Berta Sándor

Munkaügyi esetekben marasztalták el az Amazont Spanyol­országban

Az alkalmazottak nem foglalkoztathatók külső vállalkozói álca alatt.

A madridi munkaügyi bíróság úgy döntött, hogy az Amazonnak kártérítést kell fizetnie azoknak az önfoglalkoztató futároknak, akik saját járművüket használták a kiszállításokhoz. A döntést üdvözölte a szakszervezet, amely bírálta az érintett dolgozók munkakörülményeit.

A bíróság kimondta, hogy a technológiai óriáscégnek társadalombiztosítási járulékot kell fizetnie 2166 ember után, akiket külső vállalkozói álca alatt foglalkoztatott az időközben megszűnt Amazon Flex program keretében és rendes alkalmazottként kell elismernie őket azokban az időszakokban, amikor kiszállításokat végeztek. Az Amazon tavaly törölte a Flex programot Spanyolországban, miután a helyi legfelsőbb bíróság 2020-as döntése arra kényszerítette a cégeket, hogy szabadúszó futárokat foglalkoztassanak alkalmazottként, a kormány pedig 2021-ben úttörő törvényt vezetett be ugyanerre a célra.

"Az Amazon olyan vállalat, amely nemcsak logisztikai és szállítási szolgáltató, hanem futár- és futárszolgálatot is nyújt" - indokolta az ítéletet a bíró. A társaság többször is azzal érvelt, hogy nem a szállítmányozási üzletágban tevékenykedik. A bíróság hozzátette, hogy az Amazon hozta meg a szolgáltatással kapcsolatos összes döntést - beleértve a menetrendeket, a földrajzi elosztást és a díjazást -, és egy alkalmazást használt a futárok irányítására és koordinálására, akiknek "nem volt saját és önálló üzleti szervezetük".

"Ez az ítélet egy a tucatnyi közül, amely megerősíti, hogy a digitális platformok által használt úgynevezett gig-gazdasági modell hatalmas csalás. Örülünk az eredménynek és különösen annak, hogy az Amazon Flex modell többé nem létezik" - nyilatkozta Ruben Ranz, az UGT szakszervezet szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #1
    Nem szervesen kapcsolódik, de nálunk is hatalmas iparág a "munkaerő kölcsönzés". Mindenben ugyan úgy dolgoztatnak így, csak közben van ékelődve egy sápoló cég. Persze csak a munkavállaló jár sz.rul és mivel valódi érdekképviselete sincs kussba van.
    Törvényesített korrupció, pénzmosás és rabszolgaság, de nálunk ez jól van így, mert a nómenklatúra szedi meg magát...Hogy a jó >_/>@ @##:_>@|!