Berta Sándor

Aki megálmodta a szerzői jogi reform­csomagot

Alex Voss konzervatív európai parlamenti képviselő, a szerzői jogi reformcsomag kidolgozója szerint bár az általa kidolgozott ötlet támadható, de jó megoldás lehet a kreatív dolgok védelmére.

"A WhatsAppot, az azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat, valamint néha a Facebookot és a Twittert használom. Úgy tűnik nekem, hogy a világhálón sokan úgy vélték, hogy a digitális lehetőségek jelentik az élet értelmét. Talán köztük voltak azok is, akik azt az álláspontot képviselik, hogy a szerzői jogi reformok elpusztítják az olyan kulturális értékeket, mint a mémek és a gifek. De ez nem igaz. A felhasználók azt hiszik, hogy ezentúl minden tartalom blokkolva lesz, de azok továbbra is elérhetők lesznek. Csak azt akarjuk elérni, hogy a különböző platformok több licencmegállapodást kössenek a kreatív alkotókkal és vállaljanak felelősséget a szerzői jogért. De az mindig az adott portál döntése lesz, hogy mit engedélyez és mit nem."

"Nem tartoznak az új szabályozás hatálya alá a társkereső honlapok, a kereskedelmi és a helyi közösségeket összekötő platformok. Amennyiben például én a szomszédomnak az egyik ilyen portálon lejátszom Shakira legújabb dalát, akkor az továbbra is kivételt jelent majd. Egy dolgot világosan kell látni: ha nem léptünk volna, akkor az Európai Bíróság hozott volna egy döntést és ráadásul egyoldalúan, a szerzői jogtulajdonosok javára. Természetesen én sem mondom, hogy a kezdetektől minden tökéletesen működik, de ezek a néhány YouTube-használó által folytatott érzelmi kampányok egyszerűen nem felelnek meg a valóságnak" - jelentette ki Alex Voss, a szerzői jogi reformcsomag kidolgozója.


A politikus véleménye szerint egyértelműen az IT-óriások állnak a reformcsomag elleni tiltakozáshullám mögött. Különböző jelekből világosan kiolvasható, hogy az akciók egy része az Amerikai Egyesült Államokból indult ki. Érdekes továbbá, hogy sok e-mail címről érkeztek panaszok, jelzések, de amikor azokra válaszoltak, akkor nem jött reakció, mint ha nem is emberek küldték volna azokat az elektronikus leveleket. Szinte kizárólag ideológiai okok merültek fel a tervezett tartalomszűrővel szemben. Ráadásul a Wikipédia is tiltakozott a reformcsomag ellen, miközben annak üzemeltetői pontosan tudták, hogy a népszerű online lexikont semmiképpen sem érinti az új szabályozás.

Voss szerint az mindenképpen jogos elvárás, hogy különbséget kell tenni a nagyobb és a kisebb vállalkozások, illetve a startupok között, de fontos, hogy ne jöjjenek létre olyan helyzetek, amelyek miatt új aránytalanságok és problémák alakulhatnak ki. Az előterjesztett csomag értelmében az olyan nagy internetes vállalatoknak, mint a Google-t és a YouTube-ot tulajdonló Alphabet vagy a Facebook, szerződniük kell a művészekkel és hírszolgáltatókkal, akiknek a jelenleginél több pénz jár a felhasznált tartalmak után. A közösségi oldalaknak szűrniük kell a feltöltéseket, megakadályozva a jogvédett tartalmak illetéktelen felhasználását. Az online keresők nem idézhetnék szabadon a keresési találatok között és a Google Hírekben cikkrészleteket nem lehet közzétenni. A védett művelet licencelni kellene, mielőtt bármely platformra feltöltenék azokat. Az új szabályok alól kivételt jelentenek a startupok, az olyan nonprofit oldalak, mint a Wikipédia és az olyan nyílt forráskódot használó portálok, mint a GitHub.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #38
    Nem, csak szeretek tényekkel operálni...Te is meg tudsz győzni és el tudom fogadni az állításaidat, ha hozol mellé konkrét, egzakt tényeket és bizonyítékokat!
  • Sydra #37
    A netsemlegesség eltörlése meg pont a fordítottja az egésznek. Az deregularizáció ez meg regularizáció. Az egyikkel csökkentjük az állam erőszakos beavatkozását az emberek életébe, a másikkal meg növeljük.
  • Sydra #36
    Te valami rózsaszín álomvilágban élsz, ahol minden fagyiból meg csokiból van, minden törvény az emberekért van és nincs korrupció.
  • TokraFan #35
    "Mindent tilt, ami kicsit is gyanús."

