Gyurkity Péter

Az Amazon is műholdas internetet kínálna

Már le is szerződtek a külső partnerekkel, akik több tucat fellövéssel járulnak ehhez hozzá.

A több ezer műholdra támaszkodó saját hálózat révén mostanában elsősorban a SpaceX szerepel a témával foglalkozó hírekben, bár a területen a OneWeb is jelen van. Mindkét cég saját platformján, annak kiépítésén munkálkodik, most azonban az Amazon is hasonló tervvel állt elő.

A SpaceX nemrég azt jelezte, hogy saját műholdjait nagyobb magasságba juttatná el, a napokban pedig az Amazon hivatalos közleménye jelent meg az interneten, amelyben már egy hasonló terv körvonalazódik. Ez utóbbi alapján az online platformjáról ismert cég több mint 3200 műholdat juttatna el a megfelelő pályára, hogy több tízmillió, távoli, illetve gyéren lakott régióban lakó magánszemélynek, valamint intézményeknek és a különböző mentőakciók résztvevőinek biztosítson szélessávú elérést, ezt pedig az elkövetkező 5 évben valósítanák meg, egyelőre három fontos külső partner közreműködésével.

A bejelentés alapján az egyes műholdakat (azok csoportjait) az Arianespace Ariane 6, a Blue Origin New Glenn, valamint a United Launch Alliance Vulcan Centaur típusú rakétái juttatnák el a magasba, vagyis ezen három cég járulna hozzá a platform kialakításához. Eddig összesen 83 fellövés végrehajtására szerződtek le, ez egyben a partnerek számára is nagy segítséget jelent, hiszen a folyamat révén tovább optimalizálhatják ezen tevékenységet és fokozatosan mérsékelhetik a jelenlegi árakat. Azt még egyelőre nem tudjuk, hogy az elérés árazása terén milyen számokban gondolkodnak, viszont ezzel kapcsolatban érdemes kitérni arra, hogy az SpaceX az Egyesült Királyságban 529 fontért kínálja a készülékeket, a havidíj pedig 89 font, ami nem tekinthető kifejezetten olcsónak.

A program elindulásától amerikai és európai munkahelyek létrehozását is remélhetjük, a további fejleményekről később mi is beszámolunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • asgh #2
  Az ilyen demagóg baromságokat ki mondogatja neked, hogy az afrikai szegényeknek volt szánva?
  A Starlink jelenleg a legolcsóbb műholdas net, ami egyben a legjobb sávszélességet tudja adni majdnem bárhol a világon.
  Elsősorban azokat célozza, akik egyáltalán nem férnek hozzá vezetékes nethez.
  Hogy aztán ezt kiveszi igénybe, az már nem a SpaceX-en múlik, de józan paraszti ésszel belátható, hogy mondjuk egy afrikai kórháznak vagy iskolának egy európai alapítvány előbb fog befizetni 100mbit műholdas netre $100-ért, mint 1mbit-re $5000-ért.
 • mortep #1
  A Starlink kezdőcsomag kb. 800$, a szolgáltatás havi bére 100$. A hülyének is megéri ennyiért az a 100-200Mbps sávszélesség de leginkább az afrikai szegényeknek, akiknek eredetileg szánva volt... feltételezem az Amazon is hasonló szándékokkal vág bele
  Utoljára szerkesztette: mortep, 2022.04.11. 16:48:44