Berta Sándor

Betiltották a legnagyobb független orosz híroldalt

A független Meduza hírportált a hatóságok "biztonsági fenyegetésnek" nevezték és felvették a nemkívánatos szervezetek listájára. A szervezet munkatársai, valamint támogatói ezután akár börtönbüntetéssel is sújthatók.

A Meduza Lettországban bejegyzett anyavállalata "veszélyezteti az alkotmányos rend alapjait és az Oroszországi Föderáció biztonságát" - állította közleményében az orosz főügyész, minden egyéb információ közlése nélkül. Az ítélet alapján a platformnak tilos Oroszországban működnie és bárki, aki "együttműködik" a képviselőivel vagy akár csak az online anyagaira mutató hiperlinket tesz közzé, hat év letöltendő börtönbüntetést kockáztat. A szervezetnek be kell szüntetnie minden oroszországi tevékenységét, és a hatóságok zárolhatják a szervezet Oroszországban lévő pénzeszközeit és vagyonát.

A Meduza betiltása a Kreml legújabb kísérlete az ukrán-orosz háborúról szóló viták cenzúrázására. A nyilvánosságnak a konfliktusról szóló információkhoz való hozzájutását korlátozták, gyakorlatilag betiltva az orosz független médiát. A döntés valószínűleg jelentősen megnehezíti a többnyire lettországi székhelyű riporterek számára, hogy kommunikáljanak az oroszországi emberekkel, így korlátozva a honlap közönségét. Annak ellenére, hogy több ezren vándoroltak el, akik ellenezték a háborút vagy menekülni próbáltak előle, a Meduza mintegy 15 millió fős olvasótábora többnyire Oroszországban maradt.

"Szeretnénk azt mondani, hogy nem félünk, és nem is érdekel minket ez az új státusz - de ez nem igaz. Féltjük az olvasóinkat. Félünk azokért az emberekért, akik hosszú éveken át együtt dolgoztak a Meduzával. Félünk a szeretteinkért és a barátainkért. Ennek ellenére hiszünk abban, amit csinálunk. Hiszünk a szólásszabadságban. Hiszünk a demokratikus Oroszországban. Minél nagyobb a nyomás, annál keményebben fogunk ellenállni" - írta az üggyel kapcsolatos közleményében a Meduza szerkesztőcsapata.

Az egyik legjelentősebb független orosz médiumot 2014-ben alapították Rigában a Lenta.ru hírportál korábbi munkatársai, akik felmondtak miután a portál tulajdonosa, Alekszandr Mamut úgy döntött, hogy kirúgja Galina Timcsenko főszerkesztőt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MaxMontana #15
    "Azert eleg komoly kulonbseg van akozott hogy egy orszag a sajat allampolgarai altal futtatott sajat hiroldalt tilt be, vagy egy kulfoldi propagandaoldalt."

    Dehogy van. csak nemzetbiztonsági kockázatnak kell nevezni, meg terrorista oldalnak nyilvánítani. Ezt nem az oroszok találták ki.

    Ha pedig betiltják az EUban az orosz propagandát, akkor tiltsák be az ukránt is! De ezek még idézgetik is a nevetséges ukrán forrásokat a nem létező kijevi szellemről vagy a kígyó sziget hős védőiről. Tehát az euban egyoldalúan terjesztik az egyik fél propagandáját, a másik félét pedig blokkolják.
  • gosub #15
    Egy ellenzéki pártTV, vagy internetes webújság miért lenne független? Külföldi titkosszolgálat által működtetett, vagy finanszírozott hogy lenne már független? Magán cég által egyoldalúan hírt közlő médium független?
    Aki fizeti attól függ.
  • defiant9 #14
    "Az objektivitás sem létezik"
    100%-os nem, de azért ennek vannak fokozatai.
    Ha valaki azt állítja hogy 100 tankot lőtt ki, de erre nem szolgáltat bizonyítékokat az objektív megfigyelések/+extrapolációk pedig csak 20-at támasztanak alá akkor ez lesz az objektív érték, csak van hiba %, de az elérhető adtok/képletek alapján ez az objektív álláspont, ezt korrekt bemondani a médiában, de persze mellé lehet tenni azt is hogy a két fél szerint mennyi.
  • Sequoyah #13
    Azert eleg komoly kulonbseg van akozott hogy egy orszag a sajat allampolgarai altal futtatott sajat hiroldalt tilt be, vagy egy kulfoldi propagandaoldalt.

