SG.hu

Az EU elvárja az MI fejlesztőktől a szerzői jog betartását

Az európai törvényhozók egy záradékkal egészítették ki a mesterséges intelligenciáról szóló törvényjavaslatot. Ez alapján a szabályozás előírja majd, hogy az MI fejlesztőknek nyilvánosságra kell hozniuk a modelljeik betanításához használt szerzői jogvédett adatokat.

Az MI-törvény az első jelentős kormányzati erőfeszítés a technológia törvényekkel történő szabályozására. Az első tervezetet közel két évvel ezelőtt dolgozták ki, jóval azelőtt, hogy a ChatGPT elindítása megváltoztatta volna a felfogást arról, hogy a generatív MI és általában a technológia hogyan zavarhatja meg a társadalmat. Jelenleg is folyik a vita és a véglegesítés, a generatív AI-modellek képzéséhez használt szerzői jogvédelem alatt álló adatok ellenőrzését csak nemrég vették fel a törvényjavaslatba Dragos Tudorache és Brando Benifei képviselők kezdeményezésére.

Az MI-eszközöket kockázati szintjük szerint fogják osztályozni, a magas kockázatú eszközöknek különösen átláthatónak kell lenniük. Az aggályos területek közé tartozhat a biometrikus megfigyelés, a félretájékoztatás terjesztése vagy a diszkriminatív nyelvezet. Hogy az ilyen platformok mögött álló vállalatok mennyire akarnak majd átláthatóak lenni az már más kérdés.

A generatív mesterséges intelligencia-eszközöket, például a ChatGPT-t vagy a Midjourney képgenerátort alkalmazó vállalatoknak közzé kell tenniük a rendszereik fejlesztéséhez felhasznált szerzői jogvédelem alatt álló anyagokat. Ez a rendelkezés egy, a megbeszéléseket ismerő forrás szerint az elmúlt két hétben került bele a javaslatba, és azonnal pártokon átívelő támogatást kapott. Axel Voss konzervatív európai parlamenti képviselő javaslatát, amely arra kényszerítette volna a vállalatokat, hogy az adatok felhasználása előtt engedélyt kérjenek a jogtulajdonosoktól, elutasították, mivel az túlságosan korlátozó volt, és megnehezíthette volna a feltörekvő iparágat. Mások azt szerették volna, hogy a generatív mesterséges intelligencia-modellek képzéséhez felhasznált szerzői jogvédelem alatt álló anyagokat egyáltalán ne lehessen felhasználni, de ezt a javaslatot elvetették az átláthatósági követelmény javára.


Az "alapmodelleket" célzó új javaslatok értelmében az olyan vállalatoknak, mint a Microsoft által támogatott OpenAI, nyilvánosságra kell hozniuk minden olyan szerzői jogvédelem alatt álló anyagot - könyveket, fényképeket, videókat és egyebeket -, amelyet a rendszereik betanításához használnak. A szerzői jogok megsértésére vonatkozó állítások az elmúlt hónapokban felháborították a mesterséges intelligenciával foglalkozó cégeket: a Getty Images beperelte a Stable Diffusiont, amiért az szerzői jogvédelem alatt álló fényképeket használt fel rendszerei képzése során. Az OpenAI-t azért is bírálták, mert nem volt hajlandó megosztani a szoftvere képzéséhez használt adatállomány részleteit.

A megállapodás azt jelenti, hogy a törvényjavaslat a következő szakaszba léphet, ahol a törvényhozók és a tagállamok a finom részleteket vitatják meg. A bizottsági szavazás májusban, a plenáris szavazás pedig júniusban lesz. "A konzervatívok még több felügyeletre irányuló kívánságaival és a túlszabályozásról szóló baloldali fantáziákkal szemben a parlament olyan szilárd kompromisszumot talált, amely arányosan szabályozza az MI-t, védi a polgárok jogait, valamint elősegíti az innovációt és fellendíti a gazdaságot" - mondta Svenja Hahn, az Európai Parlament egyik képviselője.

Az Európai Bizottság a kibertér-ellenálló képességet (CRA, Cyber Resilience Act) és a kiberszolidaritást lefedő törvényjavaslatokon (CSA, Cyber Solidarity Act) is dolgozik, mindkettőnek széles körű hatása van a fejlesztőkre, a gyártókra és a felhasználókra. A kibernetikai szolidaritási törvény terveket fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy "Európa rugalmasabbá és reagálóbbá váljon a kiberfenyegetésekkel szemben, miközben megerősíti a meglévő együttműködési mechanizmusokat". Különösen a kiberbiztonságról szóló törvény keltett félelmeket, mert ez alapján a nyílt forráskódú fejlesztők és projektvezetők felelősséggel tartozhatnak azért, ahogyan a kódjukat harmadik felek használják. A nyílt forráskódú szoftverek nem tartoznak e rendelet hatálya alá, azonban sok közreműködő kereskedelmi szervezeteknek dolgozik, ami potenciálisan kiszolgáltatott helyzetbe hozhatja őket.


