SG.hu

A Dell megfenyegette dolgozóit, hogy térjenek vissza az irodába, vagy máskülönben...

A nagyvállalatok még mindig próbálják visszaterelni a dolgozókat a fizikai irodákba, és sok munkavállalónak még mindig nem tetszik. Egy friss jelentés alapján a számítógépgyártó Dell a legtöbbeknél is jobban botladozik. A munkavállalók még akkor is távol maradtak, amikor azt mondták nekik, hogy nem léptethetők elő.



A Dell az év elején jelentette be új, az irodákba való visszatérést célzó kezdeményezését. Az új tervben a dolgozóknak távmunkásnak vagy hibridnek kellett minősíteniük magukat. A magukat hibridnek minősítők egy olyan nyomon követési rendszernek vannak alávetve, amely biztosítja, hogy negyedévenként 39 napot töltsenek fizikai irodában, ami közel három napot jelent egy munkahéten. Másrészt, ha a munkavállalók távmunkásnak minősítik magukat, beleegyeznek abba, hogy a vállalaton belül nem léptethetők elő, illetve nem vehetők fel új munkakörökbe.

A Business Insider azt írja, hogy a Dell belső nyomon követési adatai szerint a dolgozók közel 50 százaléka úgy döntött, hogy elfogadja a távmunkában maradás következményeit, ami aláássa a Dell azon tervét, hogy visszaállítsa az irodai kultúrát. A kiadvány egy tucat Dell-alkalmazottal beszélgetett, hogy meghallgassa a történeteiket, miért döntöttek úgy, hogy távmunkában maradnak. Számos ok merült fel: néhányan azt mondták, hogy élvezték a több szabadidőt és a távmunka kevésbé megterhelő számukra anyagilag, és semmi sem tudja meggyőzni őket arról, hogy ezt most feladják. Mások azt mondták, hogy a világjárvány óta bezártak a helyi irodák, vagy hogy nem érdekli őket az előléptetés.

Egyesek megjegyezték, hogy értelmetlennek tűnik bemenni az irodába, amikor a csapatok, amelyekben dolgoznak, már a világ több irodájában vannak elosztva, így többnyire úgyis a Zoom-hívásokon vesznek részt. A hibrid megoldást választott kollégák arról számoltak be, hogy többnyire üres irodákban dolgoztak, amelyeket videohívások szakítottak meg olyan emberekkel, akik más, többnyire üres irodákban voltak. Sok megkérdezett elismerte, hogy olyan vállalatoknál keresnek munkát, amelyek nem próbálják visszaterelni az alkalmazottakat az irodába.

Nem a Dell az egyetlen vállalat, amely küzd ezzel a problémával. A személyes munkakultúrát visszaállítani próbáló vállalatok vezetői azt állítják, hogy az azonos fizikai térben történő közös munka nagyobb együttműködést és innovációt tesz lehetővé. A témával kapcsolatos kutatások vegyes eredményekkel szolgálnak, de úgy tűnik, konszenzus van abban, hogy a távmunka nagyon szerény termelékenységcsökkenéssel jár - például a Stanford Institute for Economic Policy Research egyik tanulmánya szerint a termelékenység körülbelül 10 százalékkal csökken, még akkor is, ha a távmunka költségmegtakarítási előnyei ezt részben ellensúlyozhatják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sippie #1
    akkor kellett volna tökösnek lenni, és 100%-nak aláírni a távmunkát, nem csak a felének