Berta Sándor

Orosz­országban bizonyos szakmákban betiltanák a távmunkát

A tervezett intézkedés teljesen mást hatást válthat ki, mint, amit a döntéshozók remélnek.

Szergej Plugotarenko, a Russian Association of Electronic Communications (RAEC) nevű szervezet igazgatója tavaly márciusban még azt nyilatkozta, hogy a nemzetközi szankciók, valamint az IT-cégek és a nyugati internetes platformok kivonulása miatt csak abban a hónapban több mint 50 000 IT-szakember hagyta el átmenetileg vagy végleg Oroszországot. Az orosz hatóságok 2022 végén elismerték, hogy az informatikai szakemberek tömeges elvándorlását észlelték. Oroszország most azt kockáztatja, hogy a tervezett távmunka-törvény miatt további IT-munkavállalók vándorolnak ki a területéről, holott a jogszabály célja pont az lenne, hogy a hatóságok megpróbálják visszacsábítani a külföldre távozott több tízezer fejlesztő, mérnök és más szakember egy részét.

Az új törvény tervezete az év elejére készül el és a lényege, hogy az egyes szakmák esetében megtilthatja a távmunkát. A jogszabályt olyan döntéshozók dolgozták ki és támogatják, akik attól tartanak, hogy több orosz informatikai szakértő a NATO-tagországokba kerülhet, azokban munkát vállalhat, sőt, véletlenül érzékeny biztonsági információkat oszthat meg. A politikusok ezért azt javasolták, hogy egyes informatikai szakembereknek meg kellene tiltani, hogy elhagyják Oroszországot. Vjacseszlav Volodin, az orosz parlament alsóházának elnöke azt taglalta, hogy magasabb adót kellene kivetni a külföldre költözött munkavállalók számára.

Makszut Szadajev orosz digitális fejlesztési, kommunikációs és tömegmédiaügyi miniszter tavaly év végén felszólította az IT-ágazatban működő cégeket, hogy ne támasszanak szigorú követelményeket a távmunkára vonatkozóan. "Az egyik legfontosabb intézkedés, amelynek megvitatását most javasoljuk az, hogy miként lehetne elkerülni az ilyen alkalmazottak távmunkájának szigorú korlátozását, mert ez arra ösztönözné őket, hogy külföldi vállalatoknál találjanak munkát" - hangsúlyozta a tárcavezető, aki úgy vélte, hogy az ilyen intézkedésekről korai lenne vitázni. A digitális minisztérium szerint a távmunka teljes tilalma kevésbé hatékonnyá és ezáltal kevésbé versenyképessé teheti az orosz informatikai társaságokat. Az indoklás alapján: "Végül az fog nyerni, aki a legtehetségesebb munkatársakat tudja vonzani, beleértve a külföldieket is".

Sok kiábrándult orosz fiatal olyan országokba ment, mint Lettország, Grúzia vagy Örményország, ahol széles körben beszélik az orosz nyelvet, többen távolabbi államokba utaztak, például Argentínába. A 36 éves Roman Tulnov informatikus elmondta, hogy semmilyen körülmények között nem tervezi, hogy visszatér Oroszországba. "Már egy ideje el akartam menni. Február 24-én minden világossá vált. Megértettem, hogy Oroszországban nincs többé jövő" - emelte ki a szakértő. A 26 éves Julia, aki terméktervezőként dolgozott, úgy becsülte, hogy a csapata egynegyede inkább felmondana, minthogy kényszerből visszatérjen Oroszországba. "Egy ilyen alternatíva nélküli választás kicsit olyan, mintha terroristákkal tárgyalnánk: "Gyere vissza, vagy ellehetetlenítjük a munkádat a céged és az alkalmazottaid számára" - szögezte le a tervező. A 37 éves, szintén Argentínában élő profi online pókerjátékos, Szasa már nem fizet orosz adót. "Amennyiben adót fizetsz, akkor az államot és annak katonai terjeszkedését támogatod. Én nem fizetek adót és nem is tervezem, hogy fizetni fogok" - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!