SG.hu

Képtelen saját 5G-modemet kifejleszteni az Apple

A Qualcomm meghosszabbította az Apple okostelefonjaihoz szükséges 5G modemek szállítására vonatkozó szerződést, ami annak a jele, hogy az iPhone-gyártója még mindig küzd a technológia házon belüli tökéletesítésével.

Az Apple 2018 óta próbálkozik azzal, hogy modemeket készítsen iPhone-jai számára. Ez a chip a telefonok legfontosabb kommunikációs alkatrésze, ezek szabályozzák hogyan kommunikáljanak az eszközök a mobilhálózatokkal. De nem csak ezt szeretné saját kézben tudni az Apple, több milliárd dollárt költenek arra, hogy a félvezető alkatrészek nagyobb részét saját maguk fejlesszék ahelyett, hogy külső beszállítókra támaszkodnának. Az Apple Silicon néven futó saját chipgyártási projekt hatalmas siker, olyannyira, hogy ezeket a chipeket a Mac számítógépekbe is beépítették, és ezzel felváltották az Intelt, mint az asztali és notebook számítógépek elsődleges processzor-szállítóját.

Ezt tekintve nagy kudarc a Qualcomm mai bejelentése, miszerint az Apple 2024-ben, 2025-ben és 2026-ban piacra kerülő okostelefonjaihoz ők szállítja majd a chipeket. Az üzlet feltételeit nem hozták nyilvánosságra, de a Qualcomm szerint azok hasonlóak a 2019-ben kötött eredeti megállapodáshoz. "Ez a megállapodás megerősíti a Qualcomm tartós vezető szerepét az 5G technológiák és termékek terén" - közölte a San Diegó-i székhelyű chipgyártó. Idén májusban az Apple több milliárd dolláros, többéves megállapodást kötött a Broadcommal is, amely más 5G komponenseket érintett.

Az Apple a Qualcomm legnagyobb ügyfele, a bevételeinek közel 25 százalékát adja, és arra számítottak, hogy a holnap bemutatandó iPhone 15 lesz az utolsó olyan Apple készülék, amely az ő modemjeire támaszkodik. A Qualcomm közölte, hogy hosszú távú pénzügyi terveik alapja az volt, hogy a 2026-ban boltokba kerülő okostelefonoknál a vonatkozó chipek mindössze 20 százalékát szállítják majd. A két vállalat számos nagy horderejű szellemi tulajdonjogi és szerződéses vitába keveredett világszerte, amíg 2019-ben meg nem állapodtak egymással, és "több éves chipkészlet-szállítási megállapodást" kötöttek. Hónapokkal később azonban az Apple egy 1 milliárd dolláros üzlet keretében megvásárolta az Intel okostelefonos chip-üzletágát, így remélve felgyorsítani modemfejlesztési terveiket. Mindazonáltal az új Qualcomm-szerződés nyitva hagyja a lehetőséget, hogy az Apple a következő három év során fokozatosan saját chipeket építsen be okostelefonjaiba, ha azok készen állnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!