Berta Sándor

Az orosz mozikban is látható lesz az Avatar: A víz útja

A vetítések az illegális másolatoknak köszönhetően válnak lehetővé.

Az Avatar folytatását világszerte hatalmas érdeklődés övezi és mindenhol vetíteni is fogják, kivéve Oroszországban - legalábbis hivatalosan. Az utóbbi oka az, hogy Moszkva ellen számos szankciót vezettek be, amelyek a kulturális szférát, köztük a filmszínházakat is érintik. Ezért az orosz mozirajongók manapság csak régebbi alkotásokat vagy hazai produkciókat tekinthetnek meg teljesen legálisan. Azonban mostanra az illegálisan másolt filmek vetítése az orosz mindennapok részévé vált. Éppen ezért nem lehet csodálkozni azon, hogy a TorrentFreak az Izvesztyija című orosz lapra hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz mozitulajdonosok bejelentették: amint elérhetővé válik egy elfogadható - illegálisan másolt - példány, vetíteni fogják az Avatar: A víz útja című filmet.

A fájlmegosztó blog rámutatott, hogy a kasszasikerek másolatai szinte azonnal elérhetők, de a jobb minőségű verziókhoz időre van szükség. A mozis minőségű kópiákat nem lehet ingyen kapni, a Fekete Párduc: Wakanda Forever című művet például csak néhány moziban vetítették, azokban, amelyek megengedhették maguknak a nagyvásznon is bemutatható másolat beszerzését. A másolt filmek 50 000 rubel (körülbelül 730 euró) és egymillió rubel (körülbelül 14 600 euró) közötti összegbe kerülnek.

A nagy filmszínházak - különösen a hálózati mozik - a digitális mozipakett (DCP) kópiákat tökéletes minőségben, egyedi "kulcsokkal" kapják. Ezek a másolatok nemcsak professzionális orosz szinkronizálással vannak ellátva, hanem megfelelnek a modern orosz jogszabályoknak is. Azt, hogy honnan és hogyan kerülnek a kópiák az orosz mozikba, titokban tartják, de az Izvesztyija forrásai szerint nincs egységes ellátási vonal, és minden egyes esetről külön-külön tárgyalnak. Ez nem jelenti azt, hogy az ilyen másolatok valóban legálisak, éppen ellenkezőleg. Mivel azonban a korábban megígért állami támogatás elmaradt és a mozitulajdonosok abban reménykednek, hogy a hatóságok szemet hunynak, az ilyen produkciók szolgáltatói nem törődnek a lehetséges következményekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #16
    "Az hogy mi minősül lopásnak és mi mondjuk jóvátételnek, vagy hadizsákmánynak ott vékony a határ. "
    Hadizsákmánynak? Tehát szerinted rendben van hogy valaki megtámadja a másikat és elveszi valamilyét, mondván hogy az csak zsákmány? Elfelejtetted mit tanultál a bibliából?

    "Sőt arról van szót, hogy az Ukrán nem tudná finanszírozni, folytatni a háborút kb. már mácius óta."
    Igen, és? Ettől még a segítségnyújtás teljesen más kategória mint a lopás. Valami nagyon nincs ott bent a helyén nálad.

    "ennyi, ott a pont"
    Tehát tettél egy kijelentés ami az orosz belügyekről szól, azt minősíti, majd azt mondod hogy te ilyet nem tettél. Old már fel ezt az önellentmondásod!

    "Az EU nem szabad, hanem inkább korrupt."
    Valamekkora korrupció mindenhol van, meg valamekkora szabadság is. Magyarországon az előbbiből van több, Az EU-ban relatíve az utóbbiból.

    "És ezt nem én találom ki, veled ellentétben, ezek a tények!"
    Kérem a tény adatok forrását! Előre szólók, óvakodj attól hogy egyedi esetekkel cherry picking-elsz! Teljes kép ami számít, erre vonatkozó tényeket várnék tőled, ha már kijelentetted hogy van ilyen.
  • noland #15
    Az hogy mi minősül lopásnak és mi mondjuk jóvátételnek, vagy hadizsákmánynak ott vékony a határ. A háború célja lehet amúgy elrettentés vagy megelőző csapás ahogy ez ebben az esetben is történt, utána kellene olvasnod bizonyos alaptényeknek...

    Az hogy valaki "nem minősül hadviselő félnek" még nem jelenti azt hogy semmi köze az események alakulásához. Sőt arról van szót, hogy az Ukrán nem tudná finanszírozni, folytatni a háborút kb. már mácius óta..de ezt te is tudod, légy szíves ne játszd itt a hülyét a témában.

