SG.hu

Algoritmusok átláthatóságával foglalkozó központot nyitottak Sevillában

Hivatalosan megnyitották az Európai Bizottság számítógépes algoritmusok átláthatóságával és felügyeletével foglalkozó központját (ECAT) a dél-spanyolországi Sevillában.

A digitális szolgáltatásokról szóló európai jogszabály 2022. november 16-án lépett hatályba azzal a céllal, hogy átfogó keretet biztosítson a mindenki számára biztonságosabb és méltányosabb digitális tér létrehozásához. Eszerint a platformoknak és a keresőprogramoknak 2023. február 17-ig közzé kellett tenniük havi aktív felhasználóik számát. Az Európai Bizottság most elemzi a jelentéseket, majd nyilvántartásba veszi a vállalatokat, amelyeknek ezt követően négy hónapja lesz arra, hogy kockázatértékelést nyújtsanak be saját működésükről. A platformoknak azonosítaniuk, elemezniük és csökkenteniük kell a rendszerszintű kockázatok széles körét, kezdve attól, hogy a szolgáltatásaik hogyan erősíthetik fel az illegális tartalmakat és a dezinformációt, egészen a véleménynyilvánítás szabadságára vagy a médiaszabadságra gyakorolt hatásokig.

A most Sevillában létrehozott új szakmai szervezet házon belüli technikai és tudományos szakértelmet biztosít a Bizottság számára. Hozzáférést kap az online óriásplatformok és keresőprogramok által használt algoritmikus rendszerek adataihoz, betekinthet ezek "fekete dobozába". Elvégezheti az algoritmusok technikai elemzését és értékelését, azaz feltárhatja, hogy miként terjedhetnek illegális és káros tartalmak ezeken a nagyon népszerű felületeken. Az ECAT ezen belül is kiemelt figyelmet kíván fordítani a nemi alapú online erőszakra, továbbá a kiskorúak online védelmét és mentális egészségét érintő veszélyekre. A központban adatkutatók, mesterséges intelligenciával foglalkozó szakértők, társadalomkutatók és jogi szakértők csoportja értékeli az esetleges rendszerszintű kockázatokat. Tevékenységük kiterjed arra is, hogy felmérjék ezen algoritmusok társadalomra gyakorolt hosszú távú hatásait. Az újonnan átadott sevillai központ húsz szakemberrel kezdte meg a munkát, de számukat a nyár elejére megduplázzák.

A központ kulcsfontosságú ahhoz, hogy a platformok által benyújtott átláthatósági jelentések és a saját kockázatukról szóló értékelések alapos elemzését biztosítani lehessen, és hogy ellenőrzéseket lehessen végezni a rendszereikben. Az ECAT-ban dolgozó tudósok és szakértők együttműködnek az iparág képviselőivel, a felsőoktatási intézményekkel és a civil társadalmi szervezetekkel annak érdekében, hogy jobban megértsék az algoritmusok működését: elemzik az átláthatóságot, felmérik a kockázatokat, valamint új, átlátható megközelítéseket és bevált gyakorlatokat javasolnak, továbbá az algoritmusok hosszú távú társadalmi hatásait is vizsgálni fogják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!