SG.hu

Soha nem váltott még ennyi androidos iPhone-ra

Az Android-felhasználók nagyobb arányban váltanak iPhone-ra, mint az elmúlt 5 évben eddig bármikor.

Az Android - iPhone vita - vagyis inkább Android-iOS vita - a kezdetek óta jelen van, a kritikusok évek óta azt hirdetik, hogy az iPhone elérte a csúcsát, az Apple pedig rendre megcáfolja őket. Legutóbb az Apple második negyedéves eredménybeszámolójából derült ki, hogy az iPhone 51,3 milliárd dollár feletti bevételt hozott. Ez a megdöbbentő adat a legmagasabb bevétel, amelyet az Apple valaha is elért az iPhone-ból a tavaszi negyedév során. Az, hogy az Apple rekordszintű iPhone-bevételeket képes elérni több tényezőnek köszönhető, többek között az Androidról átállók beáramlásának. A Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) új kutatási jelentése szerint az Android-felhasználók jelenleg nagyobb arányban váltanak iPhone-ra, mint az elmúlt 5 évben bármikor.

A kutatóintézet jelentése szerint 2022 márciusa és 2023 márciusa között az iPhone-t vásárlók 15%-a nyilatkozta azt, hogy Androidos telefonról váltott. Figyelemre méltó, hogy 2018 óta nem volt ilyen magas az arány. Érdekesség, hogy 2016-ban az Android-felhasználók az új iPhone-vásárlások 21%-át tették ki. Az Apple iPhone-bevételek növelésének képessége különösen lenyűgöző, tekintettel arra, hogy a frissítési ciklusok az elmúlt években megnyúltak. Már régen elmúltak azok az idők, amikor a fogyasztók kétévente vásároltak új iPhone-modellt.


Az Apple több tényezőnek köszönhetően tudta növelni a bevételeket. Egyrészt az iPhone átlagos eladási ára folyamatosan emelkedett az elmúlt években, ami nagyrészt a cégnek magasabb hasznot hozó iPhone Pro modellek iránti megnövekedett keresletnek köszönhető. Ez pedig természetesen annak folyománya, hogy az Apple a legfejlettebb funkciókat és technológiákat kizárólag az iPhone Pro termékcsaládban vezeti be. Konkrétan egy iPhone átlagos eladási ára 2021-ben 825 dollár volt, míg 2023-ban már 988 dollár. Ennek fényében nem meglepő, hogy az Apple a jövőben is megtartja az új funkciókat a Pro modellek számára, például a közelgő iPhone 15 Pro lehet az első iPhone, amely periszkópos kamerával büszkélkedhet majd.

De miért vesznek meg az emberek 400 ezer forintért egy telefont - vagy győzik meg a szüleiket -, amikor ez nagyjából háromszorosa egy átlagos Android készülék árának? Sok oka van, egyik lehet, hogy az iPhone-t még 2023-ban is menőnek tartják. Hogy miért? Nehéz megmondani, de népszerűsége a fiatalok körében tagadhatatlan. Drágasága miatt egyfajta státuszszimbólum, és a fiatalabb fogyasztók attól félnek, hogy társadalmilag kiközösítik őket, ha nincs iPhone-juk. Az ízlésváltozás következményei jóval túlmutatnak az okostelefonokon, mivel az iPhone-felhasználók nagyobb valószínűséggel vásárolnak MacBookokat, Apple Watchokat és AirPodokat. Az Apple ökoszisztéma ereje áthatolhatatlan a konkurencia számára, így a cég idővel csak még tovább fogja javítani az eladásait. Globálisan minden 100 leszállított iPhone-ra 26 iPad, 17 Apple Watch és 35 pár AirPods eladása jut a Canalys szerint. A Samsung esetében 100 okostelefon-szállításra kevesebb mint 11 táblagép, hat okosóra és hat vezeték nélküli fülhallgató jön ki.


