Berta Sándor

Az IT-szakemberek 10 százaléka hagyta el Oroszországot

Az idén több tízezer kutató, informatikus és fejlesztő távozott az orosz kutatóintézetektől és vállalatoktól.

Szergej Plugotarenko, a Russian Association of Electronic Communications (RAEC) nevű szervezet igazgatója márciusban még azt nyilatkozta, hogy a nemzetközi szankciók, valamint az IT-cégek és a nyugati internetes platformok kivonulása miatt csak abban a hónapban több mint 50 000 IT-szakember hagyta el átmenetileg vagy végleg Oroszországot. Áprilisban kiderült, hogy az IT-ágazat szövetsége azzal számolt, hogy további 70 000-100 000 szakértő követheti a példát.

A kivándorlás első hulláma az Ukrajna elleni orosz offenzíva kezdetét követő hetekben volt megfigyelhető, a második hullám pedig ősszel, miután a Kreml bejelentette, hogy több százezer harcképes korú orosz férfi mozgósítását tervezi. Az elmenekülő fejlesztők és mérnökök többsége az Oroszországgal szomszédos államokba próbált meg eljutni. A legvonzóbb áttelepülési célpontnak Törökország, az Egyesült Arab Emirátusok, Örményország, Georgia, illetve a délkelet-ázsiai és a balti országok számítottak. Ennek oka, hogy ezekből az államból tovább dolgozhattak az eddigi munkáikon és felvehették az orosz fizetésüket.

Az orosz hatóságok most elismerték, hogy az informatikai szakemberek tömeges elvándorlását észlelték. "Az informatikai cégek alkalmazottainak akár tíz százaléka is elhagyta az országot és még nem tért vissza. Összesen mintegy 100 ezer informatikai szakember tartózkodik külföldön" - jelentette ki Makszut Szadajev orosz digitális fejlesztési, kommunikációs és tömegmédiaügyi miniszter. A távozók 80 százaléka továbbra is orosz társaságoknál dolgozik. A hírügynökségek szerint Szadajev felszólította az IT-ágazatban működő cégeket, hogy ne támasszanak szigorú követelményeket a távmunkára vonatkozóan. "Az egyik legfontosabb intézkedés, amelynek megvitatását most javasoljuk az, hogy miként lehetne elkerülni az ilyen alkalmazottak távmunkájának szigorú korlátozását, mert ez mindenképpen arra ösztönözné őket, hogy külföldi vállalatoknál találjanak munkát" - hangsúlyozta Szadajev, aki úgy vélte, hogy az ilyen intézkedésekről korai lenne vitázni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!