell. Az ukrán fronton (meg más országokban is) sokszor idegen zsoldosokat használnak az oroszok. (Mondjuk nem csak ők, mások is.) Én is ezt tenném a helyükben. Miért haljon meg annyi orosz, ha mások is hajlandóak a vérüket adni Oroszországért? Eközben az ukránoknak nincs pénzük zsoldosokra, a saját lakosság jó része meg már nyugaton lógatja a lábát és eszében nincs hazamenni. Így aki még fellelhető, azt berakják egy 2 hetes gyorstalpalóra, majd mehet a frontra ő is megdögleni. Mindkét félnél nagyok a veszteségek, csak az oroszoknál ezek egy jelentős része zsoldos, nem pedig orosz. AZ ukránoknál meg éppen az ukránból van több a fronton, így abból van több halottjuk is. Ki fognak merülni, nem fogják bírni. Az orosz meg erre játszik. És itt már a nyugati eszközök sem fognak segíteni, pláne, ha csak néhány darabot kapnak.

    "8-10 óra egy orosz katona hátralévő élete, miután megérkezik a frontra."
    Figyelembe véve, hogy már 2 éve megy a háború, akkor ezek szerint már a Föld teljes lakossága meghalt Ukrajnában. Nagyjából kétszer vagy háromszor. Mondom én, hogy zseni vagy te, pajtás! :-D
  • kvp #5
    "de ezek már nem is katonák, hanem 2 hetes gyors kiképzésben részesült civilek zöld ruhában"
    "az ő tapasztalatai alapján 8-10 óra egy orosz katona hátralévő élete, miután megérkezik a frontra."

    Sajnos ez mindket oldalra igaz, az ukran vesztesegek is kb. ugyanakkorak. Loveszarkok, szogesdrot es tuzerseg mindket oldalon. Ez elso vilaghaborus szint. Az oroszoknak a haboru kitoresekor sem volt eleg modern fegyveruk, az ukranok pedig azota se kaptak eleget. Az oroszok nem tudjak megnyerni a konfliktust, az ukranoknak pedig a nyugati szovetsegesek nem adnak eleg modern felszerelest, hogy megnyerhessek. Gyakorlatilag az oroszok katonai es gazdasagi kivereztetese zajlik, de az ukran emberek elete aran. Mindez csak azert, mert Oroszorszag talan osszeomlik tole es akkor egy nyugatbarat vezetot ultethetnek az elere.

    Pedig az ukranok kepesek lettek volna gyozni (mar amikor meg volt eleg emberuk, mostanra mar nalluk is csak kenyszersorozottak maradtak), de akkor legjobb esetben is egy bezarkozo, de stabil Oroszorszag lett volna az eredmeny, egy NATO tag Ukrajnaval, mindket oldalrol surun telepakolva a hatart atommal. De a haboru joreszt amerikai finanszirozoi nem Ukrajnat akarjak NATO tagnak, hanem Oroszorszagot gazdasagi gyarmatnak. (magaban Ukrajna max. az EU-nak lett volna elonyos, de a haboru hasznalhatatlanna tette a legtobb mezogadasagi teruletuket es elpusztitotta az ukran ipar maradekat, csak a nyugatra menekult ukran munkasok munkaereje es tudasa szamit tenyleges haszonnak)

    Roviden szolva ezt az oroszok azaz Putyin szemelyesen nagyon-nagyon elszurta, de a haborut (es az azt okozo majdani forradalmat) eredetileg kirobbanto penzugyi korok felelotlenul es emberiseg ellenes modon cselekedtek. (teljes mertekben az amerikai elnok, Obama hata mogott, az alelnoket, Biden-t lefizetve)

    "És nem hiába rendelte be Orbánt Moszkvába Putyin, hogy beszélni kéne már a békéről."

