SG.hu

Már hívásfogadáskor látni lehet majd, hogy a hívónak nem iPhone-ja van

A csevegőprogramos zöld buborék problémát eszkalálja az Apple, és még tovább mélyíti az androidosok felé meglévő szakadékot.

Az Apple évek alatt lassan elérte, hogy a csevegőprogramjában lévő zöld buborékok tulajdonosai (azaz az androidosok) nemkívánatos felhasználónak érezzék magukat - náluk nincs gépelési jelző, nincsenek apró fotók, nincs végponttól végpontig tartó titkosítás -, de ezek a korlátozások mindig is az iMessage-en folytatott beszélgetésekre korlátozódtak. Bármilyen egyéb alkalmazás esetén a cég nem kivételezett az androidosokkal. Az iOS 17 rendszerrel azonban az Apple még idén kiterjeszti ezeket a platformkülönbségeket a telefonhívásokra is, és ezzel szembetűnően jelzi, hogy a barátod vagy családtagod "rossz telefont" vett.

A legnagyobb változás az Apple új, telefonhívásokhoz használható poszter funkciójának lesz köszönhető, amely az iOS 17 egyik kiemelt fejlesztése. A Contact Poster beállításakor egy olyan fényképet választhatunk magunkról a nevünket megjelenítő betűtípussal együtt, amely kitölti az iPhone teljes képernyőjét. A hangulata nagyon hasonlít az iOS 16-tal hozzáadott testreszabható zárolási képernyőkhöz. Ezután amikor felhívunk valakit, a személyre szabott névjegykártyánk jelenik meg a hívott telefonképernyőjén egy nagy, üres oldal helyett. (Ez beállítható úgy is, hogy csak a névjegyeinkben meglévő hívottaknál jelenjen meg, vagy hogy az iOS külön kérdezzen rá, hogy meg akarjuk-e osztani.)

A poszter jól néz ki, azt a szerepet tölti be, mint a közösségi oldalakon egy szép profilkép. És mivel a Contact Posters kompatibilis az Apple fejlesztőknek szánt CallKit eszközeivel, valószínűleg nem csak a telefonos alkalmazása fogja használni őket. Azonban semmi jel nem utal arra, hogy ezt a funkciót más platformokon is elérhetővé tennék, így ha nem látunk ilyet, amikor valaki minket hív, az azonnali jel lesz arra, hogy az illető nem iPhone-t használ. A poszterek akkor is megjelennek, ha az új NameDrop funkcióval iPhone-ok között cserélünk kontaktadatokat.


Nem a funkcióval van baj, hanem hogy direkt kizárják a használatából az androidosokat

Így terjeszti ki az Apple a zöld buborék problémát az iMessagen túl. Az iOS 17 azonban még rosszabbá teszi a helyzetet az Android-felhasználók számára. Az iPhone-ok olyan eszközöket kapnak majd a csoportos beszélgetésekhez, amelyek (eddig) nem állnak az Android-felhasználók rendelkezésére. De az Apple egy titkos fegyveren is dolgozik, a matricákon. Bármely normál emoji használható majd matricaként, és készíthetünk saját matricákat fotókból. A csoportos beszélgetések valószínűleg megtelnek majd saját mémekkel és poénos matricákkal, ugyanúgy, ahogy ez a Slackben és a Discordban már megtörtént az egyéni hangulatjelekkel.

Persze lehet, hogy ezen változtatások hatása jelentéktelen lesz, de ha az iPhone-felhasználók megkedvelik ezeket az új funkciókat, az Apple egy újabb módon vert rést az iPhone-felhasználók és az Android-felhasználók közé. A cég szándékosan nem oldotta meg a zöld buborék-problémát, és nem engedett a Google könyörgésének, hogy fogadják el az RCS szabványt. Tim Cook vezérigazgató hivatalos válasza, hogy mindenki használjon iPhone-t, és akkor nincs ilyen gond. Az iOS 17-hez bemutatott új funkciók alapján úgy tűnik, a vállalat szívesen növeli ezt a szakadékot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #24
    Mindketto felejtos. En ios-en Safariban nezem a Y-t.
  • grobs #23
    720p a max. Nincs cardboard lehetőség, azaz kizárja az idős felhasználókat a VR videokból.
    Korábban ezek mentek, külön dolgoztak, hogy ne működjenek.
    Utoljára szerkesztette: grobs, 2023.06.12. 23:14:39
  • Bruce_Willis #22
    Az a baj hogy Cook segghülye a szoftverekhez. Ahhoz ért hogy minél több kis b.ziságot tudjon egy ipad amelytől szerethetővé válik.
    Minden cuccuk ilyen. A magic mouse is szerethető és utálható is egyben.
    Baromira élvezem használni, mikor lapozni vagy scrollozni kell. A horizontális scroll, a nagyítás bámulatos, a 3d connextion elbújhat mellette. Kézreálló, meg minden, csak éppen rohadt pontatlan, és baromi hangos a kattintás is.
    A machintosról regényt tudnék írni, mennyire szar, de megjelenésben nagyon jó. Ha valaki kizárólag grafikai munkát végez, annak jó lehet. Nekem sajnos el kell adnom a mac minimet, mert egy éve nem használom.
    Én akkor lennék boldog, ha a microsoft minden fronton fel tudna zárkózni az apple-hez.
    A google sz-rságai sajnos nem érdekelnek.

    Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2023.06.12. 18:30:47
  • Bruce_Willis #20
    Még gyári híváskezelő helyett is be lehet állítani a Vibert, kontaktonként.
    Más kérdés hogy a francnak van rá szüksége hogy viberen indítsa a hívásokat, de például engem sem szokott senki hívni viberen, pedig sok androidos ügyfelem van.
  • zola2000 #20
    Miben tud többet az Android YouTube app mint az iOS? (Duckduckgon nem találtam választ)

    Jó én YouTube re-vancedet használok xiaomi pad 5ön és poco x3 pron az valóban többet tud (reklám mentes, videó/zene letöltés, return YouTube dislike stb) de az nem a google érdeme ... azon kívül hogy engedélyezik androidon apkból telepítést.
  • wraithLord #19
    "Senkit se erdekelne, hogy az ios message kezelojeben kek vagy zold az uzenet, ha mindenkinel a facebook messenger vagy a viber kezelne az sms uzeneteket."

    Hát igen, csak Jobs direkt találta ki úgy, hogy saját építésű egységes hardver, és rá saját fejlesztésű szoftver, és ezt egyben, előre beállítva, finomhangolva kapja meg az egyszeri user... És nem a usernek kell összelegóznia mindent, mert az úgy nem felhasználóbarát, nem fokozza a felhasználói élményt (mondjuk ez pont MS szöveg :D), és ami a legfontosabb, nem fog jól működni.
    Persze azóta már átfordult az egész Tim Cookba, hogy vegyél iPhone-t ha valami nem tetszik/nem műkszik, ami szerintem hányinger. (Persze lehet, hogy Jobs is támogatta volna, annyira nem vagyok képben.)
  • kvp #18
    "Tőled kellett megtudnom, hogy iOS alatt a Viber és egyéb alkalmazások nem működnek, amiket évek óta használok."

    Mukodnek, csak nem lehet oket a gyari sms es hivas kezelok helyett beallitani. Igy nem tudjak a hanghivasok es az sms uzenetek kezeleset atvenni, azaz nem lehet veluk az apple szoftvereit lecserelni. Senkit se erdekelne, hogy az ios message kezelojeben kek vagy zold az uzenet, ha mindenkinel a facebook messenger vagy a viber kezelne az sms uzeneteket. Android-on ez lehetseges es onnantol egyseges feluleten latja az ember az osszes uzenetet, fuggetlenul attol, hogy facebook-os webes feluleten, messenger-ben, viber-en, teams-ben vagy sms-ben irtak az embernek. Az apple ezt egyszeruen nem engedi meg, hanem a sajat megoldasait erolteti.

    ps: Az apple user-eknek altalaban nem tunik fel, hogy mennyi trivialis feature hianyzik vagy van direkt tiltva ios alatt. Aztan a valasz pedig az, hogy nekik arra nincs is szukseguk. Elobb utobb az is megeshet, hogy arra se lesz szukseguk, hogy nem apple-os felhasznalokkal beszelgessenek, mert az is egy folosleges feature. Vegyen a masik ember is apple telefont es akkor majd fel tud hivni. (lasd a cikkbeli idezetet)
  • coolbboy83 #17
    Ez egy bullshit cikk... clickbait szar! Ettől nem lesz kevesebb senki, aki nem iPhone-t használ! Nekem van egy Nokia is az iPhone mellett - nem érzem azt, hogy kevesebb lennék, amikor azt használom, vagy hogy bármelyik barátom kevesebb lenne tőle, ha nem iPhone-ja van.
    Utoljára szerkesztette: coolbboy83, 2023.06.12. 13:32:16
  • M2 #16
    Tőled kellett megtudnom, hogy iOS alatt a Viber és egyéb alkalmazások nem működnek, amiket évek óta használok. Van még pár ilyen sületlenség az írásodban.
  • kvp #15
    A zold es kek buborek azt jelenti, hogy sms vagy ip alapu uzenetkuldes tortenik. Az iphone-ok tudnak kvazi ingyen uzeneteket kuldeni, ahogy az android es barmi mas alapu keszulekek is. Ket eltero szabvany (apple vs. mindenki mas) csak teljes aru sms-ben tud kommunikalni.

    Ugyanez van a hivasoknal is, ket apple keszulek tud az adatforgalom terhere ingyen beszelgetni (ahogy a messengerek is), mig egy iphone es egy androidos csak percdijas hivassal. Androidon lecserelheto az alap telefon app mondjuk messengerre vagy viberre, de ios alatt nem.

    Igy ha egy ios felhasznalot felhiv valaki hagyomanyos szamrol, akkor ha nincs a telefonkonyveben, akkor ismeretlen szamnak fogja jelezni. Androidon a hivo fel neve a nyilt telefonkonyvekbol kikeresesre kerul, igy a szam melle nevet is ir a telefon (ha talal). A legtobb ios felhasznalo igy nem fogja felvenni ha nem elmentett ismeros vagy nem egy masik ios-es hivja.

    Az applenek persze joga van nem tamogatni a nyilt szabvanyokat, de ez torvenyi kerdes. Ha koteleznek a nyilt szabvanyok tamogatasara es pl. a konkurens ingyenes alkalmazasboltok elotelepitesere, akkor maskent allna a helyzethez. Jelenleg mondhatjak azt, hogy ha hasznalni akarja valaki az iphone-jat akkor gondoskodjon rola hogy minden ismerose is iphone-t hasznaljon.