SG.hu

400 ezer hajtogatás után adta meg magát a Samsung legújabb telefonja

Egy YouTuber egy héten át folyamatosan ki-be nyitogatta a Galaxy Z Flip 5-öt, hogy lássa, mikor törik el. 400 ezer össze- és széthajtogatás kellett ahhoz, hogy a Samsung legújabb flip-telefonja végül megadja magát, azaz több mint kétszer annyi hajtogatási ciklust élt túl, mint a Motorola Razr Plus. A teszt végére a telefon kijelzőjén egy rózsaszín csík húzódott végig a jobb oldalon.

Mrkeybrd kíváncsi volt rá, hogy a Samsung legújabb összecsukható telefonja, a Galaxy Z Flip 5 vajon hány kinyitást ér túl. A YouTuber most már tudja a választ: 401 146. Az, hogy a telefon 400 000 hajtogatást kibír azt jelenti, hogy a telefon több mint 10 évnyi használatot is túlél, ha naponta körülbelül 100-szor hajtogatjuk ki és be. Csatornáján augusztus 2 óta a mai nappal bezárólag egy livestreamet futtatott, amelyen a telefont folyamatosan hajtogatta egy sor tesztelő. Kezdetben a Samsung összecsukhatóját a Motorola nemrég megjelent Razr 40 Ultra készülékével hasonlították össze, de a Motorola képernyője "mindössze" 126 266 ciklus után meghalt. A 126 266 összehajtás elméletileg valamivel kevesebb mint 3,5 évnyi használatot jelent, ha naponta 100-szor nyitod és csukod a telefont, de mindenképpen azt jelenti, hogy nem olyan tartós, mint a Samsung konkurens készüléke.

Mrkeybrd tesztje aligha olyan tudományos, mint az a fajta robotizált nyitogatás, amelyet a Samsung a Flip 5 és Fold 5 promóciós anyagaiban mutogat, de az biztos, hogy valós felhasználás. A kísérlet során a nyitogatások sebessége és ereje nagymértékben eltért egymástól, de hát az emberek valóban így használják a készüléküket. "Ezt a livestreamet nem szponzorálja és nem befolyásolja a Samsung és a Motorola" - olvasható a videó alatt.


A Samsung összehajthatója szakaszokban adta meg magát. Körülbelül 223 000 hajtogatás után meghibásodott a telefon zsanérja, és mielőtt Mrkeybrd hivatalosan is véget vetett volna a tesztnek, látható volt, hogy a telefon magától kinyílt. A Flip 5 azonban nagyjából használhatónak tűnt egészen a 400 000-es értékig, amikor vízbe merítették, majd lisztbe és tojásba borították. (Az olajban kirántás kimaradt.) A zsanérja ezután egyre használhatatlanabbnak tűnt, és a YouTuber akkor vetett véget a kísérletnek, amikor a képernyő jobb oldalán egy rózsaszín csík jelent meg. A további próbák között szerepelt a telefon melegítése, valamint a víz alatt történő kinyitás és összehajtogatás.


A Samsung flip-telefonja IPX8-as IP-besorolással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a vízbe merülés ellen védett, de a por ellen nem. Nagyon valószínűnek tűnik, hogy a liszt szerepet játszott a telefon törésében. Egy tavalyi hasonló teszt során Mrkeybrd 418 500 alkalommal hajtotta össze és nyitotta ki a Galaxy Z Flip 3-at, mielőtt véget vetett a kísérletnek. A Z Flip 3 jóval korábban nem tudott magától csukva maradni, mint a teszt hivatalos vége, amely szintén magában foglalta a vízbe merítést, valamint a porba és homokba borítást is. Van tehát némi értelmezési lehetőség annak eldöntésében, hogy hány hajtogatást "élhet túl" egy összehajtható készülék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #5
    "Az atlag nyitasi ertek 150 naponta, azoknal akik ilyen nyithatot vesznek kb. 200-300."
    nem életszerűek az adatok. 150 nyitás és csukás kb. 10 percenként (9,6 percenként egy kinyitás-becsukás) 24 órán át folyamatosan. Mint ahogy a tesztben lévő 100 kinyitás-becsukás is irreális, de a tesztnek az volt a lényege, hogy a hiba hamar kijöjjön.
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2023.08.14. 17:14:07
  • kvp #4
    Egyertelmu, hogy a cikkben leirt elettartam csak akkor mukodik, ha a hajlo feluletet nem erintgeti es nyomodja a tulaj. Vagy hajlitgatja vagy tapogatja, de a ketto egyutt jelentosen leroviditi az elettartalmat. Azt kellene kiszamolni, hogy hany erintes szamit egy kihajtasnak a kijelzo szamara.

    "Én senkinek nem ajánlom hogy vegyen kihajthatós telefont."

    Szerintem sem eri meg, ha nagy kijelzo kell akkor tablet, de ha sok penze van a user-nek, de nem akar plusz kijelzot es aksit cipelni, akkor nyugodtan evente eldobhatja a hajtogathatos keszuleket es vehet ujat.
  • Mertos #3
    Az lehet, hogy a zsanér ennyit bír, de nálam egy év után a Flip3 zsanérja már érzésre nem úgy működik mint új korában (kicsit laza). Természetesen a fólia feljött, most éppen szervizbe van fólia cserén. Én senkinek nem ajánlom hogy vegyen kihajthatós telefont. Ha nagyon kell valakinek a nagy kijelzőméret miatt, akkor max a Fold-ot.
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Látszik, hogy nem vagy képben. A probléma a kijelzőt védő műanyagfólia és hajlítható üveg! Abban a pillanatban, ahogy valahol felgyűrődik a fólia széle masszív törésveszély van, mert a legkisebb hajszálkarc is drámain rontja az üveg hajlíthatóságát és extra könnyen törővé teszi azt. Törött kijelzőre Samsung nem vállal garanciát, legalábbis nem tudok róla, majd kijavít valaki, ha tévednék. "B***sra" vágott körömmel, hímes tojásként kezelve a készüléket sem feltétlen reális egy év, nemhogy kettő. Leejtésről ne is beszéljünk, mert ugye hagyományos telefon tokban ritkán törik össze..
  • kvp #1
    Az atlag nyitasi ertek 150 naponta, azoknal akik ilyen nyithatot vesznek kb. 200-300. Ez 2-3 ev mielott a zsaner szetesik es 4-6 ev mielott a kijelzo. Ha tenyleg keveset hasznalja a tulaj, akkor akar 8-10 is lehet. Tehat az elvart 3 ev normal hasznalat az kb. megvan, utanna ugyis megadja magat a beragasztott aksi. Ez hasznalhato, mar csak a zsaner koruli torzitast es a jol tapinthato hullamot kellene megoldaniuk a kijelzoben...