    Nem rendelte, Orban pattog magatol, mivel az oroszoknak majd akkor lesz ertelme bekerol beszelni, ha esetleg mar a Majdanon jarnak. Ha ez nem kovetkezik be, akkor meg a tuzszunet sem eri meg nekik. (se katonai, se politikai szempontbol) Ukrajna nem fuggetlen allam, gyakorlatilag az amerikai cia tanacsadoi iranyitjak egy erre a celre felvett szinteszen keresztul. A kinaval es indiaval volt csak erdemes beszelni, mindkettonek ugy hizanyzik egy globalis haboru mint nekunk. Ettol fuggetlenul 100% hogy nem fogjak toleralni, hogy barki mast gondol es ezt el is merte mondani, mint ami a hivatalos, amerika altal meghatarozott EU-s velemeny. Fel kellene mar fognia a magyar vezetesnek, hogy akarmit is akarnak az emberek, az EU foderalis allamma fog valni, ahol csak szimbolikus szinten maradhatnak meg a nemzetallamok, amig nem okoznak gondot es minden kozponti utasitast gondolkodas nelkul vegrehajtanak. Ugyanilyen szabad es fuggetlen volt a Szovjetuntio is, nem tudom miert lep ez meg annyi embert es miert nem tudjak elfogadni es engedelmeskedni, mint ahogy teszi azt a tobbi EU-s tagallam szinte teljes lakossaga. (aki meg nem ert egyet, annak ugyis elveszik a szavazati jogat)
  • nlght #4
    "Nem is igen jött ki a fejlettebb nyugati tank ereje az orosz tankokkal szemben"

    LOL. Még a gyalogsági egységeket szállító Bradley is képes kilőni orosz tankokat egy 35 mm-es ágyúval. Több ilyen videó is felkerült már a netre.

    A turret toss verseny még mindig megy: az orosz tankok versenyeznek, hogy melyik tudja magasabbra repíteni a tanktornyukat.

    Közröhej tárgya lett, hogy egy fészert építenek az orosz tankok köré fából (szerencsésebb esetben fém is van benne), mert a shed tank majd szerintük megmenti őket a drónoktól és javelin rakétáktól. Hát nem. De legalább a visibility lecsökkent nekik mert nem látnak szart se, és a tornyot se tudják forgatni, de minek is forgatni ha úgyis a magasba repül, amint elérik a frontot.

    Ennyit az orosz tankokról. Se páncélzatban, se tervezésben, se támadóképességben nem jók.

    Több youtuber is fizet 3rd party műholdképekért, ahol kielemzik az orosz tanktelepek "telítettségét", ezt a háború eleje óta csinálják és kalkulálgatnak belőle, hogy mennyi orosz tank lehet még. Hát nem sok. Nem hiába vetik be az oroszok a T-55 tankokat is.

    És nem hiába rendelte be Orbánt Moszkvába Putyin, hogy beszélni kéne már a békéről. Már
    a 3. hadsereget veszíti el éppen Putyin. Ugye az első 180 ezer fős volt kb., a másodikat 2022-2023-ban sorozták be, mert nagyok voltak a veszteségek, de valójában sosem állították le a sorozást, a háttérben végig ment tovább, mert szükség volt rá, szóval éppen a 3. hadsereget veszíti el Putyin, de ezek már nem is katonák, hanem 2 hetes gyors kiképzésben részesült civilek zöld ruhában (már ha jutott nekik ruha és felszerelés, iszonyatos korrupció van az oroszoknál, nem kapnak fegyvert az újoncok mert kevés van, hanem meg kell venniük egy tiszttől, katonatárstól, a golyóállómellény kerámia betéttel meg ritka mint a fehér holló).

    Van egy videó egy kínai hadseregből szerencsét próbáló katonáról, akit részt vett az orosz oldalon a harcokban és elmondja a tapasztalait nagyon őszintén. Tényleg mindenről beszél, még arról is hogy nem tudott szarni kb 2 hétig :) De a lényeg amiért írom, hogy az ő tapasztalatai alapján 8-10 óra egy orosz katona hátralévő élete, miután megérkezik a frontra. Brutális, ami ott megy.

  • kvp #3
    Egy dronnak nem kell a celpont fole mennie. Eleg ha tudja hol van es a cellont iranyat-tavolsagat. Ebbol mar szamithato a pontos celpont. Ha nincs tavolsagmeroje, akkor ranez ket ismert poziciobol es haromszogelnek.

