SG.hu

Az Amazon szerint ők egy kis cég, a németek ezt vitatják

2022 júliusában a német versenyhivatal, a Bundeskartellamt megállapította, hogy az Amazon nagyfokú, piacközi jelentőséggel bír a verseny szempontjából, ami a német versenytörvény (GWB) értelmében szigorúbb szabályozási rendszert von maga után. Az amerikai cég ezt vitatta, ezért bíróságon támadta meg a döntést. A német szövetségi bíróság első értékelésben arra a következtetésre jutott, hogy az Amazon szabályozó hatóság általi "piacdomináns" minősítése nem sérti az uniós jogot vagy a német alkotmányt.

A német trösztellenes hatóság, a Bundeskartellamt 2022 júliusában azt állapította meg, hogy az Amazon a verseny szempontjából nagy piacközi jelentőséggel bír, ami a német versenytörvény értelmében szigorúbb szabályozási rendszert von maga után. A GWB a Bundeskartellamtot erősebb hatáskörrel ruházza fel az e különleges visszaélés-ellenőrzési rendszer alá tartozó vállalatokkal szemben, többek között megtiltva nekik bizonyos gyakorlatok folytatását. Az Amazon mellett a törvény hatálya alá tartozó vállalatok a Google Alphabet, az Apple és a Meta.

Az Amazon azonban megtámadta a német hatóság döntését, arra hivatkozva, hogy annak jogalapja nincs összhangban az uniós joggal és a német alkotmánnyal. Ez az első nagy technológiai vállalat, amely megtámadta ezt a kijelölést. "Nem értünk egyet a Bundeskartellamt értelmezésével az összetett új jogszabályról, és fellebbezést nyújtottunk be" - mondta az Amazon szóvivője. Az Amazonnak különösen a GWB 19a. paragrafusával van baja, amelyet a technológiai óriások gyakorlatának célba vételére terveztek. A vállalat szerint a rendelkezés sérti az uniós jogot, különösen a digitális piacokról szóló törvényt - az EU legfőbb fegyverét a technológiai óriások piaci erejének kezelésére. A bíróság most közzétett első értékelése azonban arra a következtetésre jutott, hogy a GWB 19a §-a nem sérti sem az uniós jogot, sem a német alkotmányt. A bíróság továbbá kijelentette, hogy nem tervezi az Európai Bíróság (EB) bevonását az ügybe.

Az előzetes ítélet a GWB alkalmazásának lehetséges akadályaira vonatkozott, nevezetesen az uniós e-kereskedelmi irányelvvel és a belső piacon a kereskedelem technikai akadályainak megelőzéséről szóló irányelvvel kapcsolatban. Az első ítélet nem állapított meg összeegyeztethetetlenséget az uniós jogszabályokkal, a végleges döntés azonban még függőben van. A Bundeskartellamt tavaly júliusi határozatában megállapította, hogy az Amazon egy központi e-kereskedelmi szereplő. "Úgy véljük, hogy az Amazon erőfölényben van a harmadik fél eladóknak nyújtott piactéri szolgáltatásai tekintetében" - mondta akkor Andreas Mundt, a Bundeskartellamt elnöke. Mivel az Amazon digitális ökoszisztémája magában foglalja a kiskereskedői, piactéri, streaming- és felhőszolgáltatói szerepeket, a Bundeskartellamt veszélyben látja a versenyt.


Külső kereskedők számára az Amazon a piactéren kívül logisztikai, hirdetési és fizetési szolgáltatásokat is kínál. Az Amazon felhőszolgáltatása, az Amazon Web Services (AWS) ma már vezető felhőszolgáltatónak számít. Az Amazon végfelhasználóknak szóló ajánlatai közé tartozik a Prime előfizetés, amely része a streamingszolgáltatói szolgáltatásának. "A kiskereskedelmi piac, amelyen az Amazon tevékenykedik, nagyon nagy és határozottan versenyképes, mind online, mind offline" - kontrázott az Amazon szóvivője. Az Amazon szerint számos befutott, sikeres német és nemzetközi céggel állnak versenyben. Ezért a csoport nem rendelkezik erőfölénnyel a piacon. A csoport azt is állítja, hogy mivel az elmúlt 11 évben 48,5 milliárd eurót fektettek be Németországban, az ügyfelek, a partnerek és több tízezer németországi vállalat profitál az innovációs képességükből.