Az iPhone-ok legnagyobb előnye az androidos telefonokkal szemben a hosszabb élettartam. Az Apple az új készülékeket általában a megjelenésük után öt-hat évig támogatja iOS-frissítésekkel, és ezek a frissítések minden készülékre egyszerre érkeznek. Persze a legrégebbi készülékek nem mindig támogatják egy adott iOS-frissítés minden új funkcióját, de biztonságuk és alapvető funkcionalitásuk lenyűgözően hosszú ideig megmarad. Ezzel szemben a Samsung például négy évig kínál szoftverfrissítéseket és öt évig biztonsági frissítéseket, de csak a legjobb, legdrágább készülékeihez, míg a Google a Pixel felhasználóknak csak három évre kötelezte el magát. Szorosan ebből következik, a hosszú élettartam mellékterméke, hogy az iPhone-ok használtpiaci értéke is magasabb. Nem csak drágábban adhatók tovább, hanem arányaiban kevesebbet veszítenek az értékükből, ezért okosabb befektetésnek számítanak azok számára, akik rendszeresen cserélik készülékeiket.

Szubjektív ok lehet az iOS jobb alkalmazáskínálata, persze nem a letölthető szoftverek számát tekintve, mert a Google Play Store majdnem kétmillióval több alkalmazással büszkélkedhet, mint az Apple App Store-ja. Az App Store alkalmazások általában magasabb minőségűek, mint a Google Play-es társaik, mert az alkalmazásfejlesztők jellemzően több pénzt keresnek az iOS-en keresztül, ezért az App Store-t részesítik előnyben. Az Apple egyértelműen nagyobb választékot kínál a kreativitást és termelékenységet elősegítő profi alkalmazásokból, és ezeket az iPhone és az iPad képernyőméretére optimalizálták, míg az androidos táblagépes alkalmazásoknál ez kevésbé van így.



Másik gyakran emlegetett probléma, hogy az Android-telefonok nem tudnak szövegeket küldeni az Apple iMessage rendszerén keresztül, ami azt jelenti, hogy az iPhone-tulajdonosok csoportos csevegésében részt vevő egyetlen Android-felhasználó az összes felhasználó kimenő üzenetét kék helyett zöldre színezi. Az iPhone-felhasználók között küldött üzenetek, fényképek és videók Wi-Fi-t és adatot használnak SMS-küldés helyett, de androidos felhasználónál az iMessage az SMS-szabványra vált. Ez a "hiba" elég bosszantó ahhoz, hogy megjelenjen az Android-felhasználók elektronikus kiközösítése a csoportos beszélgetésekből. Persze ez szándékos tervezés eredménye, az Apple kimondott célja olyan zárt rendszer létrehozása, amely arra ösztönzi a felhasználókat, hogy ragaszkodjanak a cupertinói vállalat alkotásaihoz.

Az Android igyekezett megoldani az iMessage rendszerének zártsága miatti gondot, tavaly marketingkampányban szidták az Apple-t, amiért az nem fogadta el a Rich Communication Services (RCS) szabványt, amely egy az SMS-eknél jobb szabvány. Az Apple azonban tisztában van azzal, hogy az iMessage exkluzivitása fontos értékesítési szempont, és ez a felhasználókat a készülékek használatához köti. Egy tavalyi konferencián egy iPhone-felhasználó panaszkodott Tim Cook vezérigazgatónak, hogy az édesanyjával folytatott üzenetváltás frusztráló volt az iOS és az Android közötti kapcsolódási problémák miatt. "Vegyél anyádnak egy iPhone-t" - mondta Cook nevetve.


Komoly jelentősége van annak, hogy a szövegbuborék kék vagy zöld

Nyilván anyagi okok miatt a Z-generáció iPhone iránti preferenciája az Egyesült Államokban sokkal hangsúlyosabb, mint máshol, de amikor a Canalys piackutató csoport Nyugat-Európában végzett kutatást, azt találta, hogy a 25 év alatti Apple-felhasználók 83 százaléka tervezi, hogy továbbra is iPhone-t használ. Az ugyanilyen korú Android-felhasználók körében kevesebb, mint feleannyi volt azoknak az aránya, akik az Android mellett terveznek kitartani. A kutatókat meglepi az is, hogy Z az eddigi legbefogadóbb és legváltozatosabb generáció, akiket a legkevésbé érdekel mások bőrszíne vagy szexuális preferenciája, de mégis ekkora egy márkához való ragaszkodásuk.

