Microsoft-Qualcomm kooperáció a kiterjesztett valóság területén

A két cég a korábbinál szorosabban akar együttműködni a technológia kérdéseiben.

A Qualcomm bejelentette, hogy a Microsofttal összeköti a kiterjesztett valósággal kapcsolatos fejlesztési platformjait, továbbá szorosan fognak együtt dolgozni olyan jövőbeli chipek tervezésén, amelyek a könnyű kiterjesztett valóság szemüvegekbe kerülhetnek be.

A két fél hangsúlyozta, hogy hisznek a "metaverzumban", amelyben a felhasználók virtuálisan találkozhatnak egymással. A koronavírus-járvány kezdete óta az ilyen rendszerek már egyáltalán nem tűnnek tudományos-fantasztikus elképzelésnek. A mostani fejlesztések elsődleges célja ugyanakkor az, hogy a már meglévő termékeket és szolgáltatásokat ruházzák fel kiterjesztett valóság funkciókkal. Így történt ez tavaly a Microsoft Teams esetében is, amikor megvalósult a Microsoft Teams goes Avatar.

A Qualcomm az együttműködés keretében új megoldásokat akar bemutatni a fogyasztói piacon is, de ott sokkal nehezebb teljesíteni az elvárásokat. Elegendő csak arra gondolni, hogy a 3D-televízió például gyakorlatilag csak azon bukott el, hogy a felhasználóknak fel kellett (volna) helyezniük egy néhány gramm súlyú szemüveget. Mindezek tükrében elképzelhető, hogy a jövőbeli kiterjesztett valóság szemüvegeknek is mennyire könnyen kezelhetőknek kell lenniük ahhoz, hogy széles körben elfogadják azokat. A kereskedelmi területen viszont a lehetőségek szinte végtelenek.

Az elképzelések alapján a Microsoft Mesh és a Snapdragon Spaces XR Developer Platform szorosan integrálva lesz egymásba, s a közösen kifejlesztett kiterjesztett valóság chipeket mind a két rendszerrel egyformán lehet majd vezérelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Szep es jo a microsoft es a facebook probalkozasa, de a 10 evvel ezelotti Square Enix fele Luminous jatekmotor tudasat sem hozzak. Kerdes, hogy mennyi ido alaltt tudnak legalabb arra a szintre eljutni, aztan meg behozni az azota eltelt 10 evet? Marpedig amig egy 10 eves ingyenes mmoprg tudasat nem hozzak, akkor nem valoszinu, hogy hasznalhato platformot tudnak epiteni.