A Bundeskartellamt becslése szerint azonban a német online kiskereskedelemben elköltött pénz több mint felét az amazon.de kereskedelmi platformon költik el.

A Bundeskartellamt 2021-ben kapta meg a piacokon átívelő befolyással rendelkező vállalatokra vonatkozó meghatalmazást. Ez a hatáskör magában foglalja első lépésben a vállalatok értékelését és besorolását a kiemelkedő piaci keresztirányú jelentőségre vonatkozóan, második lépésben pedig a beavatkozási jogkört a versenyellenes gyakorlatok esetében. Több kritériumot kell figyelembe venni ahhoz, hogy a Bundeskartellamt egy vállalatot kiemelkedő piaci befolyással rendelkezőnek nyilváníthasson. Ezek közé tartozik a vállalat erőfölénye egy vagy több piacon, pénzügyi ereje, a vállalat versenyreleváns adatokhoz való hozzáférése, valamint a harmadik felek üzleti tevékenységére gyakorolt befolyása.

Az Amazon besorolását követően a Bundeskartellamt leállíthatja az Amazon ajánlatainak harmadik felekkel szembeni előnyben részesítését, és intézkedéseket hozhat, ha az Amazon a verseny szempontjából releváns adatok feldolgozásával akadályokat gördít harmadik felek piacra lépése elé. Ezek az intézkedések a termékek és szolgáltatások interoperabilitásának elősegítésének elmulasztására is vonatkoznak, amelyekkel versenyelőnyre tehetnének szert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #15
    Tehát ahol kartelleznek, az tuti biznisz és hülye, aki nem vág bele hitellel...
  • Cat #14
    De ha szerinted ez tuti biznisz, miért nem vágsz bele? Illetve, ha senki nem vág bele, akkor mégsem jó a számításod. Senki nem hagyna ki egy ekkora haszonkulcsot.
  • Kotomicuki #13
    Hát, ha az áfa-különbséget is rádobom, akkor még mindig 90k vs. 120k a verdikt...
    Ekkora "kockázatot" azért ne vállaljanak a kizsákmányolásunkban egymást taposók!
  • ENVE #12
    Nem érted, hogy mit írtam? Természetesen te sem kezdenél neki azonnal árat csökkenteni akkor, amikor bőven benne van a pakliban, hogy a forint, amit kaptál holnap megint szart sem ér. Kockázatos a forint, és ezt láthatod az árakon. Bele kell törődni, vagy kormányt váltani.
  • Tetsuo #11
    Arról van szó, hogy gyengülő forint esetén (azonnal, raktározott készlettől függetlenül) forintban drágábbak lesznek a termékek, erősödő forint esetén pedig maradnak az árak nagyon sokáig, akkor is, ha éppen nincs készleten áru.
  • Myers #10
    110k kontra 120k, ez azért nem olyan nagy különbség, csak 10%. Ennyit megindokol az áfa különbség.
    De sejtem mire gondolsz. Hiába van most "lent" az euró, egy csomó cég azt csinálja, hogy magas forint árfolyamon számol, és azt tartja is, nem fog hetente újraszámolni. Mondjuk pl 410-zes árfolyammal.
    Utoljára szerkesztette: Myers, 2023.07.03. 12:33:20
  • ENVE #9
    Ehhez képest "véletlenül" pont akkor keletkeztek az eltérések, amikor az ÁFA brutálisan megnőtt + a forint megdöglött. Nyilván neked, mint kereskedőnek eszedbe sem jutna + árat tenni a cuccra, amiért devizáért fizetsz egy olyan országban, ahol bármikor megeshet, hogy xy Fideszes politikus mond valami orbitális baromságot, és a forint máris esik 20forintot. Nem történt ugye ilyen az elmúlt pár évben, csak heti szinten. Nyilván te le sem szarnád ezt a kockázatot. Szemét unijó
  • ENVE #8
    Nyilván nem tűnt fel számodra, hogy itt a legmagasabb az ÁFA :D Szemét unijó
  • Tetsuo #7
    Abból nem adódik lényegi különbség. Nem mondom, hogy soha nem fordult elő, de messze nem általános, hogy a dollár/forint és a dollár/euró közötti különbség miatt lennének drágábbak hazánkban az árak, mint Németországban.
  • cateran #6
    A vilagert se szamold bele az euro-dollar-forint kulonbsegeket.