Gabriele Columbro, a Linux Foundation Europe vezetője a múlt héten elismerte, hogy a nyílt forráskódú szervezetek talán későn jelezték aggályaikat, a svéd elnökség legutóbbi tervezete azonban - mint mondta - "úgy tűnik, jó irányba halad" az egyéni közreműködőkkel kapcsolatban. "Ennek a folyamatnak az volt a jó oldala, hogy az alapítványok összefogtak, és felismerték széleskörű felelősségüket, valamint az egységes front szükségességét" - mondta. A javasolt jogszabály még az Egyesült Királyság parlamentjét is felbosszantotta, mivel egy a héten közzétett jelentés szerint ez és a mesterséges intelligenciáról szóló törvényjavaslat eltérhet a meglévő brit szabványoktól.

Az Egyesült Államokban is folynak erőfeszítések a mesterséges intelligencia szabályozásának megkezdésére. Michael Bennet szenátor a múlt héten törvényjavaslatot terjesztett elő, amely egy speciális kabinetszintű munkacsoport létrehozására irányul. Ebben olyan gyakorlatok kidolgozásán dolgoznak majd, amelyek biztosítják, hogy a mesterséges intelligencia-modellek tiszteletben tartsák a polgári szabadságjogokat védő amerikai törvényeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #10
    "Nekem megfelelne az, hogy minden betanitott rendszer eseten fuggetlen szervezettel auditaltatni kellene szerzoi jog szerint minden felhasznalt adatforrast."

    Még mindig nem értem miért kell ezt megtenni a géppel ha az embernek nem kell lásd lentebbi kommentem.
    Ha én rajzolok egy képet nem azt nézik most sem hogy én a Disney tulajdonában álló Star Wars karakterek és egyéb jogvédett tartalmak másolásával tanultam meg rajzolni, hanem azt hogy amit rajzolok és eladok tartalmaz e olyan elemet ami jogvédett.
    Értem én hogy ezt nehéz lenne ellenőrizni, de nem fojtsunk meg már ezért egy technológiát.
  • bdzsana #9
    Te amúgy láttál már ilyen "alkotót" dolgozni? Én rengeteg 2D, 3D grafikussal dolgozok együtt, és mindegyik kivétel nélkül azzal kezdi a munkáját hogy refrenciát keres, tök mindegy hogy jogvédett vagy nem jogvédett az anyag ő felhasználja ötletgyűtésnek amik többé kevésbé meg fognak jelenni az alkotásában.

    De az hogy ő hogyan szerezte a tudását hosszú távon az megint ugyanaz, rengeteg nem jogvédett és jogvédett anyagot látott, sőt gyakorlásképp másolt (egyik 3D-s ismerősöm gyakorlásképpen Diablo 4 dungeont kopizott). Ez mind meg alapozza a későbbi stílusát és tudását, ami alapján fog alkotni.

    Mégis mi a különbség az emberi és a gépi alkotó között ilyen szempontból? Mert én azt látom hogy konkrétan ebből a szempontból semmi, csak az hogy a gép ezt pillanatok alatt képes megcsinálni ellenben az emberrel.

    Miért kell az AI-nak külön megkérdeznia milyen tartalmat használhat fel tanuláshoz, ha az embernek nem kell? Miért nem csak a végeredményt ellenőrzik mint eddig, hogy tartalmaz e levédett elemeket? Nem az a lényeg?

    Ha egy ember alkotó Overwatch stílusó modellt csinál senki nem mondja hogy lopott, de ha egy aI csinálja ezt akkor ez már egyből szóbajön, hogy jogvédett tartamat használtak betanuláshoz. Miért?

    Az égvilágon semmi logikát nem látok ebben.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2023.05.04. 17:52:12
  • HTH #8
    Hát ezzel mellélőttél, mert én is egyike vagyok annak a több százmillió alkotónak. Ettől függetlenül előszeretettel tettem közzé mindent szabadon felhasználhatóként, pont az általam említett problémák miatt.

