SG.hu

Életeket veszélyeztet, ha nincsenek hírek a Facebookon

Kanadában erdőtüzek tombolnak, de a Meta letiltotta a hírek megosztását. Emberek ezrei menekülnek az ország észak-nyugati tartományából, ezért a kormány felszólította a céget, hogy vonja vissza azt a tilalmat, amely megakadályozza, hogy a kanadai felhasználók híreket osszanak meg a közösségi hálózatokon.

Kanada tavaly egy olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi a hírszervezetek számára, hogy tárgyalásokat folytassanak a techóriásokkal, hogy fizetést kapjanak a platformjaikon megosztott cikkekért. Mivel a Meta nemhogy fizetni, de erről még tárgyalni sem hajlandó, júniusban elkezdte blokkolni a hírlinkeket a Facebook és Instagram kanadai felhasználói számára. A törvény életbe lépése előtti azonnali intézkedés felbosszantotta a kanadai hatóságokat, amelyek a cég platformján is közzé akarják tenni tájékoztatásukat az evakuálási információkról, mert az ország távoli részén a közösségi média kulcsfontosságú a hírek terjesztésében.

"Amit a Meta jelenleg tesz, az elfogadhatatlan" - nyilatkozta Pablo Rodriguez, Kanada közlekedési minisztere. "Azt tapasztaltuk, hogy a vészhelyzet során a kanadaiak nem jutottak hozzá a számukra fontos információkhoz. Ezért arra kérem a Metát, hogy vonja vissza a döntését, és tegye lehetővé, hogy a kanadaiak hozzáférhessenek a hírekhez a platformjaikon." Nyugat-Kanadában nagyon gyorsan terjednek a tüzek, a hatóságok szükségállapotot hirdettek Kelownában, a Vancouvertől 170 mérföldre keletre fekvő 150 ezer lakosú városban. A kormány korábban Yellowknife mind a 20 000 lakosát felszólították, hogy az erős szél miatt helyi idő szerint péntek délig hagyják el a várost. Néhányan repülővel, mások autóval mentek.


Buszokra várakozók Yellowknife-ban, mind a 20 ezer lakosnak el kell hagynia a települést

A Meta hírmegosztási tilalma a legújabb fejleménye annak az évek óta tartó harcnak, amelyet világszerte folytat a cég azon szabályozási javaslatok ellen, amelyek lényege, hogy a közösségi médiavállalatok fizessenek a médiaipar tartalmaiért, azok részesedjenek a híreik mellé kerülő reklámpénzekből. A Meta szerint azonban a hírtartalmakból származó bevételek arányát túlbecsülik, és azzal érvel, hogy a platformjaikon megjelenő sztorik miatt nő a lapok előfizetőinek száma és olvasottsága.

"A Meta meggondolatlan döntése, hogy a törvény hatályba lépése előtt blokkolja a híreket, sérti a létfontosságú információkhoz való hozzáférést a Facebookon és az Instagramon" - írta Pascale St-Onge, a kanadai örökségvédelmi miniszter az X-en, korábbi nevén Twitteren. "Felszólítjuk őket, hogy még ma állítsák vissza a hírmegosztást a vészhelyzettel szembenéző kanadaiak biztonsága érdekében. Most több információra van szükségünk, nem kevesebbre". Yellowknife városának Facebook-oldala arra szólította fel a lakosokat, hogy az erdőtűzzel kapcsolatos friss hírekért keressenek rá a Google-on a CPAC kanadai műsorszolgáltató tulajdonában lévő honlapra. "A közelmúltbeli jogszabályi változás miatt a város nem tudja megosztani a linket, mivel ez egy médiaforrás" - írta az önkormányzat.

