SG.hu

Személyi igazolvány is kell majd a vietnámi Facebook regisztrációhoz

A kormány az azonosítási kötelezettséget azért vezeti be, hogy csökkentse a bűnözők hozzáférését a közösségi médiához.

Vietnam információs és kommunikációs miniszterhelyettese bejelentette, hogy az ország minden közösségi médiafiók állami azonosítását megköveteli majd - még azokat is, amelyeket a Vietnámon kívül működtetett, de az országon belül használt platformokon vannak. Amint arról a Voice of Vietnam (VOV) nemzeti műsorszolgáltató beszámolt, a kormány a regisztrációs kötelezettséget azért vezeti be, hogy csökkentse a bűnözők hozzáférését a közösségi médiához. A követelmény a helyi és a külföldi szolgáltatásokra egyaránt vonatkozik majd, és Nguyen Thanh Lam miniszterhelyettes szerint a Facebookon, a TikTokon és a YouTube-on tartott névtelen fiókokat "megtámadják, blokkolják és különböző szinteken kezelik".

A legújabb szabályozás a közelgő távközlési törvénymódosítás része, amelyet a törvényhozóknak még el kell fogadniuk, és várhatóan 2023 végére lép hatályba. A részleteket még nem hozták nyilvánosságra, de az biztos, hogy mind a magánszemélyeknek, mind a szervezeteknek meg kell felelniük az új szabályoknak.

Vietnam már megköveteli a SIM-kártyák felhasználóinak személyazonosságának ellenőrzését, ezt az intézkedést a spam-ek visszaszorítása érdekében vezették be. Az azonosítási követelmények kiterjesztését a közösségi médiára azért szeretnék, mert a SIM-regisztrációs törekvés arra késztetett egyes bűnözőket, hogy online szolgáltatásokra váltsanak csalásaik lebonyolítására. Nguyen nem közölte, hogy az állam hogyan kívánja elérni, hogy a nem vietnami szolgáltatások regisztrálják a felhasználókat - különösen az országon kívülről érkező felhasználókat. Ígéretet tett arra, hogy a hamarosan megjelenő jogszabálytervezetben kifejtik majd, hogy a kormány hogyan kívánja ezt megvalósítani.


Nguyen Thanh Lam információs és kommunikációs miniszterhelyettes

Ha ezt végrehajtják, Vietnam nem lenne egyedül a közösségi média fiókok azonosításának előírásával. Kína is ezt teszi, és Kínához hasonlóan Vietnam is egypárti kommunista állam. Vietnam azonban sokkal nyitottabb, mint Kína, a globális közösségi hálózatok könnyen hozzáférhetőek, ami Kínában nem így van. Az országban a WhatsApp általánosan elterjedt. Az IT-cégek biztosan ellenezni fogják a felhasználók ellenőrzésére vonatkozó követelményt. Míg a legtöbb közösségi platform fontos növekedési piacnak tekinti Vietnam fiatal és növekvő, 100 millió lelket számláló lakosságát, addig a Facebook és a TikTok nem szereti, ha arra kérik őket, hogy gyűjtsenek információkat a felhasználókról a kormányok számára - inkább maguk használják fel azokat.

Ez a legutóbbi a vietnami közösségi médiafelhasználókra vonatkozó korlátozások sorában. Tavaly a közösségi médiaplatformoknak a korábban előírt 48 óra helyett 24 órán belül kellett eltávolítaniuk a hamisnak ítélt híreket. 2022-ben olyan törvényeket is elfogadtak, amelyek előírják a technológiai cégeknek - például a Google-nek és a Facebooknak -, hogy a felhasználók adatait helyben tárolják. Ez "nagyobb lehetőséget adott a kormánynak arra, hogy nyomást gyakoroljon a vállalatokra, és valószínűleg a szólásszabadsághoz, az egyesülési és a magánélethez való jog megsértéséhez vezet" - közölte a Human Rights Watch. A sajtószabadság 2023-as világranglistáján Vietnam a 180-ból a 178. helyen állt, éppen Észak-Korea és Kína előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!