Berta Sándor

Hardverhiány miatt egyre lassabb az orosz internet

Az elsődleges ok a külföldi készülékgyártók távozása Oroszországból.

A Telecom Daily nevű helyi platform kimutatta, hogy az orosz mobilinternet sebessége februárban csökkent a Moszkván kívüli régiókban. Ez arra vezethető vissza, hogy a külföldi készülékgyártók távozása korlátozta a szolgáltatók hardverhez való hozzáférését. Oroszország legnagyobb távközlési szolgáltatói, köztük az MTS és a Megafon vitatják a kutatást, mondván februárban mind Moszkvában, mind azon kívül növekedett a sebesség. Magas rangú távközlési vezetők és más iparági források a Reuters hírügynökségnek tavaly év végén azt nyilatkozták, hogy a távközlési eszközöket gyártó Nokia és Ericsson távozása hosszú távon megbéníthatja az ország mobilhálózatát, és az oroszok számára a kommunikáció romlásához vezethet.

A Telecom Daily a Megabitus internetsebesség-követő eszköz felhasználói által végzett "több tízezer mérés eredményeinek" adataira hivatkozva közölte, hogy Moszkvában az előző évhez képest 32 százalékkal nőtt az átlagos mobilinternet-sebesség, míg az ország más régióiban 7 százalékos csökkenés volt tapasztalható. A Telecom Daily - mely 20 éve publikál híreket és elemzéseket az ágazatról - a visszaesést a berendezések hiányának és a mobilszolgáltatók azon tendenciájának tulajdonította, hogy csak a nagyobb városokban telepítenek új bázisállomásokat, ahol a legnagyobb a kereslet a szolgáltatásaik iránt. A moszkvai mobilinternet-forgalom visszaesése is hozzájárult a sebesség helyi növekedéséhez. "Bármilyen moszkvai vagy szentpétervári kapcsolati probléma komoly imázsproblémák forrásává válhat egy szolgáltató számára. S fordítva: senki sem fogja észrevenni, ha egy távoli régióban 20-30 százalékkal csökken a sebesség" - jelentette ki Denisz Kuszkov, a Telecom Daily vezérigazgatója.

Az MTS azt mondta, hogy a régiókban megnövekedett forgalmat és mobilinternet sebességet észlelt, csökkenést nem regisztrált. "Az MTS folyamatosan dolgozik a hálózati kapacitás bővítésén, a távközlési szolgáltatók és a szabályozó hatóságok pedig párbeszédet folytatnak az adminisztratív akadályok felszámolása és az iparág fejlődésének ösztönzése érdekében" - tette hozzá a szolgáltató. A rivális Megafon közölte, hogy a mobilinternet sebességének mediánja a hálózatán a Moszkva nélküli régiókban februárban 14 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest, a fővárosban pedig 18,5 százalékkal nőtt. A többi nagy szolgáltató, a Tele2 és a Beeline, valamint az orosz digitális minisztérium egyelőre nem kommentálta az információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #8
    Elvileg Putin sem akarna a kínaiaktól függeni, bár jól láthatóan épp csicska sorba vezeti az országát.
    October 21, 2022
    Russia aims to develop super-fast 6G technology, skipping the deployment of 5G networks altogether, hoping to achieve a generational leap.
    The Russian government is going to invest more than 30 billion rubles ($501m) in research, supervised by Oleg Ivanov, a former deputy minister of the Ministry of Digital Development, now the head of the Radio Research and Development Institute (NII Radio).


    Utópia ez is. Ez a gond a fékek és ellensúlyok nélküli hatalomtól torzult személyiségű diktátorokkal, az ideájukat kergetve könnyen elszakadnak a valóságtól.
  • HubaBuba #7
    Nem biztos. A kínaiak sem szívesen adnak el cuccokat baráti kézfogásért dollár helyett, abból meg ugye egyre kevesebb, mióta nem olyan egyszerű átváltani a hasító rubelt.
  • kvp #6
    "Majd epitenek uj internetet vakumcsovekbol:D"

    Minek amikor Kina szinte ingyen telepiti nekik a kinai 5G-s rendszereket? Amiket egyebkent "barati" orszagokban nagyon jol lehet hasznalni passziv radar felderitesre is. (tehat amikor a mobilhalozat biztositja a celok megvilagitasat tobb iranybol, mig maguk a radarallomasok csak passziv vevokent mukodnek, igy a nyugati radarellenes raketarendszerek teljesen hatastalanok ellenuk)
  • Tetsuo #5
    Mi azért jobban érezzük.
  • Sequoyah #4
    Majd epitenek uj internetet vakumcsovekbol:D
  • grobs #2
    A cikk alapján moszkvában és sztálingrádban minden remek. Ahol nem oroszok élnek az nem érdekli az oroszokat. Valószínű, hogy ha alkatrész hiány lesz, akkor más régiókból pótolják majd.
    Egyébként huawei és zte szerintem szívesen szállít. Mindkettő nyakig van szankciózva enélkül is.
  • gosub #2
    8k helyett csak 4k-ban megy az orosz pornhub. Csattogtatók fel fognak lázadni.
  • duke #1
    Ugyanmar a szankciok akkor sem hatnak.