SG.hu

A tech-cégek könyörtelenül kihasználják az afrikai munka­körülményeket

Kenyai aktivisták bíróságon támadják a Metát, és megpróbálják kihasználni, hogy a kenyai elnök Bidenhez látogat.

A kenyai munkaügyi aktivisták évek óta panaszkodnak arra, hogy a nagy technológiai cégek, mint például a Meta, olyan létfontosságú funkciókat, mint a tartalom moderálása, harmadik féllel szerződött cégeknek adnak ki, amelyek szörnyű munkakörülményeket teremtenek a helyi munkavállalóknak, alacsony bérekkel és a munkahelyi biztonság hiányával. Ezen a héten a régióban dolgozók és érdekvédelmi csoportok koalíciója lobbizik a Fehér Háznál, hogy avatkozzon be, mivel William Ruto kenyai elnök állami látogatást tesz az Egyesült Államokban. 2008 óta ő az első afrikai elnök, aki állami látogatáson vesz részt. A kenyai technológiai dolgozók levelekben és az érdekelt felek találkozóin sürgették Rutót és Biden elnököt, hogy a kétoldalú kereskedelmi megállapodásokba foglalják bele a technológiai dolgozók jobb munkajogi védelmét.

„Bidennek el kell érnie, hogy ezeket a vállalatokat vonják felelősségre, mert világszerte kihasználják a dolgozókat” - mondta Nerima Wako, a kenyai ifjúsági érdekvédelmi csoport, a Siasa Place ügyvezető igazgatója, aki a kormányokéhoz hasonlította a vállalatok hatalmát. „Ők ellenőrzik az adatokat, és egy láthatatlan réteget dolgoztatnak, amely alig kap elég fizetést.” A közösségi médiaóriást azzal vádolják, hogy szerződést bontott egy kiszervező céggel, majd szolgáltatót váltott, miután az egyik korábbi szerződéses munkavállaló megpróbált szakszervezetet szervezni. A Meta szóvivője, Dani Lever nem kívánta kommentálni a jogi ügyeket, de azt mondta, hogy a szállító volt az, aki úgy döntött, hogy felbontja a szerződést a céggel.

Azzal, hogy Ruto látogatását célba vették, az aktivisták az eddigi legagresszívabb erőfeszítést teszik, hogy nyomást gyakoroljanak az amerikai kormányra, hogy diplomáciai eszközökkel alakítsa azt, hogy a Szilícium-völgy óriásvállalatai hogyan bánjanak a külföldi munkavállalóikkal. Az olykor Szilícium-Szavannának is nevezett Kenya egyre inkább Kelet-Afrika növekvő technológiai központjaként pozícionálja magát, amely olyan nagyvállalatokat vonz, mint a Microsoft és a Google. Ez része Washington szélesebb körű törekvésének, hogy ellensúlyozza a kínai befektetéseket a kontinensen. Ez legutóbb akkor volt látható, amikor az Egyesült Államok segített nyélbe ütni egy megállapodást a Microsoft számára, hogy létrehozzon egy „zöld adatközpontot” Kenyában és más technológiai kezdeményezéseket is támogatott az országban.


Biden a Fehér Házban fogadta a kenyai elnököt, William Rutot

„Az amerikai technológia elterjesztése Afrikában már régóta célunk, az amerikai külpolitika pedig támogat minket” - mondta Brad Smith, a Microsoft elnöke. Helyi aktivisták szerint azonban a Big Tech régiós terjeszkedésének árát az ágazatban dolgozók fizetik meg. Az érdekvédők szerint a kihelyező cégek számára ismeretlen fogalom a munkahelyi stabilitás, gyakran csak rövid távú szerződéseket kínálnak, vagy akár hirtelen felmondják a szerződéseket. Az aktivisták szerint a dolgozóknak kevesebbet fizetnek, mint a világ más részein hasonló munkát végző munkavállalóknak. "Ezekben a munkavállalókban egyre nagyobb a szorongás, és ez azért fontos, mert ha megnézzük a kenyai háztartásokat, azok több mint 60 százalékát egyedülálló anyák vezetik” - mondta Wako. „Nagyon megnehezíti az életet az ilyen jellegű munkától való függés.”

Közel 100 kenyai munkavállaló, akik adatokat címkéznek és tartalmat moderálnak olyan vállalatok számára, mint a Meta, a Scale AI és az OpenAI, nyílt leveletírt Biden elnöknek, amelyben arra kérte a kormányt, hogy a készülő amerikai-kenyai stratégiai kereskedelmi és beruházási partnerségi megállapodásba építsen be erőteljesebb munkavédelmi követelményeket. A munkavállalók hasonló aggályokat fogalmaztak meg az amerikai kereskedelmi képviselő hivatalával tartott érdekképviseleti találkozón a megállapodással kapcsolatban, amelyről jelenleg is folynak a tárgyalások. Egy nemrégiben történt esetre hivatkoznak, amikor a Scale AI - egy a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok számára adatok címkézésével foglalkozó startup - mindenféle értesítés nélkül felmondta az afrikai vállalkozókkal való munkaviszonyt, "munkanélkülivé tette őket, és jelentős összegű kifizetetlen béreket hagyott hátra".

"Több technológiai munkahelyet szeretnénk az amerikai vállalatoktól Kenyában, de ezek a munkahelyek nem lehetnek olyanok, amelyek egy egész generáció életét teszik tönkre” - írták a munkavállalók. A Fehér Ház egyik tisztviselője elmondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett amellett, hogy az USA és Kenya közötti partnerségi megállapodásban erős munkaügyi eredményeket érjen el, és hogy a tárgyalásokon hangsúlyozni fogják a munkavállalók jogainak fontosságát.

Miközben az aktivisták Ruto amerikai látogatását célozzák, a kenyai aktivisták a bíróságon támadták meg a Meta intézkedéseit. 2022-ben a Meta korábbi Facebook-moderátora, Daniel Motaung pert indított a vállalat és annak kiszervező cége ellen, miután kirúgták, mert megpróbált szakszervezetet alakítani a bérüket keveslő és az egészségügyi problémák miatt aggódó moderátorok között. Ezek után több száz, a Metának Kenyában bedolgozó tartalommoderátorral közölték, hogy feleslegessé vált a munkájuk, majd a Meta más moderátorokat vett fel a régióban egy másik kiszervező cégen keresztül. Lever elmondta, hogy a vállalat minden kiszervezésben részt vevő vállalkozójától megköveteli, hogy napi szintű egészségügyi ellátást biztosítson, és az általuk működtetett piacokon az iparági szabványoknál magasabb béreket fizessen a dolgozóknak. Lever hozzátette, hogy a vállalat tiszteletben tartja beszállítói alkalmazottainak szakszervezeti szervezkedéshez való jogát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CommieSlayer #3
    Kötelező a facebooknak dolgozni?
  • Kissssss0 #2
    mintha annak a demens pedonak bármire is lenne hatása...
  • tom_pika #1
    Miért nem lépnek ki? Nincs másik munkahely?