    "Hogy azonosítod be azt akinek a szellemi termékét használtad? Hogy osztod szét a pénzt? Azt a pénzt amiből még ezt az egész logisztikát végző céget is fenn kell tartani?" - Az ugye megvan hogy ilyen jogdíjat, adót már most is fizetsz az adathordozók vásárlásakor? A különbség az hogy én alkotóként abból még egy fillért nem láttam :)
  • kvp #7
    Nekem megfelelne az, hogy minden betanitott rendszer eseten fuggetlen szervezettel auditaltatni kellene szerzoi jog szerint minden felhasznalt adatforrast. Amennyiben nem deklaralja az MI keszito ceg a forrasokat es nem vasarolja meg az adatok felhasznalasi licenszeneit, akkor az adott termek (MI) lopott tartalmat hasznalonak minosulne. Igy egyreszt minden MI eseten rendelkezesre allna a teljes betanitasra hasznalt adatkeszlet, masreszt ezek auditalva lennenek szemelyisegi jogok es licenszek szerint. Tehat mind a betanito keszletben szereplo szemelyes adatok tulajdonosainak hozzajarulasa, mind az osszes felhasznalt jogvedett tartalom licensze meg kellene, hogy legyen. Minden adate amit beletaplaltak az adott modellbe.

    Ez lehetove teszi, hogy az osszes maganszemely megadja vagy megtagadja a hozzajarulasat az adataihoz, tovabba minden szerzoi jog tulajdonos elgadhassa vagy megtagadhassa az adott szellemi tulajdon hasznalatat a gyarto cegtol. Ehhez semmilyen uj torveny nem kell, csak es kizarolag a mostaniak betartatasa. (GDPR, DMCA, stb.) Raadasul ha kell orszagonkent is betartathato, tehat kulon tilthat be es buntethet az USA es az EU is, igy akar a teljes bevetel 100% fole is mehet a buntetes. (nem haszon, bevetel)

    "Az az algoritmus, amelyik csak összeollóz és bennhagyja a vízjeleket és nem csinál semmi mást az nem sokat ér."

    Jelenleg csak ilyen MI alapu szakertoi rendszer letezik. Meg a chatgpt is ilyen, annak a tartalmaiban is talaltak mar a szoveges vizjeleket. Jelenleg meg nincs mas modon tanulo rendszer, legalabbis nem publikaltak a letezeset.
  • Gabbbbbbbbbbbb #6
    BrockSamson jól leírta a lényeget.

    Az az algoritmus, amelyik csak összeollóz és bennhagyja a vízjeleket és nem csinál semmi mást az nem sokat ér. Nem erre kell ráállni a törvénykezéssel, hanem az emberi módon tanuló algoritmusokra, amiket jelentősen hátráltatnak ilyen baromságokkal. (és azt is csak EU-ban)

    AI kutatáshoz nincs köze, de valahol szerintem is jó lenne a @HTH által felvázolt megoldás. Persze ez csak egy egységes világkormány által irányított világban lenne lehetséges, nemzeti és gazdasági ellentétek által uralt világpolitikában ez nem lehet valóság.
  • MerlinW #5
    Nem vagy híve, mert nem ebből élsz. Viszont van több száz millió alkotó ember aki igen.

    Hogy azonosítod be azt akinek a szellemi termékét használtad? Hogy osztod szét a pénzt? Azt a pénzt amiből még ezt az egész logisztikát végző céget is fenn kell tartani?
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2023.05.02. 13:56:47
  • BrockSamson #4
    Ez egy erdekes temakor. Ha lelopok egy csomo tajkepet az internetrol es azok alapjan a megtanul a gyermekem festeni es rajzolni, majd eladom a munkait, amik nem pontos masolatok, de a forrasanyaghoz nagyon hasonlatos tajkepek, akkor szerzoi jogot sertunk?

    A problema masik erdekes vetulete, hogy vajon az olyan orszagokban es regiokban nem lassul-e le az AI fejlesztes, ahol - logikus modon - szabalyozni akarjak azt. A kevesebb szabalyozast alkalmazo orszagok ezaltal nem tesznek majd szert jelentos elonyre?
  • Cat #2
    Eleve nevetséges volt eddig, hogy simán leloptak az internetről mindent. Amit az AI "alkot", mint szöveg, kép vagy videó valójában rengeteg anyag összemixelése. A Getty azért perelte be a képgenerátor tulajdonosait, mert az olyan fotót hozott létre, amin az ő vízjelük is rajta volt!
  • bdzsana #2
    És az a (ember) modellező például aki fornite modelleket kopizva gyakorolot (tanította be az agyát) annak be kell mutatnia ugyanúgy?
  • HTH #1
    Őszintén én nem vagyok híve ennek a nagy szerzői jogi védelemnek. Rengeteg információ veszlik el hosszú távon a szerzői jogvédelem miatt és a munkát, tanulást is rettenetesen meg tudja nehezíteni. Ki lehetne találni valami normálisabb szabályzást is erre. Például hogy évi X összegért szabadon böngészhetsz és felhasználhatsz ilyen tartalmakat aztán az ebből származó bevételeket szétosztják a szerzői joggal rendelkezők között, független attól hogy végül melyiket használtad fel a munkádhoz. A probléma az hogy folyamatosan zsákbamacskát venni drága mulatság és ráadásul lassú.