SG.hu

Egy cég megvette a Parlert és azzal a lendülettel be is zárta

Leginkább Donald Trump volt elnök híveit tömörítette ez a jobboldali, magát konzervatívnak mondó közösségi média platform.

A Starboard digitális médiavállalat bejelentette, hogy felvásárolta a Parler konzervatív közösségi médiaplatformot. A Starboard az összeget nem nevezte meg, de a bejelentést követően azonnal bezárta a Parler weboldalát. A Parler.com weboldalára kirakott nyilatkozat szerint "egyetlen értelmes ember sem hiszi, hogy egy konzervatívoknak készült Twitter-klón életképes üzlet lehet". Mindazonáltal ez valószínűleg nem egy konzervatívellenes nyilatkozat a Starboard részéről, hanem szigorúan üzleti megfontolások vezették a céget. A közlemény a továbbiakban a Parler korábbi vezérigazgatóját, George Farmert dicséri, amiért alternatív IT- és felhőszolgáltatási megoldások nyújtása felé fordult korábbi anyavállalata, a Parlament Technologies révén.

"Olyan csoportokkal való együttműködésre összpontosítunk, amelyek konzervatív ügyeket vagy konzervatív meggyőződéseket támogatnak" - mondta Ryan Coyne, a Starboard vezérigazgatója. A Starboard - korábbi nevén Olympic Media - 2018-ban alakult, és számos konzervatív irányultságú híroldal tulajdonosa. Célja hogy "marginalizált vagy akár egyenesen cenzúrázott közösségeket szolgáljon ki - akár a belpolitikán túlmutatóan". Digitális marketing- és reklámügynökségi szolgáltatásokból élnek, számos jelenlegi és korábbi republikánus kongresszusi képviselővel dolgoznak együtt. "A Parler hatalmas felhasználói bázisa és stratégiai eszközei óriási lehetőséget jelentenek a Starboard számára, hogy agresszívan építkezzen a média- és kiadói üzletágban" - mondta a vezérigazgató. "A Parler csapata kivételes közönséget épített ki, és alig várjuk, hogy ezt a közönséget bevonzhassuk a többi meglévő platformunkra".

A Parler népszerűsége a 2020-as elnökválasztást követően nőtt meg, mivel a jobboldali felhasználók barátságosabb felületet kerestek az összeesküvés-elméletek megvitatására és a Donald Trump volt elnök választási veresége miatti dühük egymással való megosztására. A platform magát a szólásszabadságot támogató, kevés szabállyal rendelkező platformként definiálta. Különösen a 2021. január 6-i eseményeket megelőzően és közvetlenül utána szerzett hírnevet, gyorsan elterjedtek az interneten a Trump támogatói által a Parlerre feltöltött médiaanyagok, melyekben a Capitolium épületének megrohamozását mutatják.

A weboldalon található gyűlöletkeltő retorika miatt az Apple és a Google eltávolította a platform mobilalkalmazását az App Store-ból és a Google Play áruházból. Bár később mindkét cég visszaengedte a Parlert, miután a közösségi médiaplatform új tartalommoderálási szabályokat vezetett be, a Parler népszerűsége nagyon visszaesett. Új konzervatív platformok, mint például a Trump's Truth Social vették át a helyét, mint preferált közösségi média alternatíva. Felmerült, hogy megveszi Kanye West (vagyis Ye), de az üzlet kútba dőlt, és a Parler elbocsátotta alkalmazottainak nagy részét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    De miért adják el nekik?
  • kvp #1
    "Mindazonáltal ez valószínűleg nem egy konzervatívellenes nyilatkozat a Starboard részéről, hanem szigorúan üzleti megfontolások vezették a céget."

    Penzt adtak erte, csak azert, hogy megszuntessek. Ez a szigoruan nem uzleti megfontolas klasszikus peldaja. Ha piacot akartak volna venni, akkor osszevonjak egy masik hasonlo szolgaltatasukkal. A bezarassal a meg meglevo felhasznaloi bazist is eldobtak.

    Egyebkent a Starboard-rol szinte semmi info nincs a neten, de ahhoz kepest, hogy egymas utan vasaroljak fel a jobboldali es kereszteny media cegeket egy alapitvany van a ceg mogott es annak a vezeteseben pl. egy globalista kotodesu muzulman befekteto is talalhato. Akarhogy nezem ez minden csak nem kereszteny ceg. Reszben a haszonra mehetnek, de inkabb a jobboldali media (beleertve a meg itt-ott letezo kereszteny radioallomasokat) semlegesitese lehet a fo cel. Tobb felvasarolt radional is levaltottak a korabbi musorkeszitoket es progressziv, abc+ kompatibilis stabot neveztek ki. A transzparencia teljes hianyan kivul ezek a lepesek is minimum gyanussa teszik oket. Szerintem egy tipikus shell company-rol van szo, ami politikai celok elerese erdekeben megy bele sorozatosan veszteseges uzletekbe es a cel a meglevo kereszteny es/vagy jobboldali mediacegek felszamolasa. Persze ehhez minden joguk megvan, elvegre amerikaban kapitalizmus van es az elso alkotmanykiegeszites kotelessegei a magancegekre nem vonatkoznak.