    Ez egyelőre csak feltételezés, nem tény!

    "Ez nagyon messze van minden szólásszabadságtól és a legdurvább cenzúrához vezet az emberiség történelmében."

    Szép drámai megfogalmazás, csak sajnos semmi értelme, mivel mint láttuk az előbb, egyelőre semmi alapja nincs a kijelentésednek. Az egész egy feltételezésen alapul! Tényeket please? Kit, hol, mikor és miért cenzúráztak a most elfogadott szerzői jogi törvény miatt (mármint saját, jogszerűen megosztott tartalom kapcsán termsézetesen)?

    "Az amerikai globális nagyvállalatok érdekében."

    Aha...A google, a fosbúk és a többi nem USA cég? Ezeket a Máltai Szeretetszolgálat üzemeleteti? Másrészt,
    Európai nagyvállalatok szerinted nincsenek? Európán belül senkinek nincsenek szerzői jogi védelem alá eső termékei, szolgáltatásai, művei, szellemi termékei, melyeket szintén véd a törvény?

    "Mert náluk van a szerzői jogok legnagyobb része."

    Linket please? Vagy Te csak így kijelentesz dolgokat aztán kész? Kezdjük ott, hogy iparáganként jelentős eltérés van abban, ki birtokolja valaminek a szerzői jogait. A zeneiparban pl. jellemzően a cégek pont nulla szerzői jogot birtokolnak, ezen jogok ugyanis az alkotóknál, tehát magánemberknél vannak! A kiadóknak itt csak értékesítési jogaik vannak, aminek semmi köze a szerzői joghoz! Persze más iparágakban rengeteg szerzői joggal védett akármit biztokolnak cégek is, az élet szinte minden területéről lehet példát idecitálni (pl. Gyógyszergyártás, szoftver/hardverfejlesztés, autógyártás, technológiai cégek stb.), bár itt már képbe kerül az iparjogvédelem is, de ezek téged jellemzően nem fognak érinteni a mostani szerzői jogi törvény miatt. Elsősorban a médiaipart érinti az új szabályozás (újságírás, zeneszerzők, művészek, fimgyártók, egyéb alkotók stb.).

    "Kik ellen? Az európai kreatív kisemberek ellen, akik mostantól el lesznek némítva ezeken a felületeken."

    Mikor, miben, hol? Már azon kívül persze, hogy többé nem kereshetnek pénzt mondjuk a youtube-ra feltöltött illegális anyagaik után. Pl. tipikus példa a zenei lyric videók, ahol jött noname gipsz jakab aki feltöltötte valaki más világslágerét a csatornájára, ráírta a szintén más által szerzett dalszöveget, majd bekapcsolta a reklámmegjelenítés lehetőségét a videója alatt. Mivel a dal világsláger volt, milliós nézettséget generált noname jakabnak úgy, hogy a dalt nem ő szerezte, a szöveget nem ő írta, a studió költséget és a dal befuttatásának reklámköltségét nem ő fizette, hanem mások! Vagyis egy 8elemis paraszt, aki éppen csak képes megnyomni pár ikont a telefonján, szépen meg tudott élni más, valóban tehetséges emberek műveiből, miközebn az eredeti szerzőknek gyakorlatilag nem jutott innen pénz! Na ezt a gyakorlatot kapcsolja le az új törvény!

    "Tehát az van, hogy európai politikusok hoztak egy törvényt, amivel USA vállalatoknak kedveznek és EU polgárokat szivatnak."

    Most komolyam, de a mélynemzeti konteós érzelmeken túl, szolgálj már nekem némi konkrétummal kérlek, mert komolyan kíváncsi vagyok, hogy ennek a törvénynek pontosan melyik paragrafusa hol, hogyan, miért, és pontosan milyen "globalista amerikai cégek" érdekeit szolgálja, a pontosan milyen európai polgárok ellen?
    Különös tekintettel arra, hogy az EU-s SZJT alapvetően egy irányelv, amitől az EU tagállamai eltérhetnek, és el is fognak térni, ahogy eddig is tették (ezért van az, hogy te itthon probléma nélkül tölthetsz le filmet és zenét, miközben ezen tevékenységért pl. Németországban börtön jár)!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.04.02. 21:28:16
  • ostoros #34
    Az eltörlése a faszság.
  • M2 #33
    "Folyamatosan összemosol dolgokat. Én kizárólag a szerzői jogi törvény kapcsán írtam le a véleményemet!"

