Gyurkity Péter

Saját chipeket fejleszt a Huawei

A leánycég fejlettebb chipeken dolgozik, hogy életben tartsák a termékvonalat.

A Huawei az elmúlt hetekben is többször szerepelt híreinkben, beszámoltunk például arról, hogy durvulnak a nyugati szankciók, eközben pedig a cég modern technológiával igyekszik újítani. Most már a soron következő telefonon dolgoznak, amely még nyugati chipre épülne, viszont eközben készülnek a saját alternatívával.

A napokban külsős forrás jelezte, hogy házon belül már megindult a munka a fejlett chipek kidolgozásán, Ez azért számít fontos tényezőnek, mert a legutóbbi (és a készülőben lévő) szigorítások miatt hamarosan a megmaradt források is elapadhatnak, a Biden-adminisztráció ugyanis azon dolgozik, hogy még a kizárólag a 4G-t támogató Snapdragon 8+ Gen 1 chipeket is távol tartsák a cégtől. Ez a típus, amely a legutóbb bemutatott erős telefonban is helyet kapott, várhatóan a soron következő készülék, a P60 erejét is szolgáltatja majd, bár az is előfordulhat, hogy egy hasonló módon lekorlátozott Snapdragon 8 Gen 2 kap majd helyet a burkolat alatt.

A kínai gyártók számára komoly problémát jelent a modern gyártástechnológia átvétele, annak bevezetése, az első számú szereplőnek számító SMIC ugyanis még a 12-14 nanométeres kategóriában jár, az ennél jobb berendezések pedig szintén nem érkezhetnek meg az országba, legalábbis hivatalos úton. A holland ASML nem kapta meg az ehhez szükséges engedélyeket, ezért most a kínai cégek komoly erőt fordítanak a hasonló megoldások kifejlesztésére, amihez viszont a pénz mellett nyilván idő is kell. Az SMIC ugyan 7 nanométeres chipek előállítását is megoldotta, ezeket viszont kizárólag a kriptobányászatra lehet alkalmazni, a telefonok megfelelő kiszolgálásához nem elegendőek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Huawei leánya, a HiSilicon, pontosan mikor tud majd előrukkolni a fejlett telefonos chipekkel, a nyugati szankciók egyhamar nem tűnnek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #1
    A szankciók helyett okos kooperációval elérték volna, - ahogyan az Apple is bent tudott maradni a piacon, a kínaiak által igényelt, "rettenetesen titkos" forráskódok átadása mellett is, és az nem rengette meg az üzletet... - (Ugyan úgy bent lettek volna kínai eszközökben, mint a kínaiak a nyugatiakban. Onnan csak a kreativitás a határa a "mihez kezdésnek".)

    Sajnos a konfrontációs modellben, - az egy világrend erőltetésével, - a kreativitás határát a atombombák és az emberiség világméretű, rövid idő alatti kipusztítása fogja jelenteni.

    Együttműködés és együttműködés! Az emberiségnek erre van szüksége a megmaradáshoz és a fejlődéshez. (Nem a naponta szétlőtt városokra, hadianyagokra, körmönfont, egymás elleni politikai, tettleges titkosszolgálati, kiberháborús akciózásokra. Gyorsan be kéne fejezni ezt, mert a rossz vég garantált.)