A Google-nek nehéz dolga van a felzárkózást illetően, nem utolsósorban azért, mert a népszerűség még nagyobb népszerűséget szül. Minél többen használnak iPhone-t, annál népszerűbbé válik az iPhone - és nem túl jó hír, ha ezek a felhasználók egyre nagyobb számban az Androidról térnek át. Az Android-fejlesztőknek az elvándorlás megállítására racionalizálniuk kellene az egész operációs rendszert. A telefonokon rengeteg a senki által nem használt, a gyártók által erőltetett saját vagy fizetett alkalmazás. Kinek van szüksége két fotógaléria-alkalmazásra? Az Android sokoldalúbb platform, de a nagyszerű testreszabhatóság sokszor a használhatóság rovására megy. Az androidos telefonok sokkal összetettebb eszközök tele lehetőségekkel és parancsikonokkal, amelyek zavarba hoznak és elriasztanak sok felhasználót.

Az operációs rendszer fragmentáltságáról nem is beszélve: mivel az Android számos készülékgyártótól kapható, nem lehet tudni, hogy melyik eszköz melyik verziót kapja meg. Az iPhone esetében egy készüléken az iOS legújabb verziója fut, de használtan vásárolva is azonnal frissíthetünk a legújabb verzióra. Az Androidnak esélye sincs valaha utolérni az Apple-t, ha nem sikerül minden partnerét és a frissítéseket gyakran irányító szolgáltatókat közös nevezőre hozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #26
    Barátom, nem tudom tisztában vagy-e azzal, hogy Firefox ios alatt csak egy Safari skin, nincs saját motorja, sőt régebben bizonyos korlátozások miatt alapból lassabb volt egy kicsit, mint az alap Safari. Most 2023-ban nem tudom mi a helyzet, 2020-as SE-n nem érzem a különbséget a kettő között.

  • gosub #25
    "A qbayer az nem egy akkora szam, igazabol csak HDR-nel, sotetben es nagy framerate-es videonal van ertelme es mar kozepkategorias telefonokban is talalni."
    Részletességben nagyon sokat dob, az így keletkezett 16MP-es kép sokkal részletesebb, mint az eleve csak ennyi pixelt tartalmazó szenzor. Persze optika is kell hozzá, inkább ezen szoktam elámulni, mert ebben elég fosok is vannak, de ennél az A52-nél nagyon éles, nem keni szét a sarkokat se. Qbayer androidon nem nagy szám, de az iphone-nál csak most kezdik.
  • wraithLord #24
    Az nagy valószínűséggel a MIUI stabilitási problémája, nem az Android stabilitása. Ahány gyártó, annyiféle Android-like OS van az androidos telókon, gyakorlatilag csak az Android kernel azonos.
    Egy Pixel (vagy bármilyen telefonon, amin default vagy kb. default Android UI van) jobban reprezentálja, hogy mennyire jó vagy szar az Android.
    Én a Samsungnál a TouchWiz-t rühelltem, 10 évig nem is vettem Samsung telefont, most vettem specifikációk miatt megint Samsungot - és mert közben a TouchWiz One UI-ra lett cserélve, hátha az már tetszik. Kínai telefonjaim nem voltak, ezekről nem tudok nyilatkozni. Max a Motorola tartozik ide (mert az a Lenovo-é), de azon meg alap Android van.

    Hogy a zene hogy szól, az szoftveres különbség inkább. (Hacsak nem egy jackes fülesről van szó, mert akkor biztos jobb az iPhone átalakító DAC-ja, mint a Xiaomi telefon DAC-ja, már amennyiben azon volt jack aljzat.)
  • nlght #23
    Hát barátom, nem tudom honnan vetted ezeket a sületlenségeket. Én xiaomiról váltottam iphonera 1 éve.

    Android stabilabb? Szerintem ezt csak te gondolod. Az egyik fő oka a váltásomnak, hogy egy rakás szar az android stabilitása, havonta 1-2 alkalommal újra kellett indítani. Az iphonet csak akkor indítod újra amikor a verziófrissítést felrakja.

