SG.hu

Nagyszabású internetfejlesztési programot indít az Egyesült Államok

42 milliárd dollárt költenek arra, hogy 2030-ra az egész országban elérhető legyen a nagy sebességű szélessávú internet.

A Fehér Ház 42 milliárd dollárt oszt szét az ország 50 állama között, hogy 2030-ra általános legyen a nagy sebességű szélessávú internet-hozzáférés. A finanszírozás a Broadband Equity Access and Deployment (BEAD) programon keresztül érkezik a 2021 végén törvénybe iktatott 1,2 billió dolláros kétpárti infrastrukturális megállapodás részeként. "Ez a bejelentés azt jelenti az emberek számára az egész országban, hogy ha most nem férnek hozzá minőségi, megfizethető nagysebességű internetszolgáltatáshoz, akkor most már hozzá fognak férni" - mondta Gina Raimondo kereskedelmi miniszter. A kiadások alapja a szabályozó hatóság, az FCC friss lefedettségi térképe, amely részletezi a hozzáférési hiányosságokat.

Texas és Kalifornia - a két legnépesebb amerikai állam - áll a finanszírozási lista élén 3,1 milliárd, illetve 1,9 milliárd dollárral. Más, kevésbé népes államok, például Virginia, Alabama és Louisiana a szélessávú hozzáférés hiánya miatt kerültek be a top 10-es listára. Ezekben az államokban nagy vidéki területek vannak, amelyek kevésbé rendelkeznek internetkapcsolattal, mint a nagyvárosaik. A pénz a kereskedelmi minisztérium Nemzeti Távközlési és Információs Hivatalának felügyelete alatt kiosztásra, de az állami kormányokon múlik majd, hogyan költik el azt.

"Ez minden idők legnagyobb beruházása a nagysebességű internetbe. Ahhoz, hogy a mai gazdaság mindenki számára működjön, az internet-hozzáférés ugyanolyan fontos, mint az áram, a víz vagy más alapvető szolgáltatások" - mondta Joe Biden a Fehér Házban tartott beszédében. A támogatások az amerikai területeknek, például az Amerikai Virgin-szigeteknek juttatott 27 millió dollártól indulnak és minden állam legalább 107 millió dollárt kap.


A bejelentés Biden 2024-es újraválasztási kampányának része. "Ahogy Franklin Delano Roosevelt vidéki villamosítási törvénye Amerikában szinte minden otthonba és farmra eljuttatta az áramot, úgy Biden elnök és Harris alelnök is teljesíti történelmi kötelezettségvállalását, hogy az évtized végére Amerikában mindenki számára megbízható, megfizethető nagysebességű internetet biztosítanak" - közölte a Biden-kormányzat. Hogy ez a szándék szerint fog-e működni, az persze egy teljesen más kérdés. A kormányzat becslése szerint az Egyesült Államokban mintegy 8,5 millió olyan hely van, ahol nincs hozzáférés a szélessávú kapcsolatokhoz.

Az olyan távközlési vállalatok, mint a Verizon, a Comcast és az AT&T eddig vonakodtak hozzáférést biztosítani az alacsony népességű vidéki közösségek számára, mivel a beruházások költségesek és ezekben a régiókban nincs sok előfizető. A szélessávú hozzáférés hiánya a COVID-19 járvány során került reflektorfénybe, mert a karantén a diákokat online oktatásra kényszerítette. Az államok várhatóan még ebben az évben benyújtják az előzetes terveket, és egyből megkapják a finanszírozás 20%-át. Amint a tervek véglegesítésre kerülnek - ami akár 2025-ig is eltarthat - a kormány felszabadítja a fennmaradó pénzt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!