Berta Sándor

Qualcomm platform olcsó ARM laptopokhoz

Az amerikai cég új chipjét a Windows on ARM és Chrome OS rendszerekre optimalizálták.

A Qualcomm bejelentette a Snapdragon 7c második generációját, amelyet kifejezetten az ARM által tervezett olcsó processzorokra épülő készülékekhez fejlesztett ki. Az új chipen a Windows on ARM és a Chrome OS fut majd. Az első kompatibilis termékek a nyáron jelenhetnek meg a piacon, a bevezető áruk pedig 300 amerikai dollár körül lesz.

A gyártó a Snapdragon 7c-t 2019 decemberében mutatta be, de végül alig talált olyan partnercéget, amely a platformon alapuló eszközöket épített volna. A Dr.Windows értesülései alapján mindössze két olyan készülék volt, amely a chipre épült: az Acer Chromebook Spin 513 és a JP.IK Turn T101 (Windows on ARM). A Snapdragon 7c második generációjának bemutatásakor ugyanakkor kiderült, hogy nem várható hasonló probléma, mivel a Qualcomm partnere a projektben a Lenovo lett, amely az esztendő során megfelelő hardvereket fog bemutatni.

A Snapdragon 7c Gen 2 éppúgy 8 nanométeres gyártási eljárással készül, mint az elődje és a specifikációi is változatlanok, a különbséget csupán az jelenti, hogy a Kyro 468 processzor órajelét 2,40 GHz-ről 2,55 GHz-re emelték. A Qualcomm ennek ellenére azt állította, hogy a végrehajtott módosításoknak köszönhetően az új chip jobb teljesítményre lesz képes és egy Snapdragon 7c-s LTE-kompatibilis termék akár 19 órányi valódi üzemidőt is lehetővé fog tenni.

Optimalizálták a grafikai processzort és a korábbinál sokkal jobb minőséget tesz majd lehetővé az integrált webkamerák esetében, továbbá a megfelelő ARM-laptopok intelligens módon képesek lesznek elnyomni a háttérzajokat. A Snapdragon 7c Gen 2 támogatja a Microsoft Hypervisort és a chipen alapuló modellek biztonságos PC-knek számítanak, amely miatt akár vállalati környezetben is alkalmazhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!