Berta Sándor

Fellebbez európai bírsága ügyében a Qualcomm

Az amerikai gyártó nem hajlandó elfogadni a korábbi pénzbüntetést.

Az Európai Bizottság 2019 júliusában 242 millió eurós bírságot szabott ki a Qualcommra, amiért az visszaélt a piaci erőfölényével. A brüsszeli testület a vizsgálata során arra jutott, hogy a Qualcomm "ragadozó árképzési gyakorlatot" folytatott 2009 és 2011 között, önköltségnél alacsonyabb áron értékesítette 3G-s lapkakészleteit két kulcsfontosságú vásárlójának, a kínai Huaweinek és ZTE-nek azzal a céllal, hogy kiszorítsa riválisát, a brit Icerat a piacról. Az utóbbi cég ma már az nVidia része.

Most a tengerentúli konszern az európai másodfokú bírósághoz fordult, hogy elérje a 242 millió eurós bírság hatályon kívül helyezését, egy évvel azután, hogy ugyanezt a bíróságot meggyőzte egy másik trösztellenes ügyben egy sokkal nagyobb büntetés elutasításáról.

A társaság tavaly jelentős győzelmet aratott, amikor meggyőzte a törvényszéket arról, hogy törölje a 997 millió eurós uniós trösztellenes bírságot egy másik ügyben, amely az Apple számára történt kifizetésekkel kapcsolatos, hogy kizárólag az ő chipjeit használja az összes iPhone-jában és iPadjében, hogy ezzel kiszorítsa az olyan riválisokat, mint az Intel.

Miguel Rato, a Qualcomm ügyvédje a háromnapos meghallgatás első napján bírálta az Európai Bizottság vizsgálatát a vállalat ellen. "Ez a második része a testület Qualcomm elleni kampányának. Az első a kizárólagossági határozat volt, amelyet a bíróság szétzúzott" - mondta a jogász a törvényszéknek.

Rato érvelésében rámutatott, hogy az ügyben kiemelt 3G alapsávos chipkészletek az egyetemes mobiltávközlési rendszer (UMTS) piacának mindössze 0,7 százalékát teszik ki, így a Qualcomm nem zárhatta ki a riválisokat a chipkészletek piacáról. "Milyen árat kellett volna kérni az egyes chipkészletekért és az egyes negyedévekben, hogy átmenjen az árköltség-teszten?" - tette fel a kérdést Rato.

Carlos Urraca Caviedes, az Európai Bizottság ügyvédje szerint a Qualcomm cselekedetei azt mutatják, hogy eltökélt szándéka volt egy rivális kiiktatása, mielőtt az veszélyt jelenthetett volna a versenyre. "Az Icera azon volt, hogy szilárd lábakon álljon abban a piaci szegmensben, amely stratégiailag fontos volt a jövőbeli növekedés szempontjából. A Qualcomm attól tartott, hogy ha nem lép, az Icera tovább terjeszkedik, és félelmetes riválissá válik" - hangsúlyozta. A bíróság a következő hónapokban hoz döntést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Armagedown #1
    Nem kell ide fellebbezés, elég lefizetni néhány fejest.
    Az Intelnél már bevált ez a stratégia.