    A dron az kb. ugyanazt tudja mint egy ketfedelu kisgep egy tavcsoves megfigyelovel es egy morse taviroval. Csak ha leszedik nincs emberveszteseg. Ezert lenne jobb pl.ember nelkuli (taviranyithato) konnyu tankokat hasznalni, mint pl. a lynx pancelvadasz valtozata. (jagdpanzer lynx) Gyors es potolhato. Egy ilyenbol megindulna par ezer (a skyranger legvedelmi valtozattal egyutt), par tizezer loitering ammunition dronnal es jopar felderito dronnal megtamogatva akkor egesz hatekonyak lennenek. 0 katona lenne a frontvonalban.

    ps: Es nem, a gyalogsag csak megszallashoz kell, ha nem akarunk civileket hagyni egy teruleten akkor folosleges...
  • militavia #2
    Tengernyi tévedés van ebben a kommentben.
  • t_robert #1
    Az biztos, hogy a drónok igen csak átszabták a hadviselést. Ahogy az 1-2 ezer dolláros drón kipicsázza a több millió dolláros tankot. vagy ahogy tűpontos GPS koordinátákat szolgáltat a tűzérségnek. Aztán ha olyan a tűzérség, hogy méteres pontossággal képes odalúni egy megadott GPS koordinátára, több tucat kilométerről vagy akár több százról rakétával. akkor annyi mindennek. A helyzet az, hogy nem igen lehet érzékelni egy fél-egy kilós drónt 80-100 méter magasan. Se nem látni se nem hallani már olyan magasan. Nekem egy 560 grammos drónom van, de ha nem volna a kezemben a távírányitó, amiből látom hol a drón távolság, magaság) ha nem tudom hogy ott van 50-60 méter magasan már észlelhetetlen. És olyan kicsi és annyi műanyag van benne, hogy a radar számára is láthatalan. Bőven elég lenne fölé lebegni úgy 80 méter magasan egy tanknak gyakorlatilag a földről láthatatlanul. majd leolvasni az aktuális GPS koordinátát. Majd fél perc alatt közölni az adatokat a tüzérséggel. Ami simán kipicsázza akár 30 km-ről is és egy perc múlva már csak égő roncs van a tank helyén. Régen a hatékony tűzérségi tűzhőz megfigyelő kellett, aki valami magaslatról nyomon tudta követni a tüzérségi tűz eredményét. Aztén jelenteni tudta, hogy mennyit kell állítani a tűzelésen. Az irány jó volt, de 150 méterrel rövidebb a kelleténél. na ez jobb volt, de most 60 méterrel túl ment na most tökéletes.. odacsapodik ahová kell. Ehhez valami magslati pont kellett a megfigyelőnek, hogy belássa a tájat. Ezért is volt fontos befoglalni a magaslatokat, mert onnan fel lehetett deriteni a tájat. Ma ehhez csak egy pár száz dolláros drón kell és még csak ember életet se kell kockáztatni a megfigyeléssel. Persze az ellenség se húlye és sejtette, hogy merre lehet a tűzérségi megfigyelő és tűz alá vette a környező megfigyelésre alkalmas magaslatokat. Egy megfigyelő drónt nem igen lát és fogalma sincsen hol van. És hát a gyalogsági páncéltörő fegyverek is rengeteget fejlödtek. elég egy gyalogos katona álcázva, hogy több száz méterről kipicsázzon egy sok millió dolláros páncélost. Még csak a drága JAVELIN rakéta se kell hozzá, mert vannak olcsobb megoldások is. Bár egy JAVELIN rakéta is simán megérri úgy 70 ezer dollárért, ha egy 3 millió dolláros tankot iktat ki. Vagy ahogy egy Stinger vagy egyéb légvédelmi fegyver szed le egy 5-10 millió dolláros helikoptert.... Hatalmas változások vannak a hadviselésben, amik igen csak értelmetlenné teszik az eddigi harci gyakorlatokat. Jellemző, hogy az orosz-ukrán háború több mint két évében szinte olyan ritkán kerül sor két tank közti direkt összecsapásra, mint a fehér holló. Nem is igen jött ki a fejlettebb nyugati tank ereje az orosz tankokkal szemben, mert nem igen jutnak el egymással szemben az összecsapásig. Vagy aknára fut vagy kipicsázza még útközben egy drón vagy egy precizebb tűzérségi rakéta vagy őnjáró löveg. kurszki tankcsatát már senki nem fog vivni egymással a harctéren.