SG.hu

EU: meg kell jelölni az MI által létrehozott, álhírek terjesztésére alkalmas tartalmakat

Az álhírek elleni küzdelem részeként meg kell jelölni a mesterséges intelligencia által létrehozott, dezinformáció terjesztésére alkalmas tartalmakat - jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja.

Vera Jourová brüsszeli sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a mesterséges intelligenciát alkalmazó rendszereket működtető cégek feladatának kell lennie, hogy az Oroszországból származó álhírek és dezinformáció elleni küzdelemre irányuló intézkedéscsomag részeként felcímkézzék a generált tartalmakat a felhasználók tájékoztatása érdekében. Azoknak a vállalatoknak, melyek a mesterséges intelligenciát integrálják szolgáltatásaikba, biztosítékokat kell beépíteniük rendszereikbe, hogy a szolgáltatásokat ne használhassák fel ártó célokra - mondta. "A mesterséges intelligencia által létrehozott, álhírek terjesztésére alkalmas szolgáltatásokat működtető cégeknek olyan technológiát kell bevezetniük, amely felismeri az ilyen tartalmat, és megjelöli őket a felhasználók tájékoztatására" - fogalmazott.

Azt szeretnék, ha a felhasználó "világosan láthatná", hogy a tartalmat nem valódi emberek állították elő, és olyan szavakkal lenne felcímkézve, mint például "itt a robot beszél". Jourová szerint a közösségi médiavállalatoknak szabályozniuk kellene a mesterséges intelligencia potenciális "sötét oldalát", amely képes arra, hogy másodpercek alatt hamisítson meg vagy hozzon létre eseményeket és hangokat. Tíz nappal ezelőtt találkozott a Google vezérigazgatójával, Sundar Pichai-val, és megkérdezte tőle, hogy cége rendelkezik-e olyan technológiával, amely képes felismerni az álhíreket. "A válasza az volt: Igen, de még tovább fejlesztjük a technológiánkat" - mondta.

Az orosz dezinformáció elleni küzdelemre irányuló szélesebb körű erőfeszítés részeként az EU arra is felkérte a Facebookot és másokat, hogy fordítsanak több erőforrást a kisebbségi nyelvű tartalmak tényellenőrzésére, valamint Kelet-Európára ahol az orosz dezinformációs kampányokat fenyegetésnek tekintik. "Ez nem a szokásos üzletmenet része. Az oroszok azt akarják elérni, hogy aláássák a közvélemény támogatását az Ukrajnát támogató polgáraink körében" - mondta Vera Jourová. "Egyszerűen meg kell védenünk az érdekeinket, a demokráciánkat; meg kell védenünk a - mondhatom így - harcunkat és a háborút is, mert amit mi teszünk, az az, hogy támogatjuk az ukránok a háború megnyerésére vonatkozó igényét".


Jourová szerint azok a vállalatok - köztük a Google, a Microsoft és a Meta -, melyek csatlakoztak az EU félretájékoztatás leküzdésére létrehozott magatartási kódexéhez, júliusban jelentést kell tenniük a mesterséges intelligencia által lehetségesen terjesztett dezinformáció kezelésére bevezetett biztosítékokról. "Sokszor mondtam már, hogy a szólásszabadság védelme a fő feladatunk, de amikor a mesterséges intelligencia alkotta tartalom előállításáról van szó, nem látom, hogy a gépeknek joguk lenne a szólásszabadsághoz". Az Európai Bizottság azt szeretné, ha az MI-jelölési rendszer a lehető leghamarabb működne.

A Twitter múlt héten mondta fel a vonatkozó uniós kódex szerinti együttműködését, és az alelnök arra figyelmeztette az amerikai közöségi oldalt, hogy a közeljövőben szabályozási ellenőrzésre számíthat. "A kódex elhagyásával a Twitter nagy figyelmet keltett, és a konfrontációt választotta. Úgy gondoljuk, hogy ez hiba volt a Twitter részéről. A Twitter a nehezebb utat választotta" - fogalmazott az uniós biztos, majd hozzátette: határozottan és sürgősen ellenőrizni fogják, hogy az amerikai cég tevékenysége megfelel-e az új digitális szolgáltatásokról szóló, augusztus 25-én hatályba lépő uniós szabályozásoknak. A 2018-ban indított önkéntes kódexhez 44 online platform csatlakozott, és a Twitter az egyetlen jelentős platform, amely eddig kilépett belőle. Sokan úgy vélik, hogy a bizottság nem fog habozni, hogy példát statuáljon a Twitterrel, hogy megmutassa, a DSA-nak van foga.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Az ilyen tartalmakat csak a keszito jelolheti meg, mert o tudja mi az ami generalt. Na most ha alhir, akkor nem fogjak onkent megjelolni.

    Az alhirek MI-vel torteno felismerese pedig automatizalt cenzurat jelent, ahol nem attol fugg, hogy mi az alhir hogy tenyleg az, hanem attol mit adnak meg a cenzorok mint szurendo tartalmat. Ez akar az igazsag is lehet.

    A generalt tartalmakat nem lehet MI-vel sem felismerni. Lasd az esetet, amikor a chatgpt altala generaltnak hazudta egy vegzos evfolyam munkainak felet. Ezek utan szinte biztos, hogy nincs olyan szoftver ami kepes felismerni egy szintaktiailag es szemantikailag is helyes szovegrol, hogy ember vagy szoftver generalta.

    A cikkben szereplo politikus vagy lathatoan nincs tisztaban a valosaggal vagy csak a teljes online cenzurat akarja bevezetni fu alatt. Esetleg mindketto.