Berta Sándor

Algoritmusok döntenek Orosz­országban a tiltott internetes tartalmakról

A szoftverek az embereket váltották fel.

Oroszországban az internetet már algoritmusok figyelik. Amíg korábban a cenzorok kézzel szűrték át a képeket és szövegeket, a jövőben egy szoftver fogja eldönteni, hogy mi megengedett és mi tilos. Az Oculus nevű új felügyeleti rendszert az orosz hatóságok arra használják, hogy a világhálón olyan tartalmak után kutassanak, amelyek az országban tiltottak. Az Interfax orosz hírügynökség megkeresésére a hírközlési hatóság, a Roszkomnadzor közölte, hogy az Oculust már üzembe helyezték és teljes mértékben ellátja a rábízott feladatokat. A megoldás a képeken és videókon figyeli a törvénysértéseket.

Az Interfax beszámolója szerint a hatóság tavaly szeptemberben írt ki pályázatot a rendszer kifejlesztésére. A fejlesztési költségeket 57,7 millió rubelre becsülik. "A megoldást már decemberben tesztelték és idén januártól beépítették a felügyeleti rendszerekbe, amelyek fő feladata az orosz törvények megsértésének felismerése a képeken és videókon. A fejlesztés felismeri a képeket és szimbólumokat, illegális jeleneteket és cselekményeket, továbbá képes elemezni a fényképeken és videókon megjelenő szövegeket is. Az Oculus képes felismerni a szélsőséges tartalmakat, az illegális tüntetésekre való felhívásokat, a kábítószert népszerűsítő tartalmakat, az LMBT-propagandát és egyebeket" - magyarázta a Roszkomnadzor alá tartozó Általános Rádiófrekvenciás Központ (GRFC) képviselője a Vedomosztyi moszkvai napilapnak.

Korábban a GRFC munkatársai nagyrészt kézzel keresték az interneten a tiltott tartalmakat. Naponta átlagosan 106 képet és 101 videót néztek át személyenként. Az Oculus viszont naponta több mint 200 000 képet fog elemezni és így automatizálja és jelentősen felgyorsítja a vizuális tartalmak ellenőrzését. A rendszer még a kézzel írott szövegek elemzésére is képes.

Az Ukrajna elleni háború kezdete óta az orosz hatóságok komoly erőfeszítéseket tesznek az állam számára kényelmetlen közbeszéd elfojtására. Ez a kezdetektől fogva magában foglalta az internetes vélemények megakadályozására tett kísérleteket is. 2025-re a jelenleg működő orosz internetfelügyeleti rendszert tovább bővítik és új képességekkel egészítik ki, amely magában foglalja például azt, hogy a jövőben a törvénysértések más típusaira is kiterjesztik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #7
    Az USA-ban is.
  • Kancsalborz #6
    A sok ökörség között amit itt összehordtok, ezen már felröhögtem : "a pedagógusok pénzének EU-s visszatartása..." ???

    Azt szerinted azt kinek kellene fizetni ???
    Tenylwg az EU-nak ? Itthon semmi gond mi, megyünk előre nem hátra, csak ez a g@ci EU nem fizet az a baj mi ?

    Eszitek itt nagykanállal a fityisz agitpropot, azt a kertkapun túl nem látttok, nemhogy nagyobb politikai gazdasági összefüggéseket...XD

    80 IQ , meg minimális piacgazdasági alapismeretek birtokában ki hiszi ezt el hogy az EU nem fizeti ki a tanárokat p@sszátok meg ?

    Az agyam eldobom...XD
  • Kissssss0 #4
    nincs ezen semmi meglepő, putyin szimplán lemásolja a nyugati kifinomult cenzúrát, ez már rég köztudott.

    más véleményed van az oltásokról? törlés/kitiltás.
    nem támogatod az ábécé maffiát? törlés/kitiltás.
  • kvp #4
    Meglepo modon a magyar kormanyzat nem erdekelt a cenzuraban, mivel azzal pont elvesztenek a megmaradt online propagandaeszkozeiket.

    Mivel nincs magyar kezben maradt kozossegi oldal, ezert itthon barminemu online cenzura csak kormanyellenes lehet. (amerikai reszrol)

    Egyebkent is eleg nagy kihivas lesz nekik kivedeni az amerikai szivarvanyos forradalmi eroket, amik amerikai kormanyzati tamogatasa eppen a napokban indult el. Plusz ott van az EU-s elmarasztalas es a pedagogusok penzenek EU-s visszatartasa a gyerekvedelmi torveny miatt.
  • noland #3
    Gondolnád veled kezdenék, csak hát lassú a rendszer és becsúsznak az olyan kötekedők mint te.
  • duke #2
    Gondolom hamarosan a fidesz is atveszi az orosz technikat, hogy a szamukra kenyelmetlen dolgokat kiszurjek.
  • gosub #1
    Szerintem nem csak az orosz hatóságok tesznek komoly erőfeszítéseket az állam számára kényelmetlen közbeszéd, vélemény elfojtására. És nem csak az ukrajnai háború kezdete óta.