    Btw rühellem a Safarit, Firefox forever! Hang és videólejátszónak pedig a VLC-t ajánlom, a beépített zenelejátszó nem tud alapból mp3-at lejátszani csak ha előfizetsz az apple musicra, nagy cigányság.

    Egyedüli negatívum az ablakok kezelése, androidon sokkal logikusabb volt. Viszont az iOS döbbenetesen jól kezeli a háttérben futó csillió appot, nem is kell soha bezárni semmit. Androidon gyakran kellett kilőnöm a feladatkezelőből a nem használt appokat.

    A hardver fényévekkel jobb. Majdnem összepisáltam magam a gyönyörtől amikor ugyanazt a fülest rácsatlakoztattam amit előtte androidon is használtam, olyan mély/közép/magas hangokat is kihallottam, amikről nem is tudtam hogy a zenében benne voltak eddig is. A kamera is sokkal jobb képeket lő, mint a xiaomi.
  • kvp #21
    "Nem csak a RAW, hanem abban qbayer van, dinamikában is jobb, nem csak részletességben. Utóbbi egy évben meg RAW videózom vele, na az odaver."

    A qbayer az nem egy akkora szam, igazabol csak HDR-nel, sotetben es nagy framerate-es videonal van ertelme es mar kozepkategorias telefonokban is talalni.

    Amikor en legutobb telefont kerestem, akkor nekem ilyen kellett:
    - legyen benne egy rendes hatlapi kamera (hdr tamogatassal)
    - tamogassa az egykezes hasznalatot (zsebbol elovesz, nyomkod, visszarak)
    - sd kartyahely
    - ne legyen kamerasziget/kijelzo lekerekites/touch az eleken (ott fogom)
    - viz, por es utesallo
    - lehetoleg hdr oled kijelzovel (ha mar a kamera az, lassam mit csinalt)
    - lehetoleg stock android, samsung/kinai app-ok nelkul
    - osztott kepernyos mod (pl. youtube / messenger vagy chrome / teams, ezt meg az ipad is tudja)
    - sideloading a sajat app-jaimnak (github-osak)

    Meglepo modon meg 2022-ben is gyartottak ilyet... (vegul egy sony lett, valamiert meg vezetekes headset port is van rajta)

    Szoval nekem ezek kellenek, es a lista nagyreszet az iphone-ok nem igazan hozzak. De az emberek nagyreszenek a fenti feature-ok teljesen foloslegesek.
  • gosub #21
    Nem csak a RAW, hanem abban qbayer van, dinamikában is jobb, nem csak részletességben. Utóbbi egy évben meg RAW videózom vele, na az odaver.
  • Dodo55 #20
    #1: Na igen, ez teljesen érthetetlen amit művelnek egy ideje. Sőt, mintha prémium feature-nek tekintenék a normális méretet, lásd értelmes tudással a Samsungnál pl. manapság az S sorozatból van csak (valamennyire) ilyen, a tömeg A sorozatból meg már mind 6" felett kezdődik.

    #3: Ja, csak azt felejti el a sok idióta, hogy akinek tényleg van pénze, az marhára nem mutogatja. Vagy max. ha apuci-anyuci tömi a zsebét és saját maga még egy fűszálat nem tett arrébb, annyira nincs tisztában a dolgok értékével. Meg amúgy a gazdagok között csakis azért népszerű az iPhone / egyéb Apple termékek, mert azt mondják közülük sokan, hogy "úgy jó ahogy van", szóval időt spórolhat vele aki nem a testreszabás megszállottja, hanem inkább az egyszerűség híve.

