Berta Sándor

Oryon néven jönnek a Qualcomm új asztali processzorai

A cég közlése szerint ez a 22 hónapja fejlesztett chip prémium Windowsos asztali számítógépek korszakát hozza el. Új platformok és eszközkategóriák megjelenését vetítették előre, melyek valamikor jövőre lesznek elérhetők.

A Qualcomm közölte, hogy 2023 második negyedévében vagy 2024 elején szállítja ki az asztali számítógépekbe és laptopokba szánt legújabb asztali CPU-it, amelyeket a cég Oryon márkanév alatt fog piacra dobni. A gyártó ezt a Snapdragon Summit nevű házi kiállításán jelentette be.

Az új processzorokról a társaság még nem hozott nyilvánosságra technikai részleteket, azt azonban jelezte, hogy az új termékek segítségével a legerősebb lapka címére törekszik és az Apple M1 és M2 típusú chipjeit is maga mögé akarja utasítani. A társaság ezt a tavaly januárban 1.4 milliárd dollárért megvásárolt Nuvia terveinek a továbbfejlesztésével szeretné elérni. Az általuk kifejlesztett egyedi ARM-kompatibilis CPU-magok klaszterekbe rendezik és az Oryon márkanév alatt forgalmazzák. Jelenleg azonban jogi csata zajlik a Qualcomm és az ARM között e CPU-tervekről, mivel az ARM úgy véli, hogy a vállalat átvette a Nuviát, de a licenceit nem és ezért a fejlesztések megsemmisítését követeli. Az ügy kimenetele teljesen nyitott, ez lehet az oka annak is, hogy a Qualcomm egyelőre nem árult el részleteket az Oryon processzorokról, valószínűleg azért, mert nem akar további muníciót adni az ARM-nek.



A bejelentést a Nuvia társalapítója és a félvezető világ veteránja, Gerard Williams tette, az 50. perchez kell előretekerni

Amit viszont tudni lehet, hogy az Oryon termékek nagy teljesítménnyel rendelkeznek majd és elérhetők lesznek többek között a Windows on ARM készülékek számára. Az Oryonok modellekhez a Qualcomm mérnökei teljesen új, egyedi processzormagot terveztek, amely nem csupán nagy teljesítményt tesz majd elérhetővé, hanem hatékony eszközök új osztályát fogja bevezetni. A mai Qualcomm Snapdragon rendszerchipek Kryo CPU egységeket használnak, amelyek az ARM által tervezett és licencelt magokból állnak. A tegnap bemutatott Snapdragon 8 Gen 2 szabványos Cortex magokat használ.

A cég reményei szerint ezek az egyedi magok viszont lehetővé teszik majd a számára, hogy felvehesse a versenyt a más hordozható rendszerekben, például az Apple egyedi lapkáival rendelkező termékeivel szemben. Az egyedi magokra való áttérés jobb lehetőségeket biztosít a hardver- és szoftverelemek vezérlése felett. Az Oryonok integrálódni fognak a Snapdragon chipekre épülő eszközök széles portfóliójába, kezdve az asztali számítógépekkel és a laptopokkal, de beleértve az okostelefonokat, a digitális pilótafülkéket, a fejlett vezetőtámogató rendszereket, a kiterjesztett valóságot és a hálózati megoldásokat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #7
    A milliárdnyi szoftver nagyon nagy része elavult, néhány év és a többi is.
    Új hardverrel jöhet az új szoftver - semmi gond.
  • Zsoltee_a_bator #6
    Mikor az m1 kijott, emulalt x86 -al is lenyomta a nativ inteleket. Siman lehet versenykepes ez is.

    Nem lenne tragedia, ha az x86 eltunne szep lassan. Hihetletlenul sokaig birta, de azert mar elegge szornyeteg szegeny.
  • wraithLord #5
    "4-6 óra? Bőven jó szerintem"

    Na jó, de ha ARM alapúak lennének a gépek, akkor ez a 4-6 óra (vagy több) heavy use lenne (big data feldolgozás, 3d renderelés, videórenderelés, játék stb.), és nem tartalomfogyasztás. Tudom, a telók talán nem bírják annyit, ha játszol rajta, de azokba relatíve picike akksi fér (méretben, és méretből adódóan kapacitásban).

    Egyébiránt engem nem zavar különösebben, hogy a laptopjaim sokat esznek, mert nem azért van laptopom, hogy kint a padon csesztethessem, hanem hogy 2 vagy több hely között desktopgépszerűen használhassam ugyanazt a gépet. De elég kevés helyzet van, amikor nem tudom hálózatra dugni. Max nem akarom cipelni a töltőjét. (Persze most a rezsicsökkentés csökkentés miatt már az is számít(hat), hogy mennyit eszik maxhoz közeli terhelés közben. De szerintem a két legtöbbet használt gémer laptopom munka/játék közben együtt nem eszik annyit, mint egy gémer gép, egyiknek 170, a másiknak 195 Wattos a töltője.)
    De a kis business class Dell laptopom simán kibír 8 órát, ha feltétlenül szükséges.
  • Sir Cryalot #4
    "utólérhetetlen " , " ha a gyártók ezzel fenyegető mértékben szembe merészelnek menni, "

    erre van remote windows, hali
  • Dodo55 #3
    4-6 óra? Bőven jó szerintem ahhoz képest, amikor még sima Netburst procikat pakoltak pl. beléjük és másfél órának már örülni kellett. Az x86 utólérhetetlen előnye a több évtizedes natív kompatibilitás milliárdnyi szoftverrel, ha a gyártók ezzel fenyegető mértékben szembe merészelnek menni, az garantáltan egy modern kori keresztesháborút fog kirobbantani (vagy csak nagyon gyorsan csődbemennek).
  • end3 #2
    <i>"teljesen új, egyedi processzormagot terveztek"</i> - a licenc-díjfizetés elkerülésének szándéka biztosan elég ösztönző ehhez. A többi esélyesen marketing. - Majd meglátjuk 24-ben, ha bolygónk is kitart addig. (Csak azért, mert az újabb processzorokra tett bejelentések az elmúlt 20 évben kb. mind így kezdődtek. Azután pedig legtöbbször: "vajúdtak a hegyek és nevetséges egérke született.")
  • zola2000 #1
    Nem ártana windowson is áttérni, mert jelenleg az x86os laptopok üzemideje nevetségesen alacsony.