Berta Sándor

Milliárdos pénzbüntetést kapott Olasz­országban az Amazon

A kereskedelmi óriás rövid időn belül a harmadik nagyon súlyos bírságot kapta az országban.

Az olasz versenyhivatal, az Autorita' Garante Della Concorrenza E Del Mercato (AGCM) az elmúlt hónapokban már két alkalommal is megbüntette az Amazont és most szintén így tett.

Az AGCM bejelentette, hogy az Amazon Europe Core S.a r.l., az Amazon Services Europe S.a r.l., az Amazon EU S.a r.l., az Amazon Italia Services S.r.l. és az Amazon Italia Logistica S.r.l. cégekre együttesen 1,128 milliárd eurós pénzbírságot szabott ki az Európai Unió működéséről szóló szerződés 102-es cikkelyének megsértése miatt. Az olasz hivatal többek között azzal vádolta meg a társaságot és annak leányvállalatait, hogy visszaéltek a piaci pozíciójukkal és a velük kapcsolatban lévő kereskedőket a saját logisztikai szolgáltatásaik használatára kényszerítettek.

Az AGCM rámutatott, hogy konkrétan a Fulfillment by Amazon (FBA) nevű szolgáltatással volt probléma, amelynek igénybevétele számos előnnyel járt a partnerkereskedők számára. Az eladók jobban átláthatták az értékesítést vagy a termékeiket az Amazon Prime keretében is elérhetővé tehették. Mindez alapvető fontosságú volt az Amazon.it oldalon való értékesítések szempontjából. Azok a kereskedők, akik nem akartak élni az ajánlattal, sokkal szigorúbb minőség-ellenőrzési akciókra számíthattak, mint az ajánlatot elfogadó társaik. Az előbbiek akár az Amazon rendszerében lévő fiókjukat is elveszíthették.

Az olasz hivatal azt az álláspontot képviseli, hogy az Amazon a gyakorlatával ártott a vele versenyző logisztikai vállalkozásoknak az elektronikus kereskedelem területén. Ezzel párhuzamosan más eladási platformoknak is káruk keletkezett, mert a partnereik az Amazonra vándoroltak át. Ezáltal egyre nagyobb lett a konkurensek és a cég közötti szakadék.

Az IT-óriás visszautasította a büntetést, mondván az indokolatlan és aránytalan, egyúttal pedig jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)