SG.hu

A Deutsche Telekom az uniós figyelmeztetések ellenére kitart a Huawei mellett

A cég csak akkor hajlandó eltávolítani a kínaiak berendezéseit 5G-infrastruktúrájából, ha a német kormány betiltja őket.

A Deutsche Telekom német távközlési cég vezetője, Timotheus Höttges az európai uniós figyelmeztetések ellenére kitart a Huawei kínai telekommunikációs vállalat 5G-berendezései mellett. Höttges a Német Iparszövetség által szervezett konferencián felszólalva jelezte, hogy szembeszáll az Európai Unióval. Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa az elmúlt hetekben aggodalmának adott hangot amiatt, hogy csak kevés EU-tagország tiltotta ki a kommunikációs infrastruktúrájából a Kínából származó berendezéseket, amelyek véleménye szerint túl magas kockázatot jelentenek az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok biztonságára. Az Európai Bizottság a múlt héten felszólította az uniós tagállamokat és telekommunikációs vállalatokat, hogy ne használják a kínai Huawei és a ZTE berendezéseit saját 5G-s mobil távközlési hálózataikban.

A Deutsche Telekom az elmúlt időszakban rengeteg berendezést vásárolt a Huaweitől 5G-hálózata kiépítéséhez. A vállalat legutóbbi éves jelentése szerint kilencvenöt százalékos lefedettség mellett 24 ezer helyszínen több mint 80 ezer antennával rendelkezik. A telepített 5G-berendezések mintegy 59 százaléka a Huaweitől származik. A Barclays által végzett kutatás 1,1 milliárd euróra teszi a Huawei-eszközök lecserélésének költségét, de korábbi jelentések szerint sokkal magasabb is lehet ez az összeg.

Höttges aláhúzta: a Deutsche Telekom nem vásárol központi berendezéseket kínai gyártóktól, és hálózata irányításában a svéd Ericsson termékeit használja a Huawei helyett, valamint a Mavenir amerikai szoftvercég által kifejlesztett termékeket is tesztel. A vállalat és a német politikai döntéshozók szerint ezek a korlátozások elegendőek ahhoz, hogy megvédjék a német távközlési infrastruktúrát a kínai kémkedéstől és szabotázstól. Höttges szerint egy elsietett döntés más iparágakra is visszaüthet. Kína Németország egyik legnagyobb kereskedelmi partnere, és a német autók, illetve szerszámgépek hatalmas felvevőpiaca. A német külügyminisztérium áprilisi közleménye szerint a Kínával folytatott kereskedelem volumene közel 300 milliárd euróra nőtt 2022-ben.


Timotheus Höttges

Ezzel szemben John Strand, a Strand Consult vezérigazgatója szerint a biztonságnak elsőbbséget kellene élveznie a kereskedelmi megfontolásokkal szemben. gy Tajvan elleni kínai invázió esetén Európa bajosan tudna szankciókat bevezetni Kínával szemben, mert Németország és más országok nagymértékben támaszkodnak a Huaweire - figyelmeztetett. Strand attól tart, hogy ahogy Oroszország fegyverként használta a gázszállítást az ukrajnai háborúban, úgy Kína is beavatkozhatna a vele szembehelyezkedő, ám kínai berendezéseket használó országok kritikus infrastruktúrájába.

A kormány szinte biztosan nem fogja betiltatni a Huaweit, legalábbis erre lehet számítani Olaf Scholz német kancellár tegnapi, Berlinben a hetedik német-kínai kormánykonzultáció után tett nyilatkozataiból. A kancellár Li Csiang kínai miniszterelnökkel tartott tájékoztatóján a két ország kapcsolatainak jelentőségét méltatva rámutatott, hogy a németországi látogatás a márciusban hivatalba lépett kínai kormányfő első hivatalos külföldi útja. Közlése szerint Németország nem érdekelt a gazdasági kapcsolatok leépítésében, nem a "gazdasági elszakadás" útját járja, éppen ellenkezőleg, a kapcsolatok bővítésére törekszik, ugyanakkor a kínai piacokhoz való hozzáférés és a méltányos versenyfeltételek kiharcolása továbbra is "kihívás" a német vállalatoknak.


Li Csiang és Olaf Scholz

Érdekesség, hogy a kancellári hivatalban tartott sajtótájékoztatón nem engedték meg az újságíróknak, hogy feltegyenek kérdéseket. A helyszínről tudósító újságírók Twitter-bejegyzései szerint a kancellári hivatal a kínai fél kérésére korlátozta munkájukat. A több német televízióban élőben közvetített eseményen Olaf Scholz arról is szólt, hogy a gazdasági és politikai kapcsolatok mellett a társadalmi szervezetek és az állampolgárok közötti kapcsolatokat is fejleszteni kell, hiszen "minél jobban megismerjük egymást, annál kisebb az esélye a félreértéseknek". "Mindannyian gyorsabban haladunk előre, ha megoszthatjuk egymással technológiánkat, méghozzá úgy, hogy nem kell tartanunk a szabadalmi jogok megsértésétől" - fogalmazott.

Li Csiang a rendhagyó tájékoztatón tett rövid nyilatkozatában és az üzleti fórumon elmondott köszöntőjében is azt emelte ki, hogy Kína készen áll "magasabb szintre emelni" kapcsolatait Németországgal. Kifejtette, hogy mindenekelőtt a gazdasági együttműködés fejlesztésére törekednek, mert a világgazdaságban nincs kellő "növekedési dinamika", de "a világ békéje és fejlődése" érdekében is fontos, hogy erősödjék két annyira "nagy és befolyásos nemzet" kapcsolata, mint a kínai és a német.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • FICEK9 #5
  Jujj, a vörös veszedelem támad...mintha hallottam volna ilyet valamikor. Kár hogy a Huawei-en kívüli termékek jelentős százaléka Made in China. Akkor most akarunk globális piacot, vagy visszaállunk a beltenyészes blokkosodásra? Az EU-nak tuti annyi lenne és csak az USA malmára hajtaná a vizet rövid távon. Hosszú távon meg a nagy amerikai nemzet(gazdaság) védelmében megindítaná a nyersanyagháborút a hősies USA...(és jöhet a fallout univerzum élőszereplős realityje a nyetflixre)
 • felemelő #4
  >Tenyleg kenytelenek lesznek betiltani az osszes kinai termeket az EU-n belul, egyebkent nem lehet levalasztani az EU piacait Kinarol.

  No és van ma valós realitása egy kínát teljesen kitiltó gazdaságnak?
  Az EU és az USA sem élné túl, ha holnaptól teljesen megszünne minden kína viszonylatú kereskedelem!
  (Persze Kína is tönkremenne)
 • Gabbbbbbbbbbbb #3
  >Tenyleg kenytelenek lesznek betiltani az osszes kinai termeket az EU-n belul, egyebkent nem lehet levalasztani az EU piacait Kinarol.

  Ebben van igazság, de előbb lesz Hunbye, minthogy ez bekövetkezzen.
 • kvp #2
  Ez is a magyar miniszterelnok hibaja lesz, mint nallunk a vodafone huawei-s halozata. Vagy orosz befolyas a nemet politikaban... Tenyleg kenytelenek lesznek betiltani az osszes kinai termeket az EU-n belul, egyebkent nem lehet levalasztani az EU piacait Kinarol.
 • Gabbbbbbbbbbbb #1
  Inkább Huawei, mint Kaon. /s