    Nem én mosok össze, hanem te látod beszűkülten a törvényt. A törvény betűje betarthatatlan. Percenként kellene 10 ezer feltöltött videót átnéznie a tárhelyszolgáltatóknak. Ez kivitelezhetetlen emberi erővel, ezért mesterséges intelligenciát alkalmaznak, a legerősebb beállításokkal. Mindent tilt, ami kicsit is gyanús. Ez nagyon messze van minden szólásszabadságtól és a legdurvább cenzúrához vezet az emberiség történelmében.

    Mindez miért? Az amerikai globális nagyvállalatok érdekében. Mert náluk van a szerzői jogok legnagyobb része.
    Kik ellen? Az európai kreatív kisemberek ellen, akik mostantól el lesznek némítva ezeken a felületeken.

    Tehát az van, hogy európai politikusok hoztak egy törvényt, amivel USA vállalatoknak kedveznek és EU polgárokat szivatnak. Mit gondolsz, mi lehetett a motivációjuk?
  • TokraFan #32
    Folyamatosan összemosol dolgokat. Én kizárólag a szerzői jogi törvény kapcsán írtam le a véleményemet! A gyakorlatban cenzúrát Trump és putyin folytat (Kínát még ide sem vettem, pedig...), ezek konkrét és kézzel fogható cenzúrák! Az nem zavar?

    Nem a cenzúra létezését vitatom, hanem azt, hogy ez a konkrét SZJ törvény arra szolgál! Eddig is volt valamilyen szintű cenzúra, ugyanis a szolgáltatást nyújtó cég ilyen-olyan indokkal törölt tartalmakat már korábban is, a szerzői jogi törvény nélkül is! Szóval lehetett cenzúrázni eddig is ha bárki akart, ehhez nem kellett szerzői jogi törvény! Amit viszont nem lehetett, az a tartalom jogtalan felhasználása után járó díj behajtása a mega platformoktól, akik a mások tulajdonát képező anyagokból egyébként iszonyatos reklámpénzekre tettek szert! Eze kíván változtatni a törvény. Az más kérdés, hogy mennyire lesz jó ez a konkrét szabályozás, és a gyakorlatban több bevételt eredményez-e majd a tartalmak előállítását végző, tényleges jogtulajdonosoknak. Ezt majd az idő dönti el, nem vagyok róla meggyőződve, hogy sikerrel járnak. Azzal azonban egyetértek, hogy a helyzettel valamit kezdeni kellett már...
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.04.01. 18:35:27
  • M2 #31
    Egy tökéletes példa, amikor nincs cenzúra, csak lehetetlenné tesznek egy komplett csatornát:



    Pedig akkor még hol volt a 13-as cikkely...
  • M2 #30
    "Komolyan ennyire érthetetlen, hogy csak a jogosulatlan felhasználást nehezíti meg a törvény?"

    Komolyan ennyire érthetetlen, hogy ez egy gumitörvény? Nézzél már rá, hogy miket tiltott le alapból a YouTube, pedig még csak a törvény előkészítésének szele csapta meg.
  • TokraFan #29
    "Nem tölti fel, nem mondja ki, mert fél a következményektől."

    Ez egy szerzői jogi törvény, ami a szerzői tulajdont védi. Ha az anyag a sajátod, mitől kéne félned? Komolyan ennyire érthetetlen, hogy csak a jogosulatlan felhasználást nehezíti meg a törvény? Senkit nem hallgattat el, aki saját anyagot tesz közzé!
    A libsizést meg hagyjuk, mert megy itt a hiszti és a kamu cenzúra duma az EU-s törvény miatt, miközben Trump folyamatosan küzd a netsemlegesség megszüntetéséért, (ahol az ISP-k gyakorlatilag azt tiltanak le amit akarnak, akár központi kézivezérlésre is, nem szükséges hozzá bírói végzés sem), vagy ott vagy putyin, aki meg a teljes orosz lakosságot kapcsoltatta le bizonyos szolgáltatások és platformok eléréséről. Pedig ezek aztán nem nevezhetők libsinek...Szóval javaslom, maradjunk a tényeknél, mert érzelemből közelítve nem fogsz valós képet kapni te sem!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.04.01. 17:16:24