    #7: Hm, nem, ott inkább akkor nagyon olcsón adnak mindent ha jól látom a példáidból (vagy csak az az egy szolgáltató?), főleg hogy majdnem ugyanannyi ott az ÁFA is, mint itt. De amúgy ott a menekültek

    #10: Na igen, vannak, akik minden feladatra a megfelelő eszközt szeretik használni, meg vannak, akik szerint "egy iPhone mindenre tökéletesen alkalmas és másra nincs is szükség az életükben", bár hozzá szokták azt is tenni néha némi faggatózás után, hogy egyébként hitelre vették és másra ezért nem is marad pénz az életükben :P
    (Meg persze van, aki tényleg ki tudja fizetni és ahogyan fentebb említettem a viszonylag magas technikai színvonal melletti egyszerűsége miatt szereti, szóval semmiképp sem megbélyegezni akarok ezzel minden iPhone tulajt, csak eszembe jutott ez a viccesebb réteg közöttük)

    #13: Azért 150-ért 2022-ben is simán kijött újonnan bármelyik gyártónál egy Snapdragon 778G SoC-vel szerelt modell és általában kamerából sem rakott rosszat a legtöbb gyártó ezekbe. Illetve magam részéről a kijelző is elsődleges szempont, ezért is vagyok leragadva régóta a Samsungnál az utólérhetetlen AMOLED-jeik miatt. Pillanatnyilag ez már itt 120Hz-es paneleket jelent ráadásul egy jó ideje (még mindig az említett 120-160 ezres kategória), iPhone-nál meg ez viszont még a mai napig csak a Pro modellek kiváltsága.
  • Gabbbbbbbbbbbb #19
    Nagyobb divat ezt véleményt hangoztatni, mint Iphone-t használni.

    Elmúlt 4 évben párhuzamosan használtam stock android-os telefont és Ipad-et, mielőtt 2 hónapja SE-re cseréltem a kipurcant telefonom.

    Nekem az a véleményem, hogy az egyetlen dolog amit jelenleg Apple telefonon nem lehet csinálni az a sideload, de az esetek többségében ez csak a szoftverkalózkodókat érinti. A komplexitás és beállítási lehetőségek olyan mértékben növekedtek, hogy az eredeti Steve Jobs-féle filozófiából mára nem sok maradt.

    Szerintem most 2023-ban iOS vs. Android:

    Android pozitívumok:
    -stabilabb és kiforrottabb (nehéz elhinni, de iOS tele van brutálisabbnál brutálisabb bugokkal már ios13~ óta, Jobs forog a sírjában)
    -kezelés egyszerűbb, mert minden app kiszámíthatóan jól megy navigációs sáv/gesztusvezérléssel (iOS alatt még mindig sokszor keresgélni kell az UI elemeket)
    -sideload
    -normális fájlkezelés (ios alatt is van már fájlkezelés pár éve, de körülményes a dolog)

    iOS pozitívumok:
    -Safari a legjobb mobil böngésző, Androidon csak Firefox van, meg Chromium alapú n+1, de nem szeretem őket.
    -Gyári alkalmazások, pl. óra, emlékeztető, naptár nagyon jók!
    -A hardver. (CPU, kamera, taptic feedback tényleg nem semmi ..)


    ---

    Mindenesetre Iphone már nagyon régóta nem státuszszimbólum, főleg nem az SE. A mai mobil piacon mindenki el tudja magának dönteni, hogy neki mi a fontos és az alapján tud dönteni, ha valaki nem irtózik a felújított/használt telefonok vásárlásától, akkor az árkülönbség nem szempont.

    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2023.05.22. 19:34:30
  • Andrevv #18
    Én ebből a cikkből azt szürtem le, hogy az iphone használói sznobok ("státuszszimbólum") és butábbak (a testreszabhatóság és a több lehetőség elriasztja őket) és ez sajnos egyre romlik. Ezeket eddig is tudtam. Szerencsére az én ismerősi körömben alig van iphonos, akinek pedig van, annak valami régi, leharcolt cucc.
  • Gabbbbbbbbbbbb #16
    Ennek az összehasonlításnak nincs sok értelme. Iphone-on is van Lightroom app és lehet vele RAW-ban fotózni. A főlencse jobb, mint az A50-é és gyakorlatilag tönkre lehet verni azt iso25 használatával, legalábbis nappali körülmények között. (egyéb esetben pedig nem éri meg kihagyni a gyári képfeldolgozást egyik telefonon sem) Videózásról pedig nem kell sokat beszélni, ég és föld..