Gyurkity Péter

Még durvábbak a Huawei elleni szankciók

Már a hálózati felszereléseket sem lehet bevinni az USA-ba, összesen 5 cég ellen léptek.

A Huawei az elmúlt hetekben egy kifejezetten erős telefonnal csábította a vásárlókat, igyekezvén legalábbis részben visszaszerezni a korábban elvesztett piaci pozíciókat. Az amerikai illetékesek nyilván éppen ez ellen dolgoznak, most egy újabb döntést hoztak, amely már a hálózati felszereléseket is hátrányosan érinti.

A szövetségi kommunikációs bizottság (FCC) közölte a nyilvánossággal, hogy további szankciókat hoztak meg, többek között a Huawei és a ZTE ellen, amelyek hagyományosan erős pozíciókkal rendelkeztek az amerikai piacon. Korábban elsősorban magukat a hordozható készülékeket célozták meg ezen intézkedésekkel, ezzel sikerült is alaposan visszaszorítani a szerintük nagyon veszélyes kínai befolyást, most azonban a hálózati felszereléseket is bevonták ebbe a körbe, amelynek lehetőségét eredetileg még 2021 júniusában említették meg. A jelek szerint most ért véget a belső vita, a múlt hónapban elküldött javaslatot sikerült átvinni, így innentől kezdve még több megoldás importja válik lehetetlenné, legalábbis legális úton.

A hírközlési hatóság elnöke, Jessica Rosenworcel közölte, hogy "az új szabályok fontos részét képezik azoknak a lépéseknek, amelyek védelmet nyújtanak az amerikai embereknek a nemzetbiztonsági fenyegetésekkel szemben, ide értve a távközlést is". A hírközlési hatóság (FCC) elnöke a múlt hónapban terjesztette szabályozási javaslatát a testület másik három tagja elé, akik azt egyhangúlag hagyták jóvá.

A pontosság kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a fenti két gyártó mellett másik három céget is érint a mostani lépés, ez utóbbiak pedig már közvetlenül összefüggésbe hozhatók a kínai megfigyelési eszközök tömeges gyártásával. A Dahua Technology például kifejezetten erre fókuszál, a Hangzhou Hikvision Digital Technology a videó-megfigyelési megoldásokra, a Hytera Communications pedig a telekommunikációs eszközökre, azok előállítására és értékesítésére koncentrál, így ez indokolja a kör kiterjesztését. Nem csak az új eszközök engedélyezését tiltják, hanem behozatali és értékesítési tilalmat vezetnek be.

"Az USA-ban most bejelentett szankciók nem jelentenek újdonságot a Huaweire nézve – a vállalat szinte összes eszközére vonatkozóan ezek 2019 óta vannak érvényben –, ezek további vállalatokra vonatkoznak. Mivel évek óta semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a Huawei bármilyen biztonsági fenyegetést jelentene az Egyesült Államoknak, a Huawei-jel szembeni vádaskodások egyértelműen geopolitikai indíttatásúak. A vállalat a világ több mint 170 országában és régiójában van jelen, és mindenhol a nemzetközi és helyi jogszabályokat szigorúan betartva végzi tevékenységét." - közölte a Huawei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #2
    Rosszabb, e-pénisz :DD
  • end3 #1
    Mocskos világuralmi protekcionizmus! (Nehogy véletlenül is élni hagyd a világon sikeresen élni akaró más nemzeteket!)