Catherine Tait, a CBC és a Radio-Canada elnöke és vezérigazgatója szerint az országos közszolgálati műsorszolgáltató egyike azon kevés lehetőségeknek, amelyek révén az érintett területek lakói a kormányzati hírközleményeken vagy a vészhelyzeti figyelmeztetéseken túl tájékozódhatnak a történésekről. A CBC Northwest Territories Facebook-oldalának 41 000 követője van, miközben a terület lakossága körülbelül 46 000 fő. A régió távoli fekvése miatt a hírszervezetnek néha nehéz elérni az ott élőket. Ebben segítette a Facebook, amely "aránytalan szerepet játszik az információink megosztásában" - véli Tait. "Ez olyan, mintha elvennék a telefonodat, vagy a rádiódat" - mondta Tait a tilalomról. A vezérigazgató megjegyezte, hogy szervezete az őslakosok nyelvén szolgáltat híreket, a közösségi hálózatok pedig kulcsfontosságúak a fiatalabb népesség elérésében. Tait elmondta, hogy arra kéri a Metát, hogy legalább addig vonja vissza a tilalmat, amíg az erdőtüzek okozta veszély el nem múlik.

Andy Stone, a Meta szóvivője közleményben tudatta, hogy "a kanadai emberek továbbra is használhatják technológiáinkat, hogy kapcsolatot teremtsenek közösségeikkel és hozzáférjenek a hiteles információkhoz, beleértve a hivatalos kormányzati szervek, a sürgősségi szolgálatok és a nem kormányzati szervezetek tartalmait". A News/Media Alliance elnöke, Danielle Coffey, akinek csoportja a kanadai új törvényhez hasonló javaslatokat szorgalmazott, azt mondta, hogy a Metának a válság fényében fel kellene oldania a tilalmat. "Amikor a világjárvány kitört, a mi újságjaink levették a fizetős falat, mert úgy gondoltuk, hogy ez a közfeladatunk" - mondta, hozzátéve, hogy a Meta ezzel szemben "sebészi precizitással vágja ki a híreket és a kritikus információkat egy üzleti döntés miatt".


A Meta Ausztráliában és Kaliforniában is nagyon küzd hasonló bevételmegosztási javaslatok ellen. 2021-ben Ausztráliában a Google-vel együttműködve szintén letiltással reagáltak, de ott egy héttel később megegyezés született a cég és a kormány között. A megállapodás lényege az volt, hogy a paragrafusban nem nevezték meg a cégeket, de a kijelölés hallgatólagos fenyegetése alatt mind a Meta, mind a Google külön-külön megállapodott egy sor ausztrál médiavállalattal. 30 kereskedelmi megállapodás körülbelül 200 millió dollár bevételt hozott a hírszervezetek számára. A kanadai törvény nem rendelkezik ilyen rugalmassággal, tehát míg az ausztrál kormány hagyott magának mozgásteret a tárgyalásokra, a kanadai kormány nem.

"Az üzleteket a saját feltételeik szerint, egyénileg kötötték, privát módon eldöntve, hogy ki kap és ki nem kap pénzt, és az egyes csatornák mennyit. És a kormányt egyáltalán nem vonták be." - nyilatkozta Alfred Hermida, a Brit Kolumbiai Egyetem médiaprofesszora. Hermida szerint mind a Meta, mind a Google számára nem a pénzről van szó, hanem a szabályozás elvéről és arról, hogy ez precedenst teremthet más joghatóságokban. Hermida szerint a Meta attól tart, hogy ha beleegyezik a kanadai törvénybe, akkor más helyeken is nyomást gyakorolnának rá. "Ez nem egy kanadai, hanem egy globális történet" - mondta. "Tekintettel arra, hogy más országok és helyek is vizsgálják ezt a kérdést, a Meta és a Google nem akar olyan helyzetbe kerülni, hogy precedenst teremtsenek, mondván: 'Igen, elfogadjuk ezt a törvényt, és betartjuk'."

A washingtoni törvényhozók más irányba tapogatóznak, kivételt akarnak tenni a versenytörvényben a kiadókkal, és engedélyezni, hogy azok összefoghassanak és együttesen tárgyalhassanak a technológiai óriásokkal tartalmaik terjesztéséről. Sem a kaliforniai javaslat, sem a trösztellenes törvényjavaslat nem került még elfogadásra a kongresszusban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #11
    igen, gyors.

