Berta Sándor

Új európai adatvédelmi rendszert mutatott be a TikTok

A kínai cég igyekszik bizonyítani, hogy komolyan veszi a területet.

Február végén közölte Rich Waterworth, a TikTok európai működésért felelős általános igazgatója, hogy a céljuk az, hogy bővítsék az európai adattárolást. Előrehaladott szakaszban vannak egy második írországi adatközpont tervének véglegesítésében és tárgyalásokat folytatnak egy harmadik európai adatközpont létrehozásáról is, amely kiegészíti a tervezett írországi működésüket. Most a TikTok bejelentette a Project Clover nevű új adatbiztonsági rendszerét, amelynek megalkotására a törvényhozók növekvő nyomása közepette valósult meg az Atlanti-óceán mindkét oldalán.

A TikTok megerősítette, hogy idén megkezdi az európai felhasználói adatok helyi tárolását és az áttérés 2024-ig folytatódik. A lépés részeként a társaság azt is megerősítette, hogy hamarosan megnyit egy második adatközpontot Írországban, egy harmadikat pedig a norvégiai Hamar régióban. Ezeket az adatközpontokat egy meg nem nevezett harmadik fél fogja üzemeltetni.

"Mi egy megfeleléspárti vállalat vagyunk. Mondja el, mik a problémák, aztán dolgozzunk együtt a megoldásokon. Ez volt a megközelítésünk az Amerikai Egyesült Államokban és mindenhol. A mi megközelítésünk nagyon is nyitott a kormányok, a szabályozó hatóságok és a szakértők felé, hogy tanácsot adjanak nekünk, hogyan tehetnénk ezt még hatékonyabban" - jelentette ki Theo Bertram, a TikTok kormányzati kapcsolatokért és közpolitikáért felelős alelnöke. A cég hangsúlyozta továbbá, hogy csökkentené az adatok külföldre történő továbbítását és az alkalmazottak hozzáférését a felhasználói adatokhoz a társaságon belül.

Érdekesség, hogy a TikTok hasonló stratégiát folytatott az Amerikai Egyesült Államokban Project Texas néven azért, hogy megpróbálja megnyugtatni a vele szemben ellenséges helyi törvényhozókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #4
  "Erre van az a mondas, hogy akinek nincs titkolni valoja a kinai kommunista munkaspart elol, annak nem kell aggodnia az adatai miatt."
  aha... az információ hatalom. És ez létező mondás. Sosem tudhatod, hogy egy látszólag ártalmatlan videód/szöveged kontextusából mikor emelnek ki 5 mondatot ami az állásodba fog kerülni.
 • FICEK9 #3
  Adatgyűjtés helyben, ez jó :D! Minek Kínába vinni az összegyűjtött iszonyatos mennyiségű adatot, ha az EU és az USA nem hogy engedi, de még kötelezi is őket hogy a kerítésen belül kémkedjenek az emberek után. Nekik úgy is csak a már feldolgozott adatokra van szükségük, nem az összegyűjtöttre. Aztán ha a helyi titkosszolgálatoknak is jut belőle akkor az egy win-win szitu. Nekik nem kell befektetni az infrastruktúrába és könnyebben le is tagadhatják hogy miből dolgoznak, a kínaiak meg úgyis mindig kémkednek, már meg se rezzen rá senki, hisz kaptak eddig is az adatokból azok akik tehetnének ellenük.
 • kvp #2
  "és ha valakik akkor ők tudják, hogy mi hová megy..."

  Erre van az a mondas, hogy akinek nincs titkolni valoja a kinai kommunista munkaspart elol, annak nem kell aggodnia az adatai miatt.

  Egyszerubb ugy tekinteni az internetes tevekenysegekre, mint egy hirdetotablara. A nepszeru rendszerekben levo lyukak miatt mindenki tudhat mindenrol, tehat csak olyan informaciokat szabad kozolni, amit az osszes szomszed, munkatars vagy szembejovo jarokelo is tudhat. Nem veletlen, hogy a legtobb milliardos nem hasznal semmilyen internetre kotott keszuleket, csak akkor ha szandekosan publikalni akar valamit magarol.
 • Macropus Rufus #1
  "A cég hangsúlyozta továbbá, hogy csökkentené az adatok külföldre történő továbbítását és az alkalmazottak hozzáférését a felhasználói adatokhoz a társaságon belül."
  ez nem lesz elég... nem csökkenteni, hanem megszüntetni kellene. Am. milyen cég az olyan ahol még a saját alkalmazottak is be vannak parázva a cég adatkezelésétől?

  https://sg.hu/cikkek/it-tech/146410/a-tiktok-munkatarsai-is-aggodnak-a-szemelyes-adataikert

  és ha valakik akkor ők tudják, hogy mi hová megy...