    Valamint akozott is nagy kulonbseg van, hogy egy oldal blokkolva van, vagy az oldalhoz kotheto embereket bortonbe, kenyszermunkataborba kuldik, es/vagy megbotlik a lepcson es meghal.

    Az orosz es a nyugati pelda meg csak egy lapon sem emlitheto, szoval ne probald igy Putyint mosdatni...
  • Sequoyah #12
    Fuggetlen = az ALLAMTOL fuggetlen.
    Ha azt varod hogy mindentol fuggetlen legyen, akkor irracionalis elvarasaid vannak, mert minimum a sajat dolgozoitol es ujsagiroitol fugg minden media, nem csak a semmibol jelennek meg a hirek es tudositasok.
  • NEXUS6 #10
    "A Meduza Lettországban bejegyzett anyavállalata "veszélyezteti az alkotmányos rend alapjait és az Oroszországi Föderáció biztonságát" - állította közleményében az orosz főügyész, ..."
    "Az egyik legjelentősebb független orosz médiumot 2014-ben alapították Rigában..."
    Lettország ugye egy NATO/EU tagország, az orosz kormánytól nyilván független a hírügynökség, kb mint a SZER is a magyar kormánytól '56-ban. Más kormánytól valszeg már nem annyira.

    Mellesleg mióta a két oldal erősen korlátozza a saját térfelére a sajtószabadságot, és felszámolja a politikai kapcsolatokat, azóta szinte minden politikusi megnyilvánulás nem annyira a másik oldal politikusainak, sokkal inkább a saját hősiesen harcoló népnek szól lelkesítő szózatként. Ezért aztán konkrét info tartalma ezeknek gyak zéró, szín tiszta trollkodás mindegyik. Medvegyev viszi a pálmát az egyik oldalon, miközben Zselenszkij meg szinte csak halvány mása korábbi önmagának. XD
  • gosub #10
    Szerencsére az európai értékű mintademokráciában nem tiltják be az ellenzéki, vagy független médiát, sőt még az ellenzéket se és mindenki az anyanyelvén beszélhet, írhat a médiumokban, amit ahogyan gondol.

    Amúgy meg a "független média" fogalom egy röhej, oximoron, ilyen nincs.
  • kvp #7
    "De oroszországban nincsen háború, csa egy különleges katonai akció zajlik, de nincs háború."

    Nos ez sajnos igaz. Amikor az USA lerohanta Irakot, akkor sem volt haboru az USA-ban, csak kulonleges katonai muvelet zajlott Irakban. Akkor lesz haboru Oroszorszagban, ha az ukran erok elerik az orosz hatart es nem allnak meg. A nagy kerdes az, hogy a Krim mennyire szamit orosz teruletnek es mit lepnek az oroszok, ha az ukranok mar a krimi tengereszeti bazisukat kezdik el loni? (meg kb. 15-20 km-t kellene elore haladniuk del fele, hogy lotavolban legyen)

    "Akkor miért tiltják be az oldalt?"

    Amiert az EU is betiltotta az orosz hircsatornakat. Az ellenfel propagandaeszkoze katonai konfliktus eseten veszelyezteti a sajat oldal propaganda tevekenyseget. A vietnami haborut sem az USA hadserege veszitette el, hanem a USA kormanya vesztette el az amerikai kozvelemeny tamogatasat. (fun fact: vietnamban a szovjet es a magyar legiero is harcolt az eszakiak oldalan, tisztan onkentes alapon, mint most ukrajnaban a nato orszagok katonai)

    ps: Oroszorszag kb. annyira szabad es demokratikus mint Kina. Sajnalatos modon a nyugati vezetok kozzul sokan (pl. Trudeau, Ardern) nyiltan Kinat teikintik peldakepnek ha demokratikus rendszerekrol van szo es szeretnek a nyugati vilagot is hasonloan demokratikussa es szabadda tenni.
  • gothmog #8
    Sivalkodjatok!
  • zola2000 #7
    Bezzeg a nyugat ... miért csak akkor látok bizonyos orosz oldalakat például RT, ha átállítom a DNS szervert?