    "Sejtjük mi zajlik Oroszországban." ??? ennyi, ott a pont. Utána új mondat kezdődik ami a lényeg! Légy szíves ne keverd a szezont a f@azonnal.

    "mivel az EU szabad"..Azért ne legyél öngyilkos mán itten jódolgodban..! LOL
    Az EU nem szabad, hanem inkább korrupt. Igen, ez a jó szó rá, azt hiszem.
    És ezt nem én találom ki, veled ellentétben, ezek a tények!
  • defiant9 #14
    "nem igazán lopás az ellenség filmjeit vetíteni"
    Mér miért ne lenne az? Háborúban is lehet lopni, valójában eleve ez a háború célja is, ezt az orosz hadsereg többször bizonyította is(búzát pl.).

    "Az amcsik vannak a másik oldalon"
    Az egyesült államok nem minősül hadviselő félnek. Előbb alapfogalmakkal legyél tisztában és utána kezd el a az t észt osztani.

    "Nos, ki beszél itt az orosz belügyekről??? "
    vs
    "Sejtjük mi zajlik Oroszországban."
    Tehát szenilitási szinted már olyan hogy a 2 hsz-al korábbra nem emléxel vissza? Lol.

    "Vajon mit tehetünk ha nyugaton rosszra fordulna a helyzet, ez volt az eredeti gondolat"
    Az EU-ból úgy általában kb. senki nem akar menekülni(elenyésző), Magyarországról viszont már igen, mert ez a "keresztény-konzervatív" kormány polarizálta a társadalmat miközben szétlopta az országot, a magadfajták agymosásával pedig biztosítja is a hosszú távú hatalmát, ezért sokan nem látnak más(jobb) kiutat, és valójában ez egy teljesen racionális cselekvés részükről, mivel az EU szabad
  • noland #13
    Az amcsik vannak a másik oldalon ha nem tűnt volna fel, szóval az oroszok szempontjából nem igazán lopás az ellenség filmjeit vetíteni. Persze lehet az amcsik szekerét tolni? és akkor még simán lopás is lehet ez a történet, hűha :)

    Nos, ki beszél itt az orosz belügyekről??? Valami nagyon beakadhatott nálad...én végig az EU ról beszéltem és Mo. helyzetéről. Vajon mit tehetünk ha nyugaton rosszra fordulna a helyzet, ez volt az eredeti gondolat...bocs, ha félreérthető voltam :)
  • defiant9 #12
    "Azért a másik serpenyőben ott van a háború, hogy a nyugati világ összedob pár milliárdot az Ukránokna"
    WTF? Mi köze a lopáshoz az önkéntes adományozáshoz. Valami nagy zavar van ott nálad bent. A háború felelősége ráadásul abban a serpenyőben van mint a lopás.

    "ellenben elmenekülni is felesleges egyelőre"
    vs.
    Börtönre ítélte az orosz bíróság Alekszej Navalnijt, Vlagyimir Putyin legfőbb politikai ellenfelét
    Jaja, tényleg, felesleges. Vagyis szerinted mindegy hogy szabadon élsz vagy életfogyt./halál, megint úgy érzem eléggé nagy a logikátlanság ott bent nálad, próbálsz valamiféle szerecsenmosdatást csinálni, csak olyan szerencsétlenül hogy ez inkább nevetséges mint komolyan vehető.
  • noland #11
    Sejtjük mi zajlik Oroszországban. Nem azt mondom, hogy az EU ban is ezt kellene bevezetni, ellenben elmenekülni is felesleges egyelőre, mert bizonyára vissza lehet állítani a demokrácia egyensúlyát itt is.
  • Ender Wiggin #10
    reméljük putykó annyira elérzékenyül majd, hogy ki is vonul a picsába...
  • lammaer #9
    Mire gondolsz amikor oroszországból nem a menekülés a megoldás?

    Esetleg van kedved megnézni hogy az ellenzéknek meg az oknyomozó riportereknek mi a sorsa ott?
  • lammaer #8
    Bocs, de a háborúért a felelősség szintén nem a nyugaté.... és szerintem neked is örülni kéne hogy helyetted/helyettünk más küzd az elmebeteg Putyin hatalommániájával szemben.

    Persze ha szerinted ezt is az usa robbantotta ki és putyin sak egy amerikai báb akit szegényt csőbehúztakés hogy az orszok érvei helyesek a háborúra, akkor nincs miről beszélnünk.

    A jogbiztonság hiánya és az emberi jogok sárba tiprása pedig a háborútól függetlenül megy Oroszországban hosszú évek óta...
  • noland #7
    Azért mert szar a rendszer, nem mindig a menekülés a megoldás. Jó lenne abban a hitben élni, hogy meg is lehet változtatni...