SG.hu

Az EU kitilthatja a Huawei 5G eszközeit a távközlési hálózatokból

A szankciókkal sújtott Huawei újabb potenciális csapás előtt áll, mert az EU azon gondolkodik, hogy kötelezően megtiltja a tagállamoknak, hogy a telekommunikációs hálózataikban a lehetséges biztonsági fenyegetésnek tartott vállalatok termékeit használják.

A nyugati nemzetek körében az elmúlt években nyugtalanságra adott okot a Kínából származó berendezések által az 5G hálózatokban jelentett biztonsági fenyegetés. A vészcsengőt az Egyesült Államokban húzták meg a Trump-kormányzat idején, de ahová Washington megy, oda sok partner követi. A Financial Times szerint az EU-n belül magas szinten aggódnak amiatt, hogy egyes nemzeti kormányok nem tesznek lépéseket az ügyben, idézve meg nem nevezett, a megbeszélésekről tudomással bíró tisztviselőket.

Ha ez igaz, akkor ez ellentmond a 2020-as helyzetnek, amikor az Európai Bizottság hivatalos álláspontja az volt, hogy a tagállamok a nemzeti 5G-hálózatuk kiépítése során használhatják olyan gyártók termékeit, mint a Huawei. Az EU szerint azonban egyes tagállamok nem alkalmazzák megfelelően az akkor elfogadott iránymutatásokat, beleértve a tanúsítási követelményeket, a beszállítók nagyobb diverzifikációját, valamint a potenciális biztonsági kockázatot jelentő beszállítók távoltartását az infrastruktúra kritikus részeiből, különösen a gerinchálózatból.

Az FT szerint az uniós országoknak csak egyharmada tiltotta ki a Huaweit 5G-hálózatának kritikus részeiből, és idézi Thierry Breton belső piaci biztost, aki szerint ez túl kevés, és ezáltal az összes tagállam kollektív biztonsága veszélybe került. Az iránymutatás nem tartalmazott tiltást, de az ügyet közvetlenül ismerő személyek szerint az EU bevezetheti a biztonsági kockázatot jelentőnek ítélt vállalatok - például a Huawei - kötelező korlátozását, ha a tagállamok - élükön Németországgal - továbbra is késlekednek. Nem valószínű azonban, hogy a tiltás érvényesítését célzó szabálymódosításra egyhamar sor kerül, mivel a jelenlegi Európai Bizottság 2024-ben lejáró megbízatási ideje előtt nincs elegendő idő a jogszabály elfogadására. A blokk végrehajtó szerve a tervek szerint a jövő héten tesz jelentést az ajánlások végrehajtása terén elért eredményekről.


Németországi tisztviselők előtt ismert a helyzet, és nem örülnek a Deutsche Telekom és a Huawei közötti kapcsolatnak. Berlin az év elején közölte, hogy felülvizsgálja a kínai alkatrészek használatát az 5G infrastruktúrájában, és azt, hogy szükség van-e törvénymódosításra. Ironikus, de Thierry Breton egyben arra is figyelmeztetett, hogy Európa lemaradásban van más régiókhoz képest az újgenerációs hálózatok kiépítésében. Az 5G lefedettség az Egyesült Államokban 95 százalék, az EU-ban viszont csak 72 százalék, és eközben a GDP-hez igazítva az 5G-beruházások az EU-ban alacsonyabbak, mint a világ más régióiban.

A távközlési miniszterekkel tartott múlt heti találkozón Breton figyelmeztetett a kínai gyártókkal szembeni túlzott kiszolgáltatottság kockázataira. "A fő üzenetem a tagállamok számára az volt, hogy emlékeztessem őket arra, hogy sürgősen cselekedniük kell, hogy elkerüljék a jelentős sebezhetőségek kialakulását, amelyeket nehéz lenne visszafordítani" - mondta. A brüsszeli megbeszéléseket ismerő tisztviselők a problémát az ukrajnai háború előtti, az orosz energiaellátás felé kialakult függőséghez hasonlítják. "Tudjuk, milyen az, amikor másoktól függünk" - mondta egyikük. Az EU már képes volt csökkenteni vagy megszüntetni a geopolitikai kockázatoknak való kitettségét más iparágakban, például az energiaiparban. "Ugyanezt kell tennünk az 5G hálózatok esetében is. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy olyan kritikus függőségeket tartsunk fenn, amelyek fegyverré válhatnak az érdekeink ellen."

A távközlési hálózatokba való esetleges beavatkozással kapcsolatos biztonsági aggályok nagy része a Huawei-re összpontosul. A kínai székhelyű vállalat 2009 és 2013 között több mint 600 millió dollárt fektetett az 5G-kutatásba, majd további 1,4 milliárd dollárt termékfejlesztésbe, ami az 5G-technológia éllovasává tette. Nyugati hírszerzői körökben azonban egyesek úgy vélik, hogy a Huawei szorosan összefonódik a kínai kormánnyal, és hogy berendezéseinek kritikus infrastruktúrába való beengedése veszélyt jelent a nemzetbiztonságra. A kínai törvények, pontosabban a helyi hírszerzési törvény 7. cikke szerint minden állampolgárnak és szervezetnek az állambiztonság érdekében kell eljárnia, ha felkérik.

Maga a Huawei határozottan tagadja, hogy a Kínai Kommunista Párt strómanja lenne. "A Huawei berendezéseit a kormányok és az illetékes biztonsági ügynökségek rutinszerűen és szigorú kiberbiztonsági előírásoknak megfelelően vizsgálják. Soha nem szolgáltattak bizonyítékot arra, hogy a Huawei berendezései hátsó ajtókkal rendelkeznek." - állítják. A vállalat azt is elmondta, hogy ellenzi a kiberbiztonsági kérdések átpolitizálását. "A kiberbiztonsági kockázatok értékelése az elismert technológiai szabványokhoz való ragaszkodás nélkül, vagy egyes beszállítók kizárása a rendszerből megfelelő technológiai értékelés nélkül a méltányosság és a megkülönböztetésmentesség elveinek megsértése" - áll a közleményükben.

Az EU-ban Dánia, Svédország, Észtország, Lettország és Litvánia, valamint az Egyesült Királyság már kitiltotta a vállalatot az 5G infrastruktúrájából. Portugália egy politikai fordulat keretében szintén arra készül, hogy megtiltja a Huawei számára egyes 5G-berendezések használatát. Az ország a kínai befektetések egyik legnagyobb egy főre jutó európai kedvezményezettje.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FICEK9 #4
    Nesze neked szabad piacgazdaság. Nem tudom mit csinálnak a kínaiak, de ha szabad piacgazdaság van és nem tudják bizonyítani hogy konkrétan veszélyesek a termékeik, akkor ez diszkrimináció és piacellenes. Persze általában azok szoktak a leghangosabbak lenni ilyenkor akik a maguk is benne vannak az ilyen veszélyes dolgok kereskedelmében/gyártásában, csak épp a konkurencia oldalán...szóval ha igaz is, az alternatíva se jobb, csak ott más ország befolyása lesz érvényes. Vagy kezdjék el támogatni a 6G technológiát és ugorják át a kínaiakat ezzel.
  • kvp #3
    Lesz itt meg tiltas mas kinai cegek eseteben is. Pl. az osztrak Westbahn es az OBB RailCargo is eppen most vett kinai vasuti jarmuveket. Azokban is kinai GSM-R elektronika van, szoval vicces lesz ha letiltjak oket.

    A vegso cel elvileg az, hogy az EU-nak semmilyen kozvetlen kereskedelmi kapcsolata ne legyen Kinaval, tehat a telekommunikacios szankciok csak az elso csomag, ezt varhatoan ki fogjak terjeszteni a tobbi ipari termekre es a nyersanyagokra is. A fo ok elsosorban Oroszorszag tamogatasa (mint ahogy Magyarorszag eseten is), masodsorban pedig a tajvani konfliktus, harmadsorban pedig a kinai demokracia deficit es a jogallamisag hianya.
  • Cat #2
    Magyarországon úgytudom, hogy csak a vodafone használ Huawei cuccot. Remek vásárlás volt.
  • PLaci #1