Berta Sándor

A Google köteles fizetni a francia hírek megjelení­téséért

A döntés összhangban áll a tavaly elfogadott európai uniós szerzői jogi reformcsomaggal.

A francia versenyhivatal (Autorité de la Concurrence) határozata értelmében a Google a jövőben a köteles fizetni a francia kiadóknak minden teljes mértékben vagy részben átvett cikk és kivonat után, ha az adott anyag megjelenik a Google Hírek oldalain vagy a keresőben. A hivatal ugyanakkor nem állapított meg általános hírárakat, azokról a társaságnak kell megállapodnia az érintett kiadókkal.

Az intézkedés részét képezi a 2019-ben tavaszán bevezetett európai uniós szerzői jogi reformnak, amelynek értelmében az online keresők nem idézhetnék szabadon a keresési találatok között és a Google Hírekben cikkrészleteket nem lehet közzétenni. A védett művelet licencelni kellene, mielőtt bármely platformra feltöltenék azokat. Amennyiben nem lesz licencfizetés, nem válik lehetségessé a feltöltés sem. Az új szabályok alól kivételt jelentenek a startupok, az olyan nonprofit oldalak, mint a Wikipédia és az olyan nyílt forráskódot használó portálok, mint a GitHub.

A Google anno úgy reagált, hogy egyszerűen törli az indexéből az érintett tartalmakat. Az Autorité de la Concurrence viszont kiemelte, hogy a Google gyakorlata egy meghatározó piaci pozícióval való visszaélést is jelenthetnek és az komoly károkat okozhat a sajtószektornak. Miután az amerikai vállalat 90 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a francia keresőpiacon, ezért a hírügynökségek komoly bevételkiesést könyvelnének el, ha nem érkeznének kattintások a Google keresőszolgáltatásán keresztül. A szerzői jogtulajdonosok ezért sem engedhetik meg maguknak, hogy a társaság a tartalmaikat egyszerűen eltávolítsa és gyakorlatilag arra kényszerítse őket, hogy azokat ingyen bocsássák a rendelkezésére.

A francia versenyhivatal döntése értelmében a Google köteles megállapodni egy összegről az érintett kiadókkal. Amint a megállapodásokat sikerült megkötni, úgy azok 2019 októberéig visszamenőlegesen érvényesek lesznek, vagyis a társaságnak a rendszerébe azóta bekerült anyagok, fotók és videók díjait is ki kell fizetnie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Astrojan #3
  A Google most is válogat a tartalmak között kedve szerint, nem indexel le mindent. Eleinte sokkal jobbak voltak a keresők, most már túlkombinálják, egy csomó irreleváns találat, biznisz megfontolások, cenzúra, politika sajnos.
 • Cat #2
  Szerintem jól csinálják a franciák. A Google nem fog otthagyni egy ekkora piacot.

  Másrészt a franciák ugyanabban a helyzetben vannak, mint a magyarok: nálunk se érdekelne senkit, ha a Google News kivonulna, mert ha nem nyújt magyar nyelvű tartalmat, akkor nullára esik a hazai látogatottsága. Szóval Viktorék is bekeményíthetnének, mert a Google zsarolási potenciálja zéró.
 • kvp #1
  A Google dontese a torvenyek tiszteletben tartasa lenne. Megprobalnak megallapodni. Ajanlanak egy altaluk realisnak tartott arat (0 euro) es ha ezt egy kiado nem fogadja el, akkor eltavolitjak az osszes adatat a keresoindexbol. Piaci pozicioval valo visszaeles vagy nem, egyszeruen nem kotelezhetoek arra, hogy bizonyos tartalmakat taroljanak, feldolgozzanak es meg ezert a koltseges folyamatert fizessenek is. A francia allam persze kotelezheti a teruleten mukodo cegeket erre, de akkor a Google egyszeruen kivonulhat a piacrol, lehetoseget adva a helyi cegeknek, hogy onnantol ok fizessenek a francia kiadoknak. (ha meg nincs senki, akkor a francia allam fenntarthat egy sajat keresot, sajat koltsegen)