SG.hu

Steve Ballmer már gazdagabb, mint egykori főnöke, Bill Gates

Amikor Steve Ballmer belépett a Microsofthoz, egyetlen céges részvényt sem kapott. Mostanra azonban az egekbe szökő Microsoft-árfolyam gazdagabbá tette őt, mint a vállalat alapítóját.

A 68 éves korábbi Microsoft-vezérigazgató megelőzte egykori főnökét, Bill Gatest, és 157 milliárd dolláros nettó vagyonával a világ hatodik leggazdagabb embere lett. Ezzel gazdagabb, mint számos ismert technológiai vállalkozó, köztük a Google társalapítója, Sergey Brin, az Oracle alapítója, Larry Ellison és a Dell Technologies vezérigazgatója, Michael Dell. Ez egyben az első alkalom, hogy Ballmer nettó vagyona meghaladta Gatesét, és egyike azon kevés eseteknek a történelemben, amikor egy alkalmazott gazdagabb lett egy vállalat alapítójánál. Ballmer az egyetlen olyan 100 milliárd dolláros vagy annál nagyobb nettó vagyonnal rendelkező személy, aki nem alapítóként, hanem alkalmazottként szerezte a pénzét.

Ballmer nettó vagyonát a Microsoft részvényeinek árrobbanása növelte, az árfolyama január óta 22%-kal emelkedett. A Bloomberg Billionaires Index szerint a vállalat részvényei teszik ki nettó vagyonának mintegy 90%-át, és a Microsoft az OpenAI-ba történt 10 milliárd dolláros befektetésének köszönhetően az egyik legnagyobb haszonélvezője a piacokat fűtő mesterséges intelligencia-boomnak. Ballmer 2014-ben 22,5 milliárd dollárt érő, mintegy 4%-os részesedéssel hagyta el a Microsoftot. Akkor azt mondta, hogy hosszú távon megtartja a részvényeit. "Addig szeretném birtokolni a Microsoft részvényeit, amíg vagy jótékony célra adományozok valamit, vagy meg nem halok" - mondta akkoriban a Forbesnak.


Eközben Gates az évek során diverzifikálta portfólióját az általa alapított cégtől eltérő ágazatokban, és jelenleg a Cascade Investment nevű magánbefektetési cégen keresztül kezeli részvényeinek felét. A Cascade-en keresztül 21 milliárd dolláros részesedése van például a Republic Services hulladékgazdálkodási vállalatban. Gates válása és jelentős emberbaráti adományai is szerepet játszanak Ballmer előzésében. Gates és volt felesége, Melinda French Gates 2023-ig 59,5 milliárd dollárt adományozott a Bill és Melinda Gates Alapítványnak, amely így a világ egyik legnagyobb jótékonysági alapítványává vált. Gates 2010-ben French Gates-szel és a befektető Warren Buffett-tel közösen létrehozta a Giving Pledge-et is, és ígéretet tett arra, hogy vagyona nagy részét még életében elajándékozza.

Bár Steve Ballmer tulajdonai a világ egyik leggazdagabb emberévé tették, amikor 1980-ban a vállalat 30. alkalmazottjaként belépett, egyetlen részvényt sem kapott. Miután otthagyta a Stanford Business Schoolt, Bill Gates kvázi személyi asszisztenseként szolgált, a nem túl impozáns "üzleti menedzser" címmel. Mégis, mivel a Microsoft akkoriban gyors növekedésre törekedett, Gates és társalapítója, Paul Allen beleegyezett, hogy Ballmer az évi 50 000 dolláros fizetésén felül megkapja az általa elért profitnövekedés 10%-át. Ez az alku lett Ballmer jövőbeli gazdagságának kulcsa.

Hamarosan a Microsoft olyan gyorsan növekedett, hogy Ballmer 10%-os részesedése már nem volt ésszerű a vállalat számára. Amikor a Microsoft újjászerveződött, Ballmer cserébe a nyereségrészesedési megállapodás feladásáért 8%-os részesedést alkudott ki magának. Gates és Allen megtartotta a cég 84%-át, további 8%-ot pedig más alkalmazottak kaptak. Bár Allen ellenezte, hogy Ballmer ekkora részesedést kapjon, Gates közbelépett, és azt mondta, hogy Ballmer 8%-os részesedését az ő részvényeinek lehívásával finanszírozhatja. És bár Gates akkoriban a saját pénzével győzte meg Ballmert, azóta eltávolodtak egymástól. "A Microsoft volt az a dolog, ami igazán összekötött minket" - mondta Ballmer 2016-ban a Bloombergnek. "Barátokként kezdtük, de aztán a Microsoft körül eléggé összefonódtunk. Mióta elmentem, tényleg eltávolodtunk egymástól egy kicsit".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!