Berta Sándor

Hátráltatja a tudományos publikálást az orosz-ukrán háború

A CERN megszüntette az együttműködést Oroszországgal és Fehéroroszországgal, több száz tanulmány kiadása csúszik.

A tudományos tanulmányokban szereplő orosz intézetek elnevezésével kapcsolatos vita egyedülálló publikációs elmaradást okoz a részecskefizikában. "Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) genfi részecskegyorsítójában végzett kísérletekben részt vevő több ezer fizikus hónapok óta nem látta munkájának eredményeit tudományos folyóiratokban publikálva" - közölte Joachim Mnich, a CERN kutatási igazgatója. A szakember hozzátette, hogy jelenleg mintegy 200 tanulmány létezik, amelyek felét már lektorálták és elméletileg jóváhagyták a publikálásra.

A probléma hátterében az áll, hogy a tudományos folyóiratok ragaszkodnak ahhoz, hogy a szerzők egyértelműen azonosíthatók legyenek. Ezt általában úgy teszik, hogy elnevezik az intézményeiket. A CERN egyes együttműködő partnerei azonban ezt blokkolják az orosz intézetek esetében. Az egyik akadály az, hogy ezen intézmények némelyikének vezető testülete támogatta az Ukrajna elleni háborút.

"A publikációk a tudomány kemény valutáját jelentik, mind a fiatalok karrierje, mind a pályázatok finanszírozása szempontjából. Egyre nagyobb a nyomás, hogy megoldást találjunk. Igaz, hogy a CERN-tanulmányokat már előzetes munkaként publikálják, amikor szakfolyóiratokhoz nyújtják be őket. Egyes országokban azonban csak akkor lehet doktori értekezést készíteni, ha a szerzők szakfolyóiratokban publikáltak. Nem arról van szó, hogy nem nevezik meg azokat a szerzőket, akik hozzájárultak egy tanulmányhoz. Az intézetekről van szó" - fejtette ki Mnich.

Alternatív megoldás lehet a résztvevők azonosítása az ORCID-számuk alapján. Minden tudósnak van egy ilyen azonosítója, ami az Open Researcher & Contributor ID (nyílt kutatói és közreműködői azonosító) rövidítése, hogy egyértelműen hozzárendelhető legyen a hozzájárulása, például ha a nevek megegyeznek másokéval, vagy eltérő írásmóddal szerepelnek. Mnich szerint a CERN-kísérletek szerzőinek listája gyakran 3000 nevet is tartalmaz. A CERN-kísérleteket egy-egy együttműködési bizottság figyeli, amelyben minden közreműködő intézetnek van szavazata.

A kérdésben eddig nem született megállapodás, viszont a CERN megszüntette az együttműködést Oroszországgal és Fehéroroszországgal. Mnich rámutatott, hogy ez egy nagyon felkavaró téma, ami megnehezíti az elfogadható kompromisszum megtalálását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kissssss0 #1
    marhák...