Berta Sándor

A Qualcomm a PC-piacon is az Intel kihívójává válna

A gyártó kiváltaná a vetélytársa chipjeit az asztali számítógépekben.

Cristiano Amon, a Qualcomm első embere a Consumer Electronics Show (CES) keretében elmondott beszédében kiemelte, hogy harcba akarnak szállni a Intellel a PC-piacon betöltött pozíciójáért. Jelenleg ugyanis a Windows operációs rendszereket futtató számítógépekben az Intel technológiájával kompatibilis processzorok a meghatározók. Az okostelefonok és a táblagépek esetében viszont az ARM tervein alapuló chipek egyre nagyobb piaci részesedéssel rendelkeznek.

A Qualcomm különösen azóta számol komoly esélyekkel, hogy nemrég az Apple is a Mac számítógépek esetében az ARM technológiájára váltott. Amon most úgy fogalmazott, hogy az ARM technológiájára való váltás elkerülhetetlen. A menedzser elismerte, hogy vannak szkeptikusok, de ettől még az asztali számítógépek folyamatosan változnak és a következő generációk teljesen másként fognak kinézni, mint a mostaniak. Az Apple Mac számítógépeit a szakértők többek között a gyorsaságukért és a hatékonyságukért dicsérték. Az mindenesetre már bebizonyosodott, hogy az alkalmazott chipek versenyképesek az Intel termékeivel, sőt.

Amon végül kitért arra is, hogy a jövőben a jelenleginél sokkal nagyobb szerepet akarnak játszani az autóüzletben és a CES-en bejelentette, hogy három gyártóval (Honda, Renault, Volvo) is együttműködnek. A kooperáció segítésére fejlesztőirodát nyitottak Berlinben. Szintén jövőbeli piacot látnak a kiterjesztett valóság szemüvegekben, amelyek digitális tartalmakat vetíthetnek a valódi környezetekbe. A társaság most egy különleges chipet fejleszt a Microsoft új kiterjesztett valóság szemüvegéhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #5
    Jót tenne a PC piacnak ha az ARM megkapaszkodna. És mivel az alma megnyitotta a sort a többiek követni fogják. Egy probléma van nincs operációs rendszer jelenleg ami kielégítően működne PC. A Windows jelenlegi formájában nem alkalmas rá a Linux disztrókat meg utálják az emberek. Ha az MS előáll valami rendes OS-el akkor az X86 szépen lassan elfog tűnni.
  • kvp #4
    Dockerhez nem feltetlen kell hardveres virtualizacio, boven eleg ha van os szintu izolacio. De ha nagyon akarjuk akkor egy memoriavedelem nelkuli hardveren is elmegy (persze a biztonsag akkor a 0 alatt lesz).

    Az egyetlen kerdes az x86-32 es x86-64 tamogatas. Ez mehet szoftverbol (microsoft), load time compile-lal (apple) vagy nativ hardver tamogatassal. A load time compile sokkal gyorsabb mint a sima szoftveres, majdnem olyan gyors mint egy optimalizacio nelkul forditott nativ kod.

    Igazabol ha eleget fejlodik az arm-ot gyarto cegek technologiaja es nem tud kisebb csikszelessegre atallni az intel, akkor idovel erobol lenyomjak a nativ x86-osokat az x86-arm forditok. (az apple fele arm-ok, a legmodernebb gyartastechnologiaval legyartva mar most kepesek behozni az x86-osokat, a kovetkezo generacio le is hagyhatja oket)

    Egyebkent az egesz x86 tamogatas csak akkor fontos, ha windows alatt akarunk jatszani vagy legacy (tobbnyire win32-es) uzleti szoftvereket futtatni. Minden mas eseten csak le kell forditani a kodot arm-ra is. (a linux ebben kulonosen jo, nagysagrendekkel tobb arm-os linux van a vilagban mint x86-os)
  • Zoli007 #3
    Napi szinten dockerezek, de nem teljesen értem, mi a gond vele.
  • takysoft #2
    Igen, ki tudnak.

    A dolog egyik oldala, hogy megfelelő nyomás esetén a szoftvercégek igen hamar elő tudnak állni az ARM-ra buildelt megoldásaikkal. Lásd: Mac-nél... szinte hónapok alatt elérhető lett minden M1-es chipre is.

    A másik oldala a kompatibilitás biztosítása. Azt az Apple ezt egy külön kis segédprocesszorral oldotta meg, szinte ugyanolyan sebességgel futnak az x64 szoftverek, mint a natív ARM szoftverek.

    A Microsoft megoldása ellenben....
    Első körben egyáltalán nem volt kompatibilitás. Ebből ugye nem sokat adott el az M$. (Windows RT sorozat ugye)
    A következő megoldás a Windows 10-zel jött. Amolyan emulátoros vacakolás, nem valami fasza, ez fut most a Surface cuccokon. Elmegy minden, csak tetűlassú. Plusz ehhez insider-nek kell lenni, mert nem végleges ugye a dolog.

    A következő lépcső egy rendes kompatibilitás lenne.
    De elvileg megkalapálták a dolgot az MS-nél.
    Na meg persze közölték, hogy nem is fog kijönni :D
    Legalább is Win10-re
    Win11-en ellenben működni fog remekül. Szerintük.

    Nyilván itt erősen felmerülnek majd kompatibilitási kérdések.

    3 fontos pont van ugye.
    -32 bites szoftverek. Az Apple ugye ezt a kérdéskört kukázta. Ami 32 bites, azt nem fut. Ennyi. Asszem Windows-nél igen.
    -Docker. Ha tudod mi az, akkor érted miért problémás. Ha nem tudod, akkor nem is fontos neked. Viszont azt fontos megjegyezni, hogy ez iszonyúan sokaknak fontos!
    -Játékok. Főleg legacy. (és itt legacy alatt értsd azt, ami holnap jelenik meg, vagy akár 1 év múlva, csak még nincs ARM portja). Nyilván később mindennek lesz ARM portja, de amíg nem, addig nem csak a kompatibilitás a kérdés, hanem a teljesítmény is.
    Az Apple esetén erre nem volt panasz, mert az M1 chipek annyival erősebbek, mint az Intelesek, hogy még emulálva is gyorsabb volt a legtöbb szoftver, mint Inteles gépen. (csak lasabb, mint ugyanannak az ARM változata ugyanazon ugye)

    Ez amúgy változhat, mert most jelent meg az Intel első little-big családja, ahol az ARMos procikhoz(M1, Snapdragon) hasonlóan van 1db szupererős core, pár erősebb, és néhány gyengébb. Ez a felállás pedig sokkal jobban hűthető, így single-core-ban igen erős.
    Hasonló pletykák voltak az AMD oldaláról is. Ha követtem volna a CES-t, talán többet is tudnék már, de annyira nem érdekelt.
    Ha ők is összehozzál ezt a little-big modelt ügyesen, akkor messze nem biztos, hogy az ARM architektúra 1-2 éven belül dominál.
    Majd kiderül...

    Én olyan gépet egész biztosan nem veszek, amiben nem működnek megfelelően a sztenderd Docker image-ek.
  • robicarlos6 #1
    Sosem értettem mit akarnak pc fronton mikor szaros rendes windows támogatásuk sincsen (vagy fene tudja mi a szaknyelv erre)..Úgy aztán nagyon kitudnak szorítani bárkit a pc frontról
    Utoljára szerkesztette: robicarlos6, 2022.01.06. 07:23:40