23
-
Dodo55 #23 "Nincs igény tematizált helyekre, értelmes beszélgetésekre."
Éles kanyarokra, kereszteződésekre sincs igény egy úton, de érdekes mód pont azokon van a legtöbb baleset elalvás miatt, ahonnét ezek a leginkább hiányoznak (pl. M0). Egy homogén közegben idővel kihal az élet, ez a természet rendje. A facebook-ot akkor kellett volna legkésőbb a 2010-es évek elején felszámolni, amikor ezt a kritikus tömeget elérte a teljes internet méretéhez viszonyítottan. Mert amíg volt kihívás az interneten a megfelelő helyeket fellelésében, addig ez egy szelekció katalizátoraként tudott funkcionálni az igénytelenség ellen. De a facebook ezt megölte. Halat adott az emberek szájába ahelyett, hogy megtanította volna őket halászni. -
bunny #22 Azért ne varrjunk már mindent a cukiberg nyakába. Én is rühellem a FB-ot, táncolnék a sírján. De az, hogy ez lett belőle minimim 50% de inkább több a userek hibája, ők csak kiszolgálják. Az amiről a cikk is szól csak annyi, hogy az emberek a saját hülyeségük felelősségét más nyakába akarják varrni, és ez sajnos jelenleg az általános.
Amikor látom, hogy a 7 éves rokon 18-évesnek hazudva fent a FB-on ezzel "kicselezve" a szabályokat az ne már a rendszer hibája legyen.
Az meg, hogy elfogyott a levegő és rátelepedett az internet igaz, de ez miért a FB hibája? Az emberek hibája, hogy igénytelen buta, minden baromságot elfogadó és elhivő agymosott droidok, akik hagyják a gyerekeiket azt csinálni az online térben amit akarnak gyakorlatilag, csak mert "nem értenek a modern dolgokhoz". Nem értek a fegyverekhez úgyhogy játszon a gyerek a töltött puskával.
Ott az én weboldalam, teljesen kihalt rajta a közösségi élet. Mondhatnánk, hogy elszipkázta a fészbúk de qrvára nem így van, megszűnt. Nincs igény tematizált helyekre, értelmes beszélgetésekre. Elhülyült a társadalom, de ez nem az eszközök hibája. Cukiberg helyében én qrvára nem kérnék elnézést - persze nem teheti meg, rá kell játszani különben csak jobban megszívatják. És mégegyszer mondom rühellem a FB-ot és zuckit is, de ettől még a tények tények. -
Dodo55 #21 Az egész facebook-kal az a baj, hogy szinte defaultként behozta user oldalon a valóéletbeli identitásokat az eredetileg a public domainjében anonim / virtuális identitásokkal működő internetre és ezzel egyszerre (minimum) két oldalról is sebezhetővé tette a társadalmat:
- A valós identitások megjelenítése által a negatív hatások érzelmileg mélyebben voltak képesek sebeket ejteni az emberekben.
- Az anonim / virtuális identitások jellegükből fakadóan fenntartottak egyfajta egészséges mértékű defenzív légkört. A valós identitásokkal viszont már sok, erre hajlamos ember hamis biztonságérzettel otthon érezte magát, megszűnt a kézzel tapintható gát a két világ között.
- Fentiek miatt és azokra pozitív visszacsatolásként vissza is hatva megszűnt az egésznek az a meseszerű, varázslatos, kalandos légköre, ami még a mi gyerekkorunkban, fiatalkorunkban áthatotta az egészet.
Ezekhez aztán hozzájött, hogy a korábban egészségesen heterogén internet "oxigénjét" több, mint egy évtizedre szinte teljesen magába szippantotta ez a gyilkos amőbaplatform és ezzel gyakorlatilag teljesen eltörölte azt a szabados, élénk, pozitív, gyümölcsöző világot, aminek eredetileg az internet megszületett. A társadalom oldaláról pedig szintén magába szívta a közösségi élet túlnyomó részét, ott is majdhogynem végeláthatatlan pusztítást végezve.
Az eredmény ma már mindenki számára látható: egy szinte használhatatlan, a saját mocsokkal borított felszíne alatt recsegő-ropogó szelleminternet és egy másfél évtized alatt önmaga árnyékává silányult, sérült, depressziós, pesszimista, megtévedt, minden korábbinál felszínesebb, türelemre, béketűrésre szinte már képtelenné vált emberiség.
És a legszomorúbb az, hogy hiába maradt elég józan és fáradhatatlan ember újjáépíteni mindent és onnan folytatni majd, ahol a dolgok félrementek, tartok tőle, hogy ennek még mindig nem jöhet el azonnal az ideje, hanem előtte kénytelenek leszünk még tovább nézni tehetetlenül a világnak ezt a szörnyű vergődését, míg nem teljesen rá nem szakadnak azok a gyalázatok, amik itt létrejöttek :(
(Internet alatt közérthetőség kedvéért a WWW-t, illetve az a köré épült userspace / content delivery alkalmazások világát értettem és nem pedig az ennél sokkal szélesebb alkalmazási területekre elérő IP alapú globális adathálózati világot, illetve annak fizikai infrastruktúráját)
Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2024.02.03. 22:57:14 -
Cat #20 1. Egy csomó esetben nem teheted meg, mert például az adott intézmény/csoport/tanfolyam/osztály ott kommunikál, ott közli az infókat, ott teszik közzé a feladatokat stb.
2. Nem felnőttekről, hanem tizenévesekről van szó, akiknél a csoporthoz tartozás egyben identitás is, érzelmileg még nem érettek. Elég néhány osztálytársnak rendszeresen lekövéreznie egy kislányt, és máris bulimiába taszítják, ha nincs mögötte stabil családi háttér. -
duke #19 "amelyben gyerekek arról beszéltek, hogy a közösségi média platformokon zaklatják őket."
Aki hulye, azon nem lehet segiteni. Mi a francnak nyit meg olyan weboldalt ahol zaklatjak ? Bezarja a bongeszot, es vege a "zaklatasnak".
Utoljára szerkesztette: duke, 2024.02.03. 01:26:03 -
Bruce_Willis #18 Ja igen. A short videók szerintem károsabbak mint a 10+ osak.
Pedig épp az ellenkezőjét gondoltam, mert azt hittem hogy gyorsabban ott hagyom az internetet.
Egy frászt. Ráadásul sokkal több inger, és információáradat éri az agyunkat, melyeket nem tud befogadni, és elraktározni.
A hosszútávú memóriánkat az olvasás fejleszti, az internet használata a rövidtávú memóriánkra van hatással.
Nekem karácsony, vagy inkább november vége óta tartott ez a rémálom (túl sok volt a pihenés). De ha neked régóta problémád ez, akkor érdemes komolyan venni.
Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2024.02.02. 18:06:44 -
Bruce_Willis #17 El is felejtettem. Egy kis segítség:
Az elmúlt hónapokban én is azon kaptam magam hogy görgetem a youtube-ot, hasznos, és haszontalan videókat nézegetve, és sok volt a fölösleges hírolvasásom is. Facebookom, egyebem nincs, mert utálom.
Mivel saját vállalkozásom van, és a magam ura vagyok, ezért sokkal nehezebb uralnom a helyzetet.
No de a lényeg:
Ajánlanék neked két könyvet:
Szondi Máté - Megélni a pillanatot.
Steigervald Krisztián - Generációk harca
Utóbbinak van egy könyvajánló videója is Friderikusszal:
https://www.youtube.com/watch?v=j7I7pr3kFrI
Nagyon érdekes. Érdemes megnézni és elolvasni a könyveket is.
A lényege az egésznek hogy a tudatos döntéshozatalt az internet használatával elveszítjük, pedig pont ez az a tulajdonság, amely semelyik másik fajra nem jellemző, csak az emberre, és erre a tulajdonságra nagyon nagy szükségünk van.
Ha fölmész a netre és egyik posztot görgeted a másik után, abban nem tudsz elmélyülni, a könyvolvasás az alapja az elmélyülés képességének.
Az már szerintem jó hogy ezt észrevetted magadon, és nyíltan ki mered mondani. Ugyanis rám ezek a dolgok úgy tudnak hatni hogy ha arra gondolok hogy amit csinálok az káros önmagamra nézve.
1. Például tedd abba a kategóriába mint a dohányzást, vagy a mértéktelen alkoholfogyasztást.
Gondolj rá úgy hogy ez ROSSZ. Nincs szükséged rá.
2. A második lépés hogy ne engedd be ezeket a tartalmakat a tudatodba.
Már érdemes a reggelt úgy indítani hogy semmilyen közösségi médiát nem fogyasztasz. Fontos hogy már reggel így kezd a napod, mert ez meghatározza a hátralévő órákat.
3. lépés hogy foglalkozz azzal ami a rendeltetésed. Kelj fel, szedd rendbe magadat, végezd el a kötelező rutint, és láss neki a munkának. Ha jól csinálod, gyakran átélheted a Flow-t.
A Flow is érdekes olvasmány Csíkszentmihályi Mihálytól, keress rá.
4. Szervezd meg a napod. Én már este sem engedek be akármilyen tartalmat a tudatomba. Szűkítsd le a a tartalmakat amelyeket követsz. Hagyd meg a legszükségesebbeket. Ritkítsd a frissítést, és nagyon fontos, hogy a látószögedben minél kevesebb dolog legyen ami elvonhatja a figyelmed. Ha egy videót nézel, csak azt nézd. Ne hagyd hogy a tartalom mellet melyet fogyasztasz más is megjelenjen.
5. Sportolj, kapcsolódj ki a barátaiddal, vagy csak menj járj egyet.
Lehetne úgy is írni egyszerűen 1 lépésben hogy hagy abba, ne csináld, csak szerintem aki ilyet mond neked, az nem tud igazán segíteni, mert az nem ugyanazt a gondolatokat váltja ki belőled, mintha ezeket végiggondolod lépésről lépésre amiket leírok, és aszerint cselekszel.
Sok sikert!
Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2024.02.02. 17:53:40 -
Bruce_Willis #16 :) -
#15 "Nincs az a mesterséges intelligencia, amely az ő hányadosát 25 pont fölé emelné."
Szerintem elég lenne csak megszorozni "-1"-el -
manypet #14 "Nincs az a mesterséges intelligencia, amely az ő hányadosát 25 pont fölé emelné."
Ezt betudtam a hét beszólásának. :-D
+1 -
manypet #13 "Metaba viszont SIMAN bele lehet rakni algoritmust"
Csak azért, mert egyesek nem képesek felelősséget vállalni a döntéseikért, attól még nem kell másokat bármire is rákényszeríteni. Még a góóónosz multikat sem. Ha van gyereked, akkor te vagy a felelős azért, hogy dohányzik-e, vagy éppen mobilfüggő lesz. Pont. Ez az, amit a proliknak végre meg kellene tanulniuk: a felelősségvállalás legalább a saját tyúkszaros életükért.
"az olyan nyilvanvaloan fenntarthato es egeszseges etrendeket, mint a vegan"
Itt röhögtem fel... :-D -
manypet #12 "Olyanok mint a cigi vagy a drogok."
Ha a gyerek dohányzik, az nem a dohánygyártó felelőssége, hanem a szülőé. -
#11 Ez szép és jó és tök jó, hogy te ilyen vagy, én is ilyen vagyok. Még a jó öreg 56k-s betárcsázós router-rel kezdtem a netezést, főleg éjjel, mert akkor volt olcsó.
Az első perctől kezdve tudtam, hogy a vírus rossz, nem szabad minden sz@rt letölteni és soha nem is nyeltem be semmit serial meg crack oldalakról sem. Rokonnál meg nem győztem takarítani a toolbar-okat, mert adobe-t frissített, meg hasonlók...
Viszont az a baj, hogy sokan nem ilyenek. Más a mentalitásuk vagy egyszerűen nem képesek rá. Nincs meg a képességük hozzá. Ezt gyakran a munkahelyemen is tapasztalom. Egyszerűen nem alkalmas arra a feladatra, mert nem képes végrehajtani. Akarja és mégsem megy neki, nem tud vele mit kezdeni.
Az egyik unokaöcsém nem hülye, de annyira jó szándékú, hogy mindenfélét elhisz másoknak, más gyerekeknek. Az anyja sem tud vele mit csinálni, hiába mondja neki. A gyerek egyszerűen ilyen. Majd egyszer megtanulja. Vélhetőleg sajnos a saját kárán, de a legjobban így tanul mindenki. És remélhetőleg nem lesz túl nagy a kár. Olyan is van, hogy adott személy mindig elköveti ugyanazt a hibát újra és újra.
El kell fogadni, hogy ilyen az ember.
És az ilyen embert az embertársainak kell megvédenie a többi "ragadozó" embertársaktól. Mást nem tehet, mert a másik lehetőség, hogy elnézi szenvedését, de mivel ő nem "ragadozó" így nem tűrheti tétlenül, mert akkor milyen ember lesz ő. Nem engedi a lelkiismerete. -
#10 Sok sikert!
Én anno iwiw-vel kezdtem, aztán jött a fész. Most már csak azért van fész, mert kell a messenger miatt. Nem nagyon szoktam görgetni. Egyrészt nem jelölök be minden jött-mentet, másrészt nem is igazolok vissza minden jött-mentet. A hírfolyam tele van mostanában fake képekkel, meg reklámmal. A mobilon. Számítógépen meg hamar a végére érek, mert van reklámblokkoló és szerintem nem szereti. Aztán kiírja, hogy a végére értem. Én meg kérdem, hogy minek.
Amire max kíváncsi lennék, az ismerősök megosztásai, abból keveset tesz be. Vagy azért mert ők is keveset osztanak meg vagy, mert így működik a dolog.
A lényeg, hogy már nem is tudom mikor görgettem utoljára. Úgy másfél hete néztem rá, mert kíváncsi voltam egy személy szülinapjára és ennyi. Erre jó. Végül is a kapcsolattartásra lett kitalálva, csak baromira elment ettől a témától.
Az ilyen, hogy X és korábbi verziója, tiktok, meg egyéb vackok sosem érdekeltek. Nincs is regisztrációm.
Van saját életem, vannak saját gondjaim (mert a legtöbb cucc gondokról szólt, mikor még görgettem) és nem érdekel más dolga. Ahogy nem nézek gameplay-eket sem (egy-két ritka esettől eltekintve), mint egyesek, mert inkább leülök a gép elé és megcsinálom magamnak az élvezetet. Másé nem érdekel.
Ráadásul annyi a hülye mindenhol, hogy hiába érdekelne esetleg egy számomra érdekes csoport, amiben hasznos infók is lennének, ha elcseszik az ilyen gyökerek. Inkább kihagyom és, ha valamit nem tudok, akkor rákeresek. Nagyon ritkán kell kérdezni, ha az ember elég időt fektet a keresésbe, utánajárásba. Bár sokszor egyszerűbb kérdezni és nagyon sokan ezt ki is használják. Értelmetlenül kérdeznek és kérdeznek és igazán semmi céljuk vele, csak mások idejét rabolják. Ilyennel sajnos műszaki oldalon is találkoztam, már jó pár éve ott sem vagyok tag. A segítő hozzáállásom nem nagyon hagyott lehetőséget a csendben maradásra. Így jobb, ha inkább el is kerülöm az ilyen helyeket. Van már pár. -
Bruce_Willis #9 Nincs az a mesterséges intelligencia, amely az ő hányadosát 25 pont fölé emelné. -
silwar #8 reptile1313 , beléd is kellene rakni egy "AI alapu" "MIt" nehogy még összeugrassz valakit valakivel...
;-DDD
Utoljára szerkesztette: silwar, 2024.02.01. 16:37:36 -
Bruce_Willis #7 Ezt a reptile1313-at dobjátok már ki légy szíves.
Egyáltalán nem való emberek közzé.
Köszönöm.
Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2024.02.01. 16:24:21 -
reptile1313 #6 Demagog a hasonlatod. Kepzeld masnak is eszebejut,hogy pl az autopalya betonozoja nem felelos azert, ha valaki reszegen vezet. Viszont hogy hasonlithatod ossze a kest a METAval? itt jon ki,hogy matekbol biztos gyenge voltal. legalabbis ha ez a max amit ki tudsz hozni magadbol.
Es sajnalatodra ki is fogom szepen fejteni,miert nem vagy eleg okos:
Ha csinalsz egy utat, vagy egy kest a kesbe nem lehet olyan algoritmust rakni,hogy valtozzon vizze ha pl egy allatba akarjak belevagni. Vagy emberbe.
A Metaba viszont SIMAN bele lehet rakni algoritmust, AI alaput (bocs MI alaput a gyengebbek kedveert).
Es akkor aki pl zsarol valakit, kepekkel, drogot arul, vagy keto-s etrenddel oli a naiv hsizekeny fogyni vagyokat, akkor teritekre kerul, es nem ussza meg a buncselekmenyt. mivel kb egy halalos etrend a keto/paleo. akkor a fb szepen tiltana oket. & kuldene a hatosagoknak a szolgaltatokkal karoltve az osszes adatat IPcimmel lakhellyel tokkal vonoval. Sot meg az ilyen dezinformativ kommenteket is lehetne szurni mint a Tied, ami egy logikai vicc.
Szoval DE IGEN A META FELELOS ezekert.
Es tudod kisszivem,miert nem rakjak bele? Mert erre sem fogsz rajonni egyedul, meg kell ragni neked, hogy meg tudd emeszteni:
Nos azert nem rakjak bele, mert akkor kisebb a profit. Ugyan az mint a fegyveripar. osszeugrasztjak az orszagokat, es tesznek az emebrek eletere. Vagy a gyogyszercegek. Olcsobb kifizetni a buntetest, olcsobb megvenni a jogalkotokat, mint tenyleg hasznos termekeket gyartani.
Sot a gyogyszeripar athalozza az egeytemeket is, tehat pl tamadjak az olyan nyilvanvaloan fenntarthato es egeszseges etrendeket, mint a vegan, stb.
Ez a nagy helyzet. Szoval megegyszer, mivel altalaban a fajtadnak a memoriaja is rossz:
A kes =/= Meta. Kesbe NEM tudsz rakni MIt, (meg nem). Metaba rakhatsz.
Szivesen.
Utoljára szerkesztette: reptile1313, 2024.02.01. 13:55:00 -
monk00 #5 Én is kicsi gyerekként kezdtem a facebookkal, és akkor még q nem foglalkozott senki azzal hogy mit , és kivel csinálsz a platformon. Én már akkor tudtam, hogy elsősorban nem szabad valódi adatokat megadnom a regisztráláskor. És kell egy bizonyos intelligencia ahhoz hogy tudd hogy hogyan kell ezeket használni. Hogy mire kell használni, És hogy kikkel állsz szóba, és miket hiszel el. Nekem ezek gyerekként is egyértelműek voltak, és ezért tudtam hogy mikor kell letennem, és hogy mire használjam, és hogy kikkel vegyem magam körül. Azok akik kábítószert vesznek ezeken az oldalakon keresztül, azok nem azért haltak meg mert ott vették.. Ha az utcán veszik, ugyanúgy meghaltak volna. De ez igaz arra is, hogy egyeseknek pszichés problémáik lesznek attól ha látják hogy mások jól néznek ki, vagy gazdagok.. Ez elég hogy idegileg kikészüljön. Vagy pedofilok gyerekeknek írogatnak és képeket kérnek tőlük.. Egy normálisan gondolkodó gyerek, akinek van egy csöppnyi esze, az nem megy bele ilyenekbe, még akkor sem ha olyan kéri akit személyesen ismer, és szerelmes belé. Vagy ott vannak azok az idióták akik videóra veszik hogy másokat megvernek, és posztolják. Illetve az elküldött képeket megalázóan kirakják. Ezek miatt is rengetegen lesznek lelki betegek, vagy öngyilkosok. Én ezt sem mondanám a facee hibájának, mert ilyen nagy platformon lehetetlen mindent kiszűrni. Mint ahogy minden privát levelezésekébe sem tudnak betekinteni. Itt inkább az emberekkel van a baj, hogy q buták. Akinek meg gyereke van, az magyarázza el neki normálisan hogy mire kell odafigyelnie. És állandóan menjen az ellenőrzés, mert a gyerekek szeretik kijátszani a rendszert. De mondom, egy normálisan gondolkodó gyerek biztonságosan tudja használni az ilyen oldalakat, mert eltudja dönteni hogy mi a jó neki és mi nem. Egyre hülyébbek lesznek az emberek..
Utoljára szerkesztette: monk00, 2024.02.01. 12:11:14 -
silwar #4 A közösségi média platformok nem zaklatnak. Az ezeket használó emberek bűnöznek, zaklatnak, szégyenítenek meg másokat, nem az eszköz. A kés, kalapács, sporteszköz és fegyvergyártók,... felelősek minden incidensért amit termékeik okoztak? Sajnálatos az, hogy egy kongresszusi bizottság rágja ezt a gimicsontot és nevezi gyilkos eszköznek a szoftvereket, amikor az országukban szinte bárkinek lehet lőfegyvere...
Hozzátenném, hogy a közösségi médiára épülő hirdetés-gazdaságot nem tartom jónak, de személyes döntés, hogy az ember regisztrál-e, használja-e a klienseket és milyenek a nyomkövetési beállításai, ha mégis függő. Tanítani kellene a fiatalokat, és nem büntetni a platformot.
Keleti országok jogrendjében létező megoldás, hogy nagykorúságáig a szülő felel a gyerek tetteiért (aki ott sem büntethető). Például, ha a zaklató gyerekek szüleinek kellene leülni és bíróságon felelni csemetéik tetteiért, töredékére esne vissza az esetek száma. Természetesem ezzel biztosan csorbulna a kis lények személyi szabadsága, akik jelenleg büntetlenül mészárolhatnak apuci automata fegyvereivel egy iskolában akár, ha a csúnya tanerő rossz jegyet ad...
Szegény gyerekeket évekig zaklatták, öngyilkosságba hajszolták, apuci meg nem törölte a Meta fiókját a gyerekének és vette el a mobilját.. Csak gyártott egy hülye pólót és lengeti a fényképét a meghallgatáson, ártatlanul, várva hogy a politikusok és a gazdag platform tulajdonosok megoldják a családi problémáját... -
dyra #3 Öcsém nem csak a tiniket hülyíti el hanem a felnőtteket is. Jómagam is függője lettem ezeknek a közösségi szaroknak meg a youtubnak meg a netnek. Most küzdök vele, hogy visszakapjam az életem. Nem veszem észre és óráim mennek el ezeknek a szaroknak a görgetésével. Ezek a cuccok úgy vannak megcsinálva, hogy rákattanjunk. Olyanok mint a cigi vagy a drogok. Úgy is kéne őket kezelni.
Utoljára szerkesztette: dyra, 2024.02.01. 09:50:21 -
#2 Gyerekcsináláshoz nem kell jogosítvány, úgyhogy szerintem nem nagyon lehet perelni, bár nem vagyok jogász.
A legtöbb ember teljesen sötét az IT-hoz és az internethez (annak ellenére, hogy mindenhol nélkülözhetetlen, és a személyi számítógép már lassan fél évszázada létezik), szóval ez is egy oka az ilyen dolgoknak. -
Arnika19 #1 Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója felállva kért bocsánatot a meghallgatáson részt vevő családoktól.
Ugyan már, és a szülői felelősség az smafu? Nem kell mindent a cégekre hárítani. Kedves apuka és anyuka ha megengedi hogy a gyerek használja, akkor felel azért ha a gyereke mást zaklat, olyanra használja amit a cég szerződési feltételei tiltanak.
Ha Graham szerint van kár, akkor perelje a szülőket is, ne csak a cégeket.
Ha egy Böker - Magnum késsel leszúrnak valakit akkor a gyártó is felelősségre vonható? Ez még az USA-ban sem megy.
Utoljára szerkesztette: Arnika19, 2024.02.01. 08:21:33