SG.hu

Mindenhol gigabitet akar a né­met kor­mány, de a cégek szerint ez nem ilyen egyszerű

Németország gyorsan bővíti üvegszálas és mobilhálózatainak kiépítését - közölte a szövetségi digitális és közlekedési minisztérium, de a távközlési szolgáltatók aggódnak az esetleges szűk keresztmetszetek miatt.

A német digitális minisztérium reményei szerint 2030-ra sikerül elérni azt célt, hogy országszerte elérhető legyen a legújabb generációs üvegszálas optikai és mobilkommunikáció. A kormány 2023-ban mintegy 3,6 milliárd eurót biztosít erre a frissített Gigabit-finanszírozási program (Gigabitförderung 2.0) keretében. "A szövetségi kormány gigabit-stratégiája működik. A Gigabit Grundbuchban szereplő aktuális számadatok a németországi üvegszálas és mobilhálózat-bővítés nagy lendületéről tanúskodnak" - mondta Volker Wissing, a digitális ügyekért és közlekedésért felelős szövetségi miniszter.

A Bundesnetzagentur, a Szövetségi Hálózati Ügynökség új adatai szerint tíz háztartásból csaknem három már csatlakozik az üvegszálas hálózathoz. Ami az 5G-t illeti, tizenkét hónap alatt több mint 17 százalékpontos növekedést regisztráltak, júliusra a vállalat 89%-át lefedte. Az ANGA, a Bitkom, a BREKO, a BUGLAS és a VATM távközlési szövetségek azonban azt követelik, hogy a 2024-2026 közötti időszakra szóló gigabites finanszírozást csökkentsék évi 1 milliárd euróra, és a forrásokat célzottabban használják fel. A felhívás indokai között szerepel a rendelkezésre álló korlátozott építési kapacitás, a pályázatok áradatának megelőzése és a helyi hatóságok frusztrációja. "A németországi állami gigabit-finanszírozást alaposan felül kell vizsgálni" - emelte ki Sven Knapp, a BREKO fővárosi irodájának ügyvezető igazgatója.

Az építőmérnöki és tervezési szűk keresztmetszetek, valamint annak kockázata miatt, hogy az állami finanszírozási intézkedések kiszorítják a magánszektorbeli projekteket, a szövetségek becslése szerint az új támogatott projektek befejezése három-öt évvel tovább tarthat, mint a magánszektorbeli bővítés. A szövetségek érvelése szerint az évi 1 milliárd eurós korlát nem lassítaná a csatlakozások kiépítését, de az iparági szövetségek kritikája nem zavarja a kormányt. "A német kormány jó és ambiciózus keretet biztosít" - nyilatkozta Maximilian Funke-Kaiser, az FDP digitális politikai szóvivője, és a Zöldek is a jelenlegi megközelítés folytatását szorgalmazzák.

A Gigabit-finanszírozás 2.0 részeként az idei évre szövetségi államonként határoztak meg felső határokat. Országos szinten ez a felső határ 2023-ra összesen 3 milliárd eurót tett ki. A beruházási igény egyértelmű meglétét mutatja többek között a támogatási kérelmek nagy száma, amelyek összesen 6,8 milliárd eurót tettek ki. Ennek következtében számos önkormányzat nem kapott támogatást, mivel a 962 kérelmezett projektből mindössze 3,6 milliárd eurót, azaz 436-ot hagytak jóvá. Az ellenzék azonban egyes esetekben még ennél is magasabb összeget szorgalmaz. "Véleményem szerint a források korlátozása teljesen rossz megközelítés" - mutatott rá Reinhard Brandl kereszténydemokrata Bundestag-képviselő.

"A következő évben folytatjuk a szoros párbeszédet a szövetségi kormány, a szövetségi államok, a helyi hatóságok és az ipar között, hogy még célzottabbá tegyük a források felhasználását" - mondta a BMDV szóvivője. Megoldásként az ANGA, a Bitkom, a BREKO, a BUGLAS és a VATM távközlési szövetségek egy előminősítési eljárás bevezetését javasolják a pályázatok további özönének lelassítása érdekében. "Az egyértelmű kritériumok már a kezdetektől fogva megmutatnák tennék a polgármesterek és a kerületi tanácsok számára, hogy van-e reális esélyük arra, hogy sikerrel járjanak egy támogatási kérelemmel" - állítják a szövetségek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!