Gyurkity Péter

Enyhülnek az Oroszország elleni szoftveres megkötések

Az Intel és a Microsoft esetében is megkerülhető a tiltás, ehhez viszont egy apró trükkre van szükség.

Az Ukrajna elleni háború kirobbanása óta számos alkalommal olvashattunk az orosz féllel szemben meghozott szankciókról, azok következményeiről, ezek a mai napig megosztják a nyugati közvéleményt. Hónapokkal ezelőtt arról írtunk, hogy leálltak a chipszállítások, azóta pedig az is kiderült, hogy szürkeimporttal küzdenek a megkötések ellen, most azonban a szoftveres oldalon bukkant fel egy érdekes hír.

A napokban egy orosz illetőségű weboldal számolt be arról, hogy ezekben a hetekben némileg megváltozott a helyzet, az ottani internetezők ugyanis ismét hozzáférnek az Intel és a Microsoft hivatalos letöltési oldalához, ami a konfliktus kirobbanását követő hetekben gyakorlatilag lehetetlen volt. A jelek szerint némileg módosították a megkötéseket, ugyanis a különböző internetes keresőkön keresztül már az orosz felhasználók is elérhetik ezen oldalakat, vagyis letölthetik az olykor kifejezetten fontos, esetenként nélkülözhetetlen meghajtókat, azok fontosabb frissítéseit. A hivatalos csatornákon keresztül ezzel kapcsolatban semmilyen értesítő nem látott napvilágot, tehát ezúttal is szép csendben, a nyilvánosság tájékoztatása nélkül változtattak a korábban nagy fanfárral meghozott döntésen, bár a kép nem ennyire egyszerű.

Az Intel a maga részéről azt közölte, hogy saját kezdeményezésre nem változtattak tevékenységeiken, ők továbbra is eleget tesznek az exportra vonatkozó tiltásoknak. Emellett azonban azt is kijelentették, hogy a garanciával kapcsolatos kötelezettségeik közé tartozik az Intel Download Support Assistant, valamint az Intel Download Center oldalához való hozzáférés biztosítása, ami már megnyit egy kiskaput a szigorú megkötések enyhítése felé. Külsős források állítása szerint ez a módosítás már a tavaly év vége felé megtörtént, bár orosz IP-vel közvetlenül továbbra sem tölthetünk le meghajtókat az oldalról, ehhez automatizált eszközökre van szükség.

A Microsoft a jelek szerint hasonló lépésre szánta el magát, így a tavalyi év vége óta a Windows 11 ismét letölthető, bár a cég szintén azt közölte, hogy saját termékeik és szolgáltatásaik továbbra is megfelelnek az EU-s, brit, és amerikai előírásoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PLaci #3
  • barret #2
    Az oroszok szépen keresnek a szankciókon!
  • Kotomicuki #1
    A pénznek nincs szaga, kémkedni is kellene és így az álszentek is tovább tündökölhetnek: win-win.