Berta Sándor

Kikémleli a munkatársait az Amazon

Több országban is ugyanolyan vádak merültek fel a kereskedelmi óriáscéggel szemben.

A UNI Global Union nemzetközi szakszervezeti szövetség és a 2017-ben megalakult, bécsi székhelyű Digitális Jogok Európai Központja (noyb) nevű nonprofit szervezet közösen indított kampányt annak kiderítésére, hogy valósak-e azok a vádak, amelyeket az Amazon brit, németországi, olaszországi, lengyelországi és szlovákiai raktáraiban dolgozók fogalmaztak meg a céggel szemben és amelyek kimerítik a 2018. május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendelet (GDPR) 15 cikkelyének a megsértését.

A társaság kifinomult rendszereket alkalmaz a munkafolyamatok és az alkalmazottak ellenőrzésére, de azokról alig vagy egyáltalán nem nyújt tájékoztatást. Az érintett személyek nem tudják azt sem, hogy melyik személyes adataikat gyűjti, milyen célokra és azokat hogyan használja fel. A vállalatnak most egy hónapja van a kérdések tisztázására és az összes kapcsolódó belső előírás bemutatására.

Ismert tény, hogy az Amazon rendszeresen végez "háttérellenőrzéseket" és a foglalkoztatottakat invazív eszközökkel ellenőrzi azért, hogy például a munkateljesítményüket percenkénti bontásban felügyelje. A UNI Global Union korábban már elkészítette a jelentését az Amazon által alkalmazott átfogó ellenőrzési rendszerekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)