    "ha helyi hireket akarsz hallani, a kozossegi medianak gyakorlatilag nincsen alternativaja."
    ebben az a gond, sok esetben a véleményt írnak le és nem hírt.
  • bdzsana #10
    Ez itthon tök jó lenne ahol már egy évtized óta valamilyen vészhelyzet van. Ingyen propaganda. Hogy nem találták még ezt ki.
  • kvp #9
    Nem jol kezelik a helyzetet. Torvenybe kellene iktatni, hogy a kormany veszhelyzeti kommunikaciojat koteles minden kommunikacios szolgaltatas tovabbitani. Mindezt ingyenesen, azonnal es barmilyen szures nelkul.

    Ha van egy kis eszuk, akkor ez kesobb is maradhatna, hiszen onnantol csak a kormany tudna hireket megjeleniteni a feluleteken, mig minden kereskedelmi hirforras blokkolt maradna. Ez tokeletes megoldas lenne a kanadai kormany szamara.
  • Sequoyah #8
    Kamu vagy nem, a Facebookon a leggyorsabb az informaciomegosztas, ami egy ilyen helyzetben fontosabb mint a pontossag.

    Ha tortenik valami baleset peldaul a kornyekeden, hova kerul leggyorsabban ki az informacio? Kb 10 percen belul ki van posztolva, gyakran hamarabb minthogy a rendorok odaernenek. Az ujsag, vagy barmifele kozpontositott kormanyzati hirforras szamara ez inkabb orak kerdese, ha egyaltalan aznap megtortenik.

    Mivel manapsag a helyi hirportalok haldokolnak, vagy akar ki is haltak, ha helyi hireket akarsz hallani, a kozossegi medianak gyakorlatilag nincsen alternativaja.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2023.08.22. 01:32:19
  • Sequoyah #7
    Szoval hogy ha te nem hasznalod, akkor automatikusan mindenki idota aki hasznalja. Na ez csak az igazan idiota hozzaallas, mintha a te velemenyed lenne a mervado, amihez mindenki mast merni kell:D
  • RJoco #6
    Ez van akkor, amikor visszanyal a fagyi.
    Bár nem vagyok meta párti, de most remélem, hogy kitartanak a döntés mellett.
    Megmutatja a világnak, hogy az emberek mennyire is függők.
    A kormánynak úgy kellett volna kezdenie, hogy elvetik a tervezetet, ha visszaállítják a megosztást.
    Amúgy is, mit akarnak a cégek? Ingyenlóvét. Ez is azt mutatja, hogy, ha nincs platform, ami terjessze, akkor csúnyán esik a látogatottságuk. Még inkább nekik kellene fizetni a reklám miatt.
  • Kotomicuki #5
    - A "kanadai" kormány sem érzi "feladatának" az állampolgárok (érdekeinek a) védelmét: uo utálatnak "örvend" a köz szemében, mint bármelyik másik "nyugati".

    - Amikor a fagyi visszanyal: nem t'om m'ér' lepődik meg édeshegy, amikor a mindenért pénzt kérünknek (túlzottan is) lelkes híve és amilyen joggal/jogtalanul ő követel, olyan joggal/jogtalanul követelnek tőle is.
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    >az állam fő feladata az állampolgárok védelme.

    Így van, de ilyen alapon akár be lehetne tiltani Facebook-ot. Tanítsák meg iskolában és közmédiában, hogy sajnos a Facebook hírek nem alkalmas és sosem volt alkalmas arra, hogy onnan tájékozódjunk.

    Aki meg ugye akar tájékozódni, az nem fogja ezt az ingert feladni, csak azért mer Facebook Híreknek annyi.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2023.08.21. 18:01:08
  • Macropus Rufus #3
    ezt értem, de azért az fb lévő infók nagyon nagy része kamu, vagy hülyeség esetleg mindkettő. Eléggé gáz - sztem - ha egy kormány egy ilyen oldalon akar tájékoztatni. Ez kb. olyan mind ha egy bulvár újságban jelennének meg komoly, állampolgárokat érintő hírek és csak ott.
    Nem lenne egyszerűbb ha lenne a kormánynak egy saját programja, amit az egyorrú feltelepít az eszközére és ott kapja a veszélyhelyzeti infókat?
    Még mindig hitelesebb lenne mint a facebook-on megosztani dolgokat.
  • Cat #2
    Meglepődnél mennyien csak és kizárólag onnan tájékozódnak. És jobb helyeken (nem Magyarországon...) az állam fő